Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I."— Transkript prezentace:

1 MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.
KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I. Mgr. Marie Šiková

2 Anotace Materiál opakuje a procvičuje základní pojmy a vztahy z nauky o mechanickém vlnění. Je doplněn přehledem použitých fyzikálních vztahů a pracuje interaktivně. Materiál může být doplněn výkladem učitele, ale umožňuje také použití pro samostatnou práci žáků. Autor Mgr. Marie Šiková Jazyk Čeština Očekávaný výstup 23-41-M/01 Strojírenství 26–41-M/01 Elektrotechnika Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Mechanické vlnění Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály KVJ (kmitavé a vlnové jevy)

3 19. Mechanické vlnění – příklady I.
19.1 Vlnění má v daném prostředí vlnovou délku λ1 a rychlost o velikosti v1. Po průchodu do jiného prostředí se jeho vlnová délka změní na λ2. Vyjádřete velikost v2 v tomto prostředí.

4 19.2 Ze zdroje zvuku se ve vodě šíří vlnění s periodou 2,0 ms a s vlnovou délkou 2,9 m. Jak velká je rychlost zvuku ve vodě? 19.3 Zvuk o frekvenci 200 Hz se šíří ve vodě rychlostí o velikosti 1450 ms-1. Určete vlnovou délku zvukových vln.

5 Určete vlnovou délku ultrazvukových vln o frekvenci 10 MHz v hliníku. Velikost rychlosti zvuku v hliníku je 5100 ms-1. 19.5 Zvuk výstřelu se odrazil od skály vzdálené 75 m a vrátil se zpět za 437 ms. Určete teplotu vzduchu.

6 19.6 Netopýr se pohybuje směrem k překážce stálou rychlostí o velikosti 10,0 ms-1. Zvukový signál, který vyslal směrem dopředu, se po odrazu vrátil k netopýrovi za dobu 0,15 s od vyslání. Teplota vzduchu je 26°C. Kolik času zbylo netopýrovi, aby se překážce vyhnul?

7 Ponorka se pohybuje pod hladinou moře stálou rychlostí o velikosti 18 kmh-1. Zvukový signál, který vyslala směrem dopředu, se ve vodě šíří rychlostí o velikosti 1400 ms-1. Po odrazu od překážky se vrací k ponorce. Od vyslání signálu do jeho přijetí po odrazu uplyne doba 50 ms. Na změnu směru ponorky je doba potřebná 5.0 s. Narazí ponorka na překážku?

8

9 Literatura LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika: Sbírka úloh pro střední školy. 3. vyd. Praha: Prometheus, ISBN LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy II. 3. vyd. Praha: Prometheus, ISBN LEPIL, Oldřich. Fyzika pro gymnázia: Mechanické kmitání a vlnění vyd. Praha: Prometheus, ISBN


Stáhnout ppt "MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I."

Podobné prezentace


Reklamy Google