Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Telekomunikace Tematická oblast: Lokální počítačové sítě Téma: Přenosová média sítě LAN - koaxiální kabel Ročník: 4. Datum vytvoření: září 2013 Název: VY_32_INOVACE_ ELE Anotace: Popis koaxiálního kabelu, používané typy koaxiálních kabelů pro přenos v datových sítích. Prezentace je určena pro výuku žáků oboru Telekomunikace. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu odborného tématu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Koaxiální kabel A - vnější izolace, B - vodivé opletení, C - vnitřní izolace, D- vnitřní vodič

3 Koaxiální kabel Koaxiální kabel je nesymetrické dvouvodičové vedení se souosými, tzn. koaxiálními nebo také koncentrickými vodiči. Vnitřní vodič je tvořen buďto plným měděným drátem nebo měděným lankem. Kolem vnitřního vodiče je většinou polyetylénová izolace, která je určena jako dielektrikum mezi vnitřním a vnějším vodičem.

4 Koaxiální kabel Vnější vodič je tvořen měděným opletením nebo hliníkovou fólií, popřípadě oběma. Vnější vodič je určen jako stínění proti rušení elektromagnetickým polem, a zvyšuje tak odolnost média proti přeslechům, avšak musí být uzemněn. Protože má vnitřní vodič napětí proti zemi, proto se jedná o nesymetrické vedení.

5 Koaxiální kabel Nakonec vnější vodič je obklopen plastovým pláštěm, který slouží jako izolace a také jako mechanická ochrana kabelu. Koaxiální kabel je nejstarším vodičem určeným k propojování počítačů. Síťová karta má trubkovitý konektor, na který se nasazuje propojka tvaru T pro příchozí a odchozí kabel sběrnicové sítě.

6 Koaxiální kabel Používáme tyto typy koaxiálního kabelu:
tenký koaxiální kabel (Thinnet, thin Ethernet) tlustý koaxiální kabel (Thicknet, thick Ethernet) Tenký koaxiální kabel je ohebný, má průměr přibližně 5 mm, útlum 8,5 dB na 100 m délky při 8,5 MHz s impedancí 50 Ω, šedé nebo černé barvy (na rozdíl od televizních kabelů s impedancí 75 Ω, které jsou zelené nebo bílé barvy). Vnitřní vodič je tvořen lankem (na rozdíl od plného vodiče v TV kabelech) o průměru 0,9 mm. Délka kabelového segmentu (kvůli útlumu) je maximálně 185 m a délka celé sítě max. 910 m.

7 Koaxiální kabel Tlustý koaxiální kabel je o šířce 10 mm, žluté barvy, proto byl také někdy nazýván Yellow Ethernet. Vodič je v jádru obklopen čtyřmi vrstvami izolačního a stínícího materiálu. Protože má čtyři stínící opletení (oproti dvěma u tenkého kabelu), je jeho odolnost podstatně lepší než u tenkého kabelu. Tento kabel se používal na páteřní vedení spojující jednotlivé sítě. Vzdálenost mezi zesilovači mohla být až 500 m, délka celé sítě pak až 2500 m.

8 Koaxiální kabel Přenosová rychlost pro oba kabely je 10 Mb/s a vyhovuje pro síť Ethernet 10 Mb/s používanou od roku 1976 (v roce 1993 se přešlo na síť Fast Ethernet 100 Mb/s, pro kterou již koaxiální kabel nebyl vyhovující). Impedance obou kabelů je přibližně 50 Ω. V dnešní době je tenký koaxiální kabel nahrazován kroucenou dvojlinkou. Tlustý koaxiální kabel je dnes nahrazován optickým kabelem.

9 Koaxiální kabel Optický kabel je zaváděn proto, že vyhovuje dnes požadovaným přenosovým rychlostem nad 100 Mb/s a více. V současné době se můžeme ještě setkat s koaxiálními kabely v domovních rozvodech TV signálu. Protože ale technologie v dnešní době postupují velice rychle, je dnes možné již na nové televizory běžně přijímat internet. Avšak z hlediska kvality a přenosových rychlostí koaxiální kabel nevyhovuje, proto se již také do domovních rozvodů zavádí optické kabely.

10 Použité zdroje: BOHÁČ, Leoš a Pavel BEZPALEC. Datové sítě: přednášky. 1. vyd. V Praze: České vysoké učení technické, 2011, 204 s. ISBN HÄBERLE, Heinz. Průmyslová elektronika a informační technologie. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, ISBN JANSEN, Horst a Heinrich RÖTTER. Informační a telekomunikační technika. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2004, 399 s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Sedláček. obrázek koaxiální kabel: UTP_cable.jpg ‎(700 × 571 pixelů, velikost souboru: 74 KB, MIME typ: image/jpeg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RG-59.jpg ‎(705 × 493 pixels, file size: 63 KB, MIME type: image/jpeg)


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google