Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo a název klíčové aktivity:VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti

2 Anotace Název tematické oblasti: Finanční gramotnost pro vyšší gymnázium 1 Název učebního materiálu: Druhy pojištění Číslo učebního materiálu: VY_62_INOVACE_FG0209 Vyučovací předmět: Základy společenských věd Ročník: 1. - 4. ročník čtyřletého gymnázia 5. - 8. ročník osmiletého gymnázia Autor: Mgr. Hana Mikušková Datum vytvoření: 10. 1. 2014 Datum ověření ve výuce: 14. 2. 2014 Druh učebního materiálu: Prezentace Očekávaný výstup: Orientuje se v různých typech pojištění a objasní jejich podstatu, zná základní i rozšířenou nabídku pojišťoven. Metodické poznámky:Materiál lze využít při výkladu nového učiva i při frontální opakování se třídou.

3 Druhy pojištění

4 Základní druhy pojištění, které jsou v nabídce většiny standardních pojišťoven

5 Povinné ručení = pojištění odpovědnosti z provozu vozidla Hradí škody na zdraví nebo na majetku, které způsobí pojištěný neúmyslně svým vozidlem někomu jinému. Je povinné pro každého majitele motorového vozidla.

6 Havarijní pojištění Hradí škody na pojištěném vozidle v případě dopravní nehody. Lze uzavřít dobrovolně.

7 Cestovní pojištění Hradí léčebné výlohy v případě nemoci nebo úrazu pojištěného v zahraničí. Lze uzavřít dobrovolně.

8 Pojištění domácnosti Hradí škody v případě, že je poškozeno vybavení domácnosti např. živelná pohroma, krádež Lze uzavřít dobrovolně.

9 Pojištění odpovědnosti Hradí škody, které pojištěný způsobí neúmyslně někomu jinému. Lze sjednat dobrovolně.

10 Úrazové pojištění Vyplácí určitou částku, tzv. odškodné, v případě úrazu pojištěného. Lze sjednat dobrovolně.

11 Životní pojištění Druhy: rizikové, kapitálové, investiční, důchodové, investiční Vyplatí určitou částku pozůstalým v případě smrti pojištěného před skončením pojištění, nebo pojištěnému, který se dožil skončení pojištění.

12 Zvláštní druhy pojištění, které nejsou v nabídce standardních pojišťoven

13 Penzijní připojištění Zvyšuje příjem v případě odchodu do důchodu. Smlouvu lze uzavřít dobrovolně s některou speciální pojišťovnou – tzv. penzijním fondem.

14 Zdravotní pojištění Hradí léčební výlohy v případě nemoci nebo úrazu v ČR. Smlouvu musí povinně uzavřít každý výdělečně činný občan, za děti, studenty, důchodce platí pojistné stát s některou speciální pojišťovnou, tzv. zdravotní pojišťovnou.

15 Nemocenské pojištění Vyplácí jistou částku, tzv. dávku nemocenského pojištění, po dobu nemoci. Pojistné si musí povinně platit každý zaměstnanec. Nepovinně živnostníci. Platí se do státního rozpočtu, z něhož se pak vyplácejí dávky nemocenského pojištění.

16 Důchodové pojištění Vyplácí jistou částku = důchod po dobu, kdy je daná osoba v důchodu (invalidní, pozůstalostní, starobní). Musí povinně platit každý výdělečně činný občan. Za děti, studenty platí stát. Platí se do státního rozpočtu.

17 Zdroje: ze zdrojů autorky


Stáhnout ppt "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."

Podobné prezentace


Reklamy Google