Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní."— Transkript prezentace:

1 VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ

2 DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.

3 VEŘEJNÉ VLASTNICTVÍ - Obecní – např. autobusová zastávka, budova radnice, obecní komunikace aj.. - Státní – např. Česká pošta, státní zámky, státní silnice aj.

4 SOUKROMÉ VLASTNICTVÍ Osobní – např. kniha, oblečení…. Rodinné – např. nábytek, zahrada….. Podnikové – např. tovární hala, stroje, auta…

5 DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ Je chráněno zákonem v rámci odvětví občanského práva. Jedná se o autorská práva. Porušování autorského práva je v trestném zákoně definováno jako trestný čin.

6 DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ DĚLÍME NA: Autorské práva - vztahují na umělecká díla, jako jsou např. básně, povídky, romány, hudební díla, obrazy, fotografie a filmy. vědecká pojednání a některé počítačové programy. Autorskoprávní ochrana je neformální. Průmyslové vlastnictví - patenty, kterými lze chránit vynálezy, spadají průmyslové vzory, zlepšovací návrhy, ochranné známky, označení původu a zeměpisné označení výrobků, obchodní jména, ochrana proti nekalé soutěži, know-how, topografie polovodičových obvodů a v některých zemích rovněž odrůdy rostlin a plemena zvířat.

7 Průmyslové vlastnictví je třeba chápat v jeho nejširším smyslu a vztahovat ho nejen k vlastnímu průmyslu a obchodu, ale i na zemědělské a těžební podnikání a na všechno vyráběné nebo přírodní zboží, například vína, obiloviny, tabák, ovoce, dobytek, nerosty, minerální vody, pivo, květiny a mouku a další.

8 OTÁZKA K ZAMYŠLENÍ : PORUŠIL (A) JSI NĚKDY AUTORSKÁ PRÁVA? JAKÝM ZPŮSOBEM? NAPIŠ DO SEŠITU. HTTP://WWW.STOPPIRATSTVI.CZ/CS/O-PIRATSTVI/CO-JE-DUSEVNI-VLASTNICTVI.SHTML


Stáhnout ppt "VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní."

Podobné prezentace


Reklamy Google