Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Komerční a nekomerční pojištění

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Komerční a nekomerční pojištění"— Transkript prezentace:

1 Komerční a nekomerční pojištění
Formy pojištění Komerční a nekomerční pojištění

2 Komerční pojištění Komerční pojištění se člení na:
Dobrovolné smluvní pojištění Povinné smluvní pojištění Zákonné pojištění

3 Dobrovolné smluvní pojištění
Pojistná smlouva se sjednává na základě dobrovolného rozhodnutí klienta. Jedná se o nejstarší a nejobvyklejší způsob pojištění. Také ukončení pojištění závisí na dobrovolném rozhodnutí klienta.

4 Povinné smluvní pojištění
Povinnost sjednat toto pojištění ukládá právní norma. Funkce pojištění spočívá v ochraně proti následkům činností, které mohou být zdrojem zvýšeného rizika. Výkon některých povolání je podmíněn uzavřením tohoto pojištění např. advokáti, lékaři, zubaři, veterináři, architekti.

5 Zákonné pojištění Toto pojištění vzniká automaticky přímo ze zákona.
Neuzavírá se pojistná smlouva a pojištění musí být do stanoveného termínu uhrazeno. Příkladem zákonného pojištění je pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání.

6 Nekomerční pojištění Nekomerční pojištění se člení na:
Zdravotní pojištění Sociální pojištění Penzijní pojištění

7 Zdravotní pojištění Zdravotní pojištění musí být hrazeno všemi fyzickými osobami (= všeobecné). Za některé osoby platí pojištění stát např. studenti, důchodci. Zdravotní pojištění spravují zdravotní pojišťovny např. Všeobecná zdravotní pojišťovna, Vojenská zdravotní pojišťovna.

8 Sociální pojištění Sociální pojištění se člení na:
pojistné na nemocenské pojištění pojistné na důchodové pojištění příspěvek na státní politiku zaměstnanosti Sociální pojištění spravuje Česká správa sociálního zabezpečení případně Krajská či Okresní správa sociálního zabezpečení.

9 Penzijní pojištění Je častěji nazýváno penzijním připojištěním. Je dobrovolné a nabízejí ho penzijní fondy. Stát přidává ke vkladům státní příspěvek. Vklady jsou úročené.


Stáhnout ppt "Komerční a nekomerční pojištění"

Podobné prezentace


Reklamy Google