Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MECHANICKÉ VLNĚNÍ 15. Stojaté vlnění na struně

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MECHANICKÉ VLNĚNÍ 15. Stojaté vlnění na struně"— Transkript prezentace:

1 MECHANICKÉ VLNĚNÍ 15. Stojaté vlnění na struně
KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY MECHANICKÉ VLNĚNÍ 15. Stojaté vlnění na struně Mgr. Marie Šiková

2 Anotace Materiál opakuje a procvičuje základní pojmy a vztahy z nauky o mechanickém vlnění. Je doplněn přehledem použitých fyzikálních vztahů a pracuje interaktivně. Materiál může být doplněn výkladem učitele, ale umožňuje také použití pro samostatnou práci žáků. Autor Konzultant na PC grafiku Mgr. Marie Šiková RNDr. Jan Hrdý, Ph.D. Jazyk Čeština Očekávaný výstup 23-41-M/01 Strojírenství 26–41-M/01 Elektrotechnika Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Mechanické vlnění, stojaté příčné vlnění na struně Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály KVJ (kmitavé a vlnové jevy)

3 15. Stojaté příčné vlnění na struně
Mechanické vlnění, které vzniká skládáním dvou stejných vlnění postupujících proti sobě, nazýváme stojaté vlnění. Při něm všechny body kmitají současně, ale s různou výchylkou. V bodě, který kmitá s největší výchylkou, je kmitna stojatého vlnění a v bodě, který je trvale v klidu, je uzel stojatého vlnění.

4 Typickým případem stojatého mechanického vlnění je příčné kmitání struny. Struna je obvykle kovové vlákno upevněné na obou koncích a napnuté určitou silou. Příkladem jsou struny hudebních nástrojů. Na obou upevněných koncích vznikají uzly, protože je zde trvale nulová amplituda výchylky. Uprostřed vznikne kmitna s trvale maximální amplitudou. Načrtněte a napište vztah pro vlnovou délku: (M)+(M)

5

6 Na struně určité délky mohou vzniknout i další stojaté vlny kratších vlnových délek.
Musí však vždy splňovat podmínku, že délce struny odpovídá celistvý počet půlvln stojatého vlnění. Na struně potom vznikne několik uzlů (n) a několik kmiten (n-1). Načrtněte stojaté příčné vlnění na struně pro dvě a tři půlvlny stojatého vlnění a napište vztah mezi délkou struny a vlnovou délkou stojatého vlnění: 4 x (M)

7

8

9 Literatura LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika: Sbírka úloh pro střední školy. 3. vyd. Praha: Prometheus, ISBN LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy II. 3. vyd. Praha: Prometheus, ISBN LEPIL, Oldřich. Fyzika pro gymnázia: Mechanické kmitání a vlnění vyd. Praha: Prometheus, ISBN


Stáhnout ppt "MECHANICKÉ VLNĚNÍ 15. Stojaté vlnění na struně"

Podobné prezentace


Reklamy Google