Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kyvadlo Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a elektřina Datum vytvoření2. 9. 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kyvadlo Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a elektřina Datum vytvoření2. 9. 2012."— Transkript prezentace:

1 Kyvadlo Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a elektřina Datum vytvoření2. 9. 2012 Ročník2. ročník čtyřletého a 6. ročník osmiletého studia gymnázia Stručný obsahOpakování vztahů - dynamika kmitání, řešení úloh Způsob využitíNejprve připomeneme veličiny popisující matematické kyvadlo, řešíme vzorovou úlohu. Ostatní příklady řeší žáci samostatně. AutorMgr. Petr Zezulka KódVY_32_INOVACE_28_FZEZ14

2 KYVADLO Jako kyvadlo označujeme těleso zavěšené nad těžištěm, které se může volně otáčet kolem vodorovné osy procházející bodem závěsu kolmo k rovině kmitání.

3 Z uvedených vztahů vidíme, že perioda a frekvence kmitání kyvadla nezávisí na hmotnosti tělesa ani na výchylce z rovnovážné polohy. Jsou tedy určeny jen délkou l závěsu. Z uvedených vztahů vidíme, že perioda a frekvence kmitání kyvadla nezávisí na hmotnosti tělesa ani na výchylce z rovnovážné polohy. Jsou tedy určeny jen délkou l závěsu.

4 Kyvadlo délky 15 dm vykonalo 25 kmitů za minutu. Určete z těchto údajů velikost tíhového zrychlení. Kyvadlo délky 15 dm vykonalo 25 kmitů za minutu. Určete z těchto údajů velikost tíhového zrychlení.

5 Za tutéž dobu vykoná jedno kyvadlo 40 kmitů a druhé 32 kmitů. Určete délku kyvadel, je-li rozdíl jejich délek 24 cm. Za tutéž dobu vykoná jedno kyvadlo 40 kmitů a druhé 32 kmitů. Určete délku kyvadel, je-li rozdíl jejich délek 24 cm. Vyjdeme ze vztahu pro frekvenci vlastního kmitání kyvadla: a odvodíme jeho délku l:

6 t = 51,9 s Kyvadla mají délku přibližně 42,7 cm a 66,6 cm.


Stáhnout ppt "Kyvadlo Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a elektřina Datum vytvoření2. 9. 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google