Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Centrální zamykání Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Centrální zamykání Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Centrální zamykání Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel Ročník:3. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:září 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2  Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o zdrojích elektrické energie používaných v motorových vozidlech, jejich principech, konstrukci, provozu, údržbě a závadách a opravách.  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektronika.  Konkrétně tato prezentace je zaměřena na centrální zamykání motorových vozidel.

3  Umožňuje zamknout - odemknout všechny dveře vozidla tlačítkem dálkového ovladače nebo zamknutím – odemknutím jedněch dveří.  K ovládání zámků dveří, kufru, víčka nádrže.  Ovládání je elektro-mechanické nebo elektro-pneumatické. Dále jen elektro-mechanický centrál.  Díly: řídící jednotka servomotorky elektroinstalace dálkový ovladač

4 Servomotorek  obsahuje: elektromotorek, převod s hřebenem  po přívodu napětí se roztočí motor  při opačné polaritě se točí opačně  otáčky jsou převedeny na přímočarý pohyb Obr. 1. servomotorek centrálního zamykání

5 Zámek  servomotorek přes táhlo ovládá zámek dveří Obr. 2. ovládání zámku servomotorkem

6 Zapojení Obr. 3. zapojení centrálního zamykání

7  mechanickým odemknutím dveří řidiče se přepínač v motorku přepne do druhé krajní polohy  výstup z přepínače je přiveden do ŘJ centrálu  ŘJ sepne pomocí na cca 1-2 s sepne servomotorky a odemkne všechny dveře  zamykání probíhá obdobně  typy servomotorků: zadní – mají jen dva vodiče k motorkům přední – mají navíc tři vodiče k přepínači koncových poloh Obr. 4. zapojení servomotorků

8 1. Co je možné ovládat centrálním zamykáním auta? 2. Jaké jsou základní typy centrálních zamykání? 3. Z jakých částí se skládá centrální zamykání? 4. Jaké části obsahuje servomotorek centrálního zamykání? 5. Popište zapojení centrálního zamykání. 6. Popište funkci centrálního zamykání.

9 GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN 978-80- 86706-17-7. Ing. ZDENĚK, Jan; Ing. ŽDÁNSKÝ, Bronislav; Ing. KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel II. Brno: Avid, spol. s r.o., 2009, ISBN 978-80-87143-13-1. Seznam obrázků: 1. AUTOR NEUVEDEN. Skoda 130 [online]. [cit. 25.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.skoda130.estranky.sk/img/original/176/220_3.jpg 2. AUTOR NEUVEDEN. Skoda 130 [online]. [cit. 25.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.skoda130.estranky.sk/img/original/174/220_1.gif.jpg 3. AUTOR NEUVEDEN. 386manual [online]. [cit. 25.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.auto-moto-elektronika.cz/images/386/386manual_web.jpg 4. Tvorba autora


Stáhnout ppt "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Centrální zamykání Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel."

Podobné prezentace


Reklamy Google