Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače v motorových vozidlech II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače v motorových vozidlech II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače v motorových vozidlech II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel Ročník:3. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:září 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2  Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o zdrojích elektrické energie používaných v motorových vozidlech, jejich principech, konstrukci, provozu, údržbě a závadách a opravách.  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektronika.  Konkrétně tato prezentace je zaměřena na snímače v motorových vozidlech.

3 pracuje na principu elektromagnetické indukce, jako malý generátor střídavého napětí aktivní příklad - snímač kol pro ABS - rozdělovač Favorit probráno u zapalování Obr. 1.

4 Princip: na tenkou polovodičovou destičku je připojeno napětí. Destičkou prochází proud. Působením magnetického pole se elektrony vychylují. Na bocích vzniká rozdíl nábojů = Hallovo napětí. Napětí je zesíleno pomocí tranzistorů. Signál má obdélníkový průběh. Příklad: otáčky setrvačníku, vačky, … Probráno u zapalování. Obr. 2.

5 Obr. 3. Obr. 4. hlavní části jsou odporová dráha a běžec podle polohy běžce se mění délka odporového vodiče v obvodu a tím i jeho odporu dříve navinutý odporový vodič dnes grafitová vrstva Ukostřené potenciometrické snímače převádí polohu na napětí. pracují jako napěťový dělič

6 Příklady potenciometrů v MV:  plovák hladiny paliva v nádrži  úhel natočení škrtící klapky  nastavení sklápění světel  sešlápnutí plynového pedálu  poloha klapky klimatizace Kontrola potenciometru:  podle elektrických schémat zapojíme jako v autě  při změně polohy potenciometru se musí měnit napětí na signálním vodiči

7 1. Kterými snímači lze měřit otáčky? 2. Vysvětlete princip indukčního snímače. 3. Kolika vodiči je připojen indukční snímač? 4. Jaký je tvar signálu indukčního snímače? 5. Vysvětlete princip Hallového snímače. 6. Kolika vodiči je připojen Hallův snímač? 7. Jaký je tvar signálu Hallového snímače? 8. Vysvětlete princip potenciometrického snímače polohy. 9. Uveďte příklady využití potenciometrických snímačů v MV.

8 GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN 978-80- 86706-17-7. Ing. ZDENĚK, Jan; Ing. ŽDÁNSKÝ, Bronislav; Ing. KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel II. Brno: Avid, spol. s r.o., 2009, ISBN 978-80-87143-13-1. Seznam obrázků: 1. Tvorba autora 2. AUTOR NEUVEDEN. Basic hall [online]. [cit. 12.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.electronics-tutorials.ws/electromagnetism/mag26.gif 3. AUTOR NEUVEDEN. 2-15 [online]. [cit. 12.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cez.cz/edee/content/microsites/elektrina/obr/2-15.jpg 4. AUTOR NEUVEDEN. plovak [online]. [cit. 12.9.2013]. Dostupný na WWW: http://forum.skodahome.cz/uploads/post-3756-1185261080.jpg


Stáhnout ppt "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače v motorových vozidlech II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení."

Podobné prezentace


Reklamy Google