Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače teploty, tlaku a výfukových plynů Tematická oblast:Zapalování Ročník:2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače teploty, tlaku a výfukových plynů Tematická oblast:Zapalování Ročník:2."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače teploty, tlaku a výfukových plynů Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:leden 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2  Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o zdrojích elektrické energie používaných v motorových vozidlech, jejich principech, konstrukci, provozu, údržbě a závadách a opravách.  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektronika.  Konkrétně tato prezentace je zaměřena na snímače teploty, tlaku a zbytkového kyslíku ve výfukových plynech.

3  snímače jsou „smyslové orgány“ auta  měří provozní stavy motoru a předávají je řídící jednotce  pozn.: už známe snímače otáček  další typy zapalování využívají více snímačů Snímač teploty  měří teplotu chladící kapaliny  umístěny většinou v tělese termostatu  mění odpor v závislosti na teplotě  s rostoucí teplotou klesá jejich odpor = NTC snímače Obr. 1.

4 Ukázka dílenské příručky – závislost odporu na teplotě Obr. 2.

5 Snímač tlaku sacího potrubí  tlak je převeden na průhyb membrány  rezistor na membráně mění velikost odporu  z odporu řídící jednotka vypočítá tlak Obr. 3. 1. pin konektoru 2. elektrický obvod 3. membrána 4. tlaková přípojka 5. upevňovací závit

6 Snímač tlaku a teploty nasávaného vzduchu  v jednom díle jsou integrovány dva snímače  z naměřených údajů ŘJ odvodí objem vzduchu nasávaného motorem Obr. 4.

7 Snímač kyslíku výfukových plynů = lambda sonda  měří koncentraci kyslíku ve výfukové potrubí  pracuje na principu galvanického článku  podle obsahu kyslíku na elektrodách vzniká el. napětí  podle napěťového signálu ŘJ reguluje složení směsi  sonda je za provozu ohřívána na teplotu min. 350 °C Obr. 5.

8 Poznámka: Informace o snímačích v této prezentaci jsou příliš stručné. Jsou zde pro pochopení principu elektronického zapalování.

9 1. Co je to snímač? 2. Co víte o snímači teploty? 3. Co znamená zkratka NTC? 4. Jak lze zkontrolovat snímač teploty? 5. Jak pracuje snímač tlaku sání? 6. Jaká je funkce snímače nasávaného vzduchu? 7. Jaký je princip lambda sondy?

10 GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN 978-80- 86706-17-7. Ing. ZDENĚK, Jan; Ing. ŽDÁNSKÝ, Bronislav; Ing. KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel I. Brno: Avid, spol. s r.o., 2009, ISBN 978-80-87143-13-1. Seznam obrázků: 1. AUTOR NEUVEDEN. čidlo teploty vody [online]. [cit. 23.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.levne-autodily-skoda.cz/domain/levne-autodily-skoda/files/059-919-501.jpg 2. PRKA. Dieselpower forum [online]. [cit. 23.6.2013]. Dostupný na WWW: http://dieselpower.cz/forum/userpix/6803_idlo_teploty_graf__pro_J_2.jpg 3. AUTOR NEUVEDEN. Přímé vstřikování [online]. [cit. 23.6.2013]. Dostupný na WWW: http://auto.amoskadan.cz/images/obrazy/snimac_%20tlaku_paliva_a_graf.jpg 4. AUTOR NEUVEDEN. Senzor [online]. [cit. 23.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.nahradni- auto-dily.eu/40-682-thickbox/senzor-tlaku-saciho-potrubi-bosch-281002399-skoda-octavia-i- 19-tdi.jpg 5. AUTOR NEUVEDEN. NGK lambdasondy [online]. [cit. 23.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ngk.de/uploads/tx_templavoila/ntk_arbeitsprinzip_zirkonia_1_pl.jpg


Stáhnout ppt "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače teploty, tlaku a výfukových plynů Tematická oblast:Zapalování Ročník:2."

Podobné prezentace


Reklamy Google