Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady"— Transkript prezentace:

1 MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady
KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady Mgr. Marie Šiková

2 Anotace Materiál na řešených příkladech opakuje a procvičuje základní pojmy a vztahy z dynamiky harmonických pohybů. Je doplněn přehledem použitých fyzikálních vztahů a pracuje interaktivně. Materiál může být doplněn výkladem učitele, ale umožňuje také použití pro samostatnou práci žáků. Autor Mgr. Marie Šiková Jazyk Čeština Očekávaný výstup 23-41-M/01 Strojírenství 26–41-M/01 Elektrotechnika Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Harmonický (kmitavý) pohyb, úhlová frekvence, okamžitá rychlost a zrychlení, tuhost pružiny Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály KVJ (kmitavé a vlnové jevy)

3 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady
Napište přehled fyzikálních vztahů používaných při výpočtu vlastní frekvence, vlastní periody a vlastní úhlové frekvence volných kmitů, které koná mechanický oscilátor tvořený tělesem o hmotnosti m zavěšeným na pružině o tuhosti k: (mezerník):

4 Úloha KVJ-10.1 Mechanický oscilátor je tvořen pružinou o tuhosti 10 N×m-1 a tělesem o hmotnosti 100 g. Určete periodu vlastních kmitů oscilátoru x (mezerník) Perioda vlastních kmitů oscilátoru je asi 0,63 sekundy.

5 Úloha KVJ Mechanický oscilátor tvořený pružinou a tělesem o hmotnosti 5 kg vykoná 45 kmitů za minutu. Určete tuhost pružiny x (mezerník)

6 Výpočet tuhosti pružiny: 2 x (mezerník)
Mechanický oscilátor je tvořený pružinou o tuhosti přibližně 111 Nm.

7 Úloha KVJ-10.3 Určete hmotnost tělesa, které na pružině
o tuhosti 250 N×m-1 kmitá tak, že za 16 sekund vykoná 20 kmitů. 2 x (mezerník) Na pružině je zavěšeno těleso o hmotnosti přibližně 4,1 kg.

8 Úloha KVJ-10.4 Těleso zavěsíme na pružné gumové vlákno a vytvoříme tak mechanický oscilátor, který kmitá s periodou T. Pak odstřihneme tři čtvrtiny délky vlákna a oscilátor vytvoříme z kratší části vlákna a stejného tělesa. Jak se změní tuhost gumového vlákna? (mezerník)

9 Jak se změní perioda kmitání? (mezerník)
Nová perioda kmitů bude poloviční.

10 Literatura LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika: Sbírka úloh pro střední školy. 3. vyd. Praha: Prometheus, ISBN LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy II. 3. vyd. Praha: Prometheus, ISBN LEPIL, Oldřich. Fyzika pro gymnázia: Mechanické kmitání a vlnění vyd. Praha: Prometheus, ISBN


Stáhnout ppt "MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady"

Podobné prezentace


Reklamy Google