Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Občané ČR žijící v zahraničí – ochrana důchodových práv JUDr. Gabriela Pikorová, vedoucí oddělení koordinace sociálního zabezpečení, MPSV.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Občané ČR žijící v zahraničí – ochrana důchodových práv JUDr. Gabriela Pikorová, vedoucí oddělení koordinace sociálního zabezpečení, MPSV."— Transkript prezentace:

1 Občané ČR žijící v zahraničí – ochrana důchodových práv JUDr. Gabriela Pikorová, vedoucí oddělení koordinace sociálního zabezpečení, MPSV

2 Občané ČR žijící v členských státech EU, EHP a ve Švýcarsku Nařízení EP a Rady o koordinaci systémů sociálního zabezpečení č. 883/04 a 987/09 -Rovnost zacházení -Jediné pojištění (formulář A1) -Export dávek do jiného členského státu -Sčítání dob pojištění Pokryta jsou všechna odvětví sociálního zabezpečení – zdravotní péče, dávky dlouhodobé péče, nemocenské, důchody, nezaměstnanost, rodinné dávky, pracovní úrazy.

3 Občané ČR žijící ve státech s nimiž ČR sjednala dvoustrannou smlouvu o sociálním zabezpečení ČR má v současnosti uzavřených 16 smluv o sociálním zabezpečení se státy mimo EU: Austrálie, Bosna a Hercegovina, Chille, Indie, Izrael, Japonsko, Jižní Korea, Kanada, Makedonie, Moldavsko, Québec, Rusko, Turecko, Ukrajina, USA Podrobnosti: http://www.mpsv.cz/cs/1275http://www.mpsv.cz/cs/1275 Ve schvalovacím procesu jsou smlouvy s Tuniskem, Albánií, Bosnou a Hercegovinou a Běloruskem. Usilujeme o sjednání smluv s Čínou, Arménií, Azerbajdžánem a Gruzií zatím proběhla první jednání. Stejné principy jako právo EU, nicméně věcný rozsah (pokrytá odvětví) i okruh osob, na které se smlouvy vztahují se liší.

4 Občané ČR žijící ve třetích zemích Sociální pojištění ve třetím státě se řídí tamními předpisy. Podmínky dobrovolné účasti na důchodovém pojištění v ČR (§ 6 zákona o důchodovém pojištění): - výdělečná činnost v cizině - Je třeba s přihlásit, před podáním přihlášky, zpětně maximálně 2 roky. - jiné případy - lze se rovněž přihlásit. Maximální možná doba dobrovolné účasti je 15 let, zpětně maximálně 1 rok. Nejnižší měsíční pojistné hrazené v roce 2016 činí 28% z částky odpovídající jedné čtvrtině průměrné mzdy tzn. 1891 Kč/měsíčně. Možnost dobrovolné účasti končí dnem vzniku nároku na starobní důchod.

5 Důležité odkazy: www.mpsv.cz www.cssz.cz www.kzp.cz Otázky?


Stáhnout ppt "Občané ČR žijící v zahraničí – ochrana důchodových práv JUDr. Gabriela Pikorová, vedoucí oddělení koordinace sociálního zabezpečení, MPSV."

Podobné prezentace


Reklamy Google