Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby Ročník:1. Datum vytvoření:listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_13.3.17.FYZ Anotace: Periodický pohyb, kmitavý pohyb, kmitání. Digitální učební materiál je určen pro žáky učebních oborů. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Periodický pohyb Nejen v přírodě, ale i v technické praxi se setkáváme s pohyby nebo jinými fyzikálními ději, které se v určitém časovém intervalu pravidelně opakují. Takový pohyb vykonává například těleso zavěšené na pružině, struna hudebního nástroje, nebo strojní součást výrobního zařízení. Jestliže se pohybový stav tělesa pravidelně opakuje, pak mluvíme o periodickém pohybu.

3 Kmitavý pohyb Jako příklad kmitavého pohybu nám může posloužit kulička zavěšená a provázku. Pokud ji vychýlíme z rovnovážné polohy a pustíme, pak začne kmitat. Zařízení, které volně kmitá bez vnějšího působení, zveme mechanický oscilátor. V případě zavěšené kuličky je modelem mechanického oscilátoru kyvadlo. Příčinou kmitání je zde tíhová síla, která působí na kuličku kyvadla.

4 Veličiny kmitání Perioda Doba kmitu neboli perioda charakterizuje čas, za který vykoná oscilátor jeden kmit. Její velikost souvisí s vlastnostmi oscilátoru, např. u kyvadla je dána délkou provázku l. Čím větší je délka provázku, tím delší je perioda T. Doba kmitu Obrázek č.2

5 Kyvadlo

6 Veličiny kmitání

7 Použité zdroje: LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy II. 3., přeprac. vyd. Praha: Prometheus, 2008, 311 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN 978-80-7196-185- 7 Obrázek č.1: SACHROU. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 20.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kyvadlo.png Obrázek č.2: FDOMINEC. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 20.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Voltage_graph_cs.svg


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby."

Podobné prezentace


Reklamy Google