Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Telekomunikace Tematická oblast: Lokální počítačové sítě Téma: Přenosová média sítě LAN Ročník: 4. Datum vytvoření: září 2013 Název: VY_32_INOVACE_ ELE Anotace: Požadavky na síť LAN, přenosová média v sítích LAN, kroucená dvoulinka, kabel STP a UTP. Prezentace je určena pro výuku žáků oboru Telekomunikace. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu odborného tématu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Přenosová média v síti LAN
Jak jsme již dříve uvedli, v sítích LAN používáme různé typy přenosových médií. Každý projektant či správce sítě si musí promyslet, jaký druh přenosového média je pro danou konkrétní síť nejvhodnější. Při těchto úvahách je nutné vycházet z mnoha konkrétních podmínek panujících v dané lokalitě. Pokud například budeme zakládat v našich zeměpisných podmínkách LAN síť, musíme vzít v úvahu i faktor možného zcizení měděných vodičů.

3 Požadavky na sítě LAN Jsou to: spolehlivost sítě minimální chybovost
maximální rychlost přenosu bezpečnost přenášených dat ekonomičnost založení a provozu snadné rozšíření sítě o další klienty napojení na další sítě LAN či internet

4 Přenosová média v síti LAN
Přenos dat mezi počítači, periferními zařízeními a spojovacími prvky sítí probíhá po kabelech nebo radiovým spojem. Kabelové spoje mohou být tvořeny: koaxiálním kabelem (starší sítě) kroucenou dvoulinkou (nejčastěji) optickým kabelem (zejména páteřní sítě, ale nově přechází všechny kabelové rozvody) Pro přenosy v LAN je důležitá šířka přenášeného pásma, útlum a odolnost proti rušení.

5 Nestíněná kroucená dvojlinka.

6 Kroucená dvoulinka Kroucená dvojlinka (Twisted-Pair-Cable) je původně odvozena od telefonního kabelu a je dnes nejrozšířenějším vedením v sítích LAN. I když je rozšířen název dvojlinka, neodpovídá to zcela realitě, protože v jednom kabelu bývá dvojlinek více. U čtyřvodičového kabelu je každá dvojlinka použita pro jeden směr přenosu, tzn. pro duplexní provoz mezi dvěma účastníky.

7 Kroucená dvoulinka Je-li pro přenos k dispozici jen jeden pár, mohou být data přenášena jen v jednom směru. Pak hovoříme o simplexním provozu. Jeden pár vodičů nám postačí také pro poloduplexní provoz, tedy pro střídavý provoz v obou směrech. Vzájemné elektromagnetické ovlivňování souběžných vedení se může projevit přeslechy, nebo vzájemným rušením.

8 Kroucená dvoulinka U kroucených dvojlinek jsou uvedené jevy minimální.
Právě zkroucením párů je minimalizováno i rušivé vyzařování kabelu do jeho okolí. Oba kroucené páry jsou ještě stočeny vzájemně, což ještě více zeslabí vzájemné elektrické vazby. Kabely s kroucenými dvojlinkami se vyrábí ve dvou provedeních.

9 Kabel STP V kabelu STP (Shielded Twisted Pair) jsou jednotlivé kroucené páry samostatně stíněné hliníkovou fólií nebo kovovým opletením. Tím jsou omezeny přeslechy. Navíc další, tentokrát celkové stínění kabelu zlepší jeho odolnost proti vnějšímu rušení.

10 Kabel UTP V kabelu UTP (Unshielded Twisted Pair) jednotlivé páry nemají vlastní stínění, kabel má jen celkové stínění. Tento typ kabelu je v současné době nejpoužívanější.

11 Použité zdroje: BOHÁČ, Leoš a Pavel BEZPALEC. Datové sítě: přednášky. 1. vyd. V Praze: České vysoké učení technické, 2011, 204 s. ISBN HÄBERLE, Heinz. Průmyslová elektronika a informační technologie. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, ISBN JANSEN, Horst a Heinrich RÖTTER. Informační a telekomunikační technika. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, 2004, 399 s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Sedláček. obrázek nestíněná kroucená dvojlinka: BARAN, Ivo. UTP_cable.jpg ‎(700 × 571 pixelů, velikost souboru: 74 KB, MIME typ: image/jpeg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: UTP_cable.jpg ‎(700 × 571 pixelů, velikost souboru: 74 KB, MIME typ: image/jpeg


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google