Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet IV. - Thin-Ethernet Ročník:4.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet IV. - Thin-Ethernet Ročník:4."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet IV. - Thin-Ethernet Ročník:4. Datum vytvoření:září 2013 Název:VY_32_INOVACE_13.1.15.ELE Anotace: „Levný“ Ethernet, síťová karta. Prezentace je určena pro výuku žáků oboru Telekomunikace. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu odborného tématu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Thin-Ethernet • Síť 10 Base 2 IEEE 802.3a má nižší cenu (než „tlustý“ Ethernet) a umožňuje jednodušší instalaci. • Dříve uživatelé požadovali využití levnějších a již existujících koaxiálních rozvodů s tzv. TV kabelem. • Původní koncepce sběrnicové topologie u této sítě zůstala nezměněna. • Některé zdroje uvádějí též název sítě „Cheapernet“ (levný Ethernet). Maximální délka kabelového segmentu mezi dvěma stanicemi je 185 m.

3 Thin-Ethernet • Tato síť se v dnešní době používá zřídka, pouze v malém rozsahu, například ke spojení dvou počítačů. S tímto propojením je pak možná výměna dat mezi počítači, popřípadě je možné využití programů z připojeného počítače. • Počítače jsou ke sběrnici připojeny pomocí síťové karty NIC (Network Interface Card).

4 Síťová karta • Síťová karta realizuje fyzickou vrstvu a podvrstvu MAC sítě Ethernet. • Karta je instalovaná v počítači a zpracovává pakety dat pro vysílání na síť, a naopak data přijatá ze sítě předává programům vyšších vrstev. • Karta má BNC konektor, který tvoří jednotku připojení na médium MDI (Medium Dependent Interface).

5 Síťová karta • Na bajonetový konektor BNC (Bayonet Connector) je nasazen pasivní rozbočovací konektor T pro bajonetové připojení koaxiálních kabelů k sousedním počítačům. • Kabel sběrnice není zapojen do kruhu, ani nekončí zapojen v počítačích, ale je na volných koncích ukončen zakončovacími členy (odpory, impedancemi) - terminátory - s impedancí 50 Ω.

6 Pole BNC konektorů

7 Použité zdroje: BOHÁČ, Leoš a Pavel BEZPALEC. Datové sítě: přednášky. 1. vyd. Praha: České vysoké učení technické, 2011, 204 s. ISBN 978-80-01-04694-4. HÄBERLE, Heinz. Průmyslová elektronika a informační technologie. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, 2003. ISBN 80-867-0604-4. JANSEN, Horst a Heinrich RÖTTER. Informační a telekomunikační technika. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, 2004, 399 s. ISBN 80-86706-08-7. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bronislav Sedláček. FROM WIKIMEDIA COMMONS. cs.wikipedia.cz [online]. [cit. 17.2.2014]. Dostupný na WWW: Original file ‎(2,592 × 1,936 pixels, file size: 2.15 MB, MIME type: image/jpeg);


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet IV. - Thin-Ethernet Ročník:4."

Podobné prezentace


Reklamy Google