Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Telekomunikace Tematická oblast: Lokální počítačové sítě Téma: Ethernet III., přenosová média Ročník: 4. Datum vytvoření: září 2013 Název: VY_32_INOVACE_ ELE Anotace: Druhy přenosových médií, označení jednotlivých kabelů používaných v sítích Ethernet, ukázky spojovacích komponentů. Prezentace je určena pro výuku žáků oboru Telekomunikace. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu odborného tématu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Přenosová média pro Ethernet
Sítě Ethernet se neustále vyvíjí, a tím se také normy pro vyšší přenosové rychlosti přizpůsobují možnostem novějších přenosových médií. Tím, že označíme přenosové médium, také sdělíme informaci o přenosové rychlosti a maximální délce kabelového segmentu mezi stanicemi a také o maximální délce sítě. Označení kabelů rozlišují a charakterizují rozdílná přenosová média.

3 Označení kabelů typu 10 Base X
10 Base - 2 Thin Ethernet 185 m koax (10 Mbit/s) - 5 Thick Ethernet 500 m koax - T Twisted Pair 100 m - FL Multi-Mode-Fiberoptic 2 km 100 Base - TX Twistet Pair 185 m (100 Mbit/s) - FX Multi-Mode-Fiberoptic 400 m

4 Označení kabelů typu 10 Base X
Význam jednotlivých symbolů: číslo 10 označuje přenosovou rychlost 10 Mb/s slovo Base označuje typ přenášeného signálu, a to základní pásmo obsahující jeden jednosměrný přenosový kanál Je-li v označení sítě, respektive kabelu namísto slova Base slovo Broad (široký), jedná se o širokopásmový přenos více kanálů po jednom médiu.

5 Označení kabelů typu 10 Base X
Označení 1000 Base je určeno pro Gigabitový Ethernet, např Base LX označuje jednovidové optické vlákno o vlnové délce 1300 nm s dosahem 2000 m. Síť 10 Base 5 představuje původní klasický Ethernet s dosahem 500 m.

6 Prvky sítě Ethernet 10Base5: koaxiální kabel má žlutou barvu, šedý kabel vpravo nahoře je AUI kabel pro propojení síťově karty (v počítači) s transceiverem (na kabelu), šedé krabičky jsou transceivery, oranžový nástroj slouží k vytváření odboček na koaxiálním kabelu.

7 Ethernet 10BASE2 používající koaxiální kabely s odbočkami s konektory BNC je již zastaralý.

8 BNC konektory. Zleva doprava: 75 Ω samičí, 75 Ω samčí, 50 Ω samičí, 50 Ω samčí.

9 BNC konektory používané ve variantě 10Base2 sítě Ethernet Zleva doprava: T-konektor s terminátorem, T-konektor, terminátor.

10 Použité zdroje: BOHÁČ, Leoš a Pavel BEZPALEC. Datové sítě: přednášky. 1. vyd. Praha: České vysoké učení technické, 2011, 204 s. ISBN HÄBERLE, Heinz. Průmyslová elektronika a informační technologie. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, ISBN JANSEN, Horst a Heinrich RÖTTER. Informační a telekomunikační technika. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2004, 399 s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bronislav Sedláček. FROM WIKIMEDIA COMMONS. cs.wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Original file ‎(875 × 908 pixels, file size: 536 KB, MIME type: image/jpeg) FROM WIKIMEDIA COMMONS. cs.wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 10base2_t-piece.png ‎(250 × 156 pixels, file size: 11 KB, MIME type: image/png) FROM WIKIMEDIA COMMONS. cs.wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Original file ‎(1,322 × 539 pixels, file size: 105 KB, MIME type: image/jpeg) FROM WIKIMEDIA COMMONS. cs.wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Original file ‎(1,824 × 736 pixels, file size: 722 KB, MIME type: image/jpeg)


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google