Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekonomická gramotnost Vlastnictví. Komu co patří  Ten, komu něco patří, se nazývá majitel neboli vlastník. Různé věci mohou patřit různým lidem, skupinám.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekonomická gramotnost Vlastnictví. Komu co patří  Ten, komu něco patří, se nazývá majitel neboli vlastník. Různé věci mohou patřit různým lidem, skupinám."— Transkript prezentace:

1 Ekonomická gramotnost Vlastnictví

2 Komu co patří  Ten, komu něco patří, se nazývá majitel neboli vlastník. Různé věci mohou patřit různým lidem, skupinám lidí, firmám, obcím, krajům, státu, cizím zemím.  Vlastní-li danou věc současně více lidí, firem, atd. označuje se každý z nich jako spoluvlastník.  Ochrana vlastnictví je podchycena zákony.

3 Pronájem  Je to vztah mezi vlastníkem věci a druhou osobou.  Pronajímatel a nájemce dohodnou na tom, že nájemce může po dohodnutou dobu a za úplatu (nájemné) používat určitou konkrétní věc, která patří pronajímateli, či z ní brát užitky.  Vlastník s nájmem nevzdává svých vlastnických práv, jen je omezuje.  Vztah mezi oběma stranami je zakotven v nájemní smlouvě.

4 Cvičení 1. z pracovního listu  Přečtěte si pozorně první článek  Podtrhejte všechny věci, které někdo vlastní.  Zakroužkujte všechny vlastníky  Vyplňte sloupce předměty a vlastníci a propojte je mezi s sebou tak, aby odpovídal předmět s jeho vlastníkem.

5 Hmotné a duševní vlastnictví  Hmotné vlastnictví – vlastnictví věcí, na které si můžeme sáhnout (auto, pozemek, dům).  Duševní vlastnictví – vlastnictví nehmotných věcí (píseň, výrobní patent, počítačový program, design auta, příběh v knížce, namalovaný obraz, obrázek na fotografii).

6 Cvičení 2. z pracovního listu  Přečti si pozorně text 2 a podtrhej věci, které někdo vlastní.  Zařaď předměty do správné kategorie vlastnictví (hmotné x duševní).

7 Přečti si pozorně tiskovou zprávu  Porušeních jakých práv se mladík dopustil?  Kolik bylo pachateli let?  Jak páchal trestní čin?  Jak dlouhý trest vězení je za porušování autorských práv podle nového trestního zákona?

8 Ochrana duševního vlastnictví Otázkám duševního vlastnictví se v ČR věnuje hned několik institucí, jako například:  Ochranný svaz autorský www.osa.cz www.osa.cz  Česká protipirátská unie www.cpufilm.cz www.cpufilm.cz  Business Software Aliance www.bsa.cz www.bsa.cz  Úřad průmyslového vlastnictví www.upv.cz www.upv.cz

9 Urči pravděpodobného vlastníka  Auto  Dům  Výrobní patent  Louka u lesa  Počítačová hra  Náměstí  Píseň  Kanalizace  Malba na obrazu  Plavecký bazén  Cesty a dálnice  Les  Fotografie  Továrna  OS Windows  Parkoviště  Text v knížce  Elektrické vedení  Vodovod  Škola

10 …a konečně první DÚ 1. Popiš, jak vypadají zadané www stránky 2. Odpověz na tuto otázku: BSA – Opiš co je podle BSA softwarové pirátství ÚPU- Jaká je hlavní funkce Úřadu průmyslového vlastnictví. ČPU – Jak zní heslo z hlavní stránky ČPU OSA – Popiš hlavní fotku ze sekce „Výuka a sport“


Stáhnout ppt "Ekonomická gramotnost Vlastnictví. Komu co patří  Ten, komu něco patří, se nazývá majitel neboli vlastník. Různé věci mohou patřit různým lidem, skupinám."

Podobné prezentace


Reklamy Google