Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Telekomunikace Tematická oblast: Lokální počítačové sítě Téma: Přenosová média sítě LAN - optický kabel Ročník: 4. Datum vytvoření: září 2013 Název: VY_32_INOVACE_ ELE Anotace: Složení přenosové trasy, výhody optického kabelu. Prezentace je určena pro výuku žáků oboru Telekomunikace. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu odborného tématu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Optický kabel Optické kabely umožňují přenášet data rychlostí řádově v Tb/s. Protože mají optické kabely nepatrný útlum, mohou přenášet data na velké vzdálenosti bez opakovačů. Další výhodou je galvanické oddělení vysílače a přijímače. Přenosová trasa s optickým kabelem se skládá z vysílače, přenosového média a přijímače. Data jsou přenášena v optickém kabelu jako světelné signály.

3 Optický kabel Příklad optického kabelu

4 Optický kabel Z vysílací stanice přichází analogové nebo digitální elektrické signály do elektrooptického měniče. V tomto měniči se mění pomocí LED diody nebo laserové diody na optické signály. Na přijímací straně jsou optické signály v optoelektrickém měniči přeměny prostřednictvím fototranzistoru zpět na elektrické signály. Nevýhodou optického kabelu je to, že umožňuje přenos dat jen v jednom směru.

5 Optický kabel Jednovláknové vedení proto umožňuje jen simplexní provoz. Z tohoto důvodu potřebujeme pro běžný provoz optická vlákna dvě. Přenos dat po optickém kabelu není rušen elektromagnetickými poli. Proto nevyžaduje optický kabel stínění a obal tenkého optického vlákna má úlohu mechanické ochrany. Z hlediska utajení dat je výhodou, že optický kabel nevyzařuje do svého okolí, a přenášené signály nelze tudíž odposlouchávat.

6 Optický kabel

7 Optický kabel Přenosová trasa s optickým kabelem
přizpůsobovací vysílač přijímač obvod úprava signálu elektroptický měnič optoelektrický měnič úprava signálu optický kabel E/O O/E

8 Použité zdroje: BOHÁČ, Leoš a Pavel BEZPALEC. Datové sítě: přednášky. 1. vyd. Praha: České vysoké učení technické, 2011, 204 s. ISBN HÄBERLE, Heinz. Průmyslová elektronika a informační technologie. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, ISBN JANSEN, Horst a Heinrich RÖTTER. Informační a telekomunikační technika. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2004, 399 s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bronislav Sedláček. FROM WIKIMEDIA COMMONS. Original file ‎(3,648 × 2,736 pixels, file size: 2.97 MB, MIME type: image/jpeg); [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Original file ‎(3,648 × 2,736 pixels, file size: 2.97 MB, MIME type: image/jpeg); FROM WIKIMEDIA COMMONS. cs.wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Fibreoptic.jpg ‎(350 × 529 pixels, file size: 33 KB, MIME type: image/jpeg)


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google