Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metalické kabely.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metalické kabely."— Transkript prezentace:

1 Metalické kabely

2 Typy kabelů Koaxiální kabely Kroucená dvojlinka tlustý koaxiál
tenký koaxiál Kroucená dvojlinka nestíněná stíněná

3 Koaxiální kabely tlustý koaxiál (thick nebo yellow) - používá jako přenosové médium až pětkrát stíněný koaxiální kabel, délka segmentu může být max. 500 m. Na kabel jsou připevňovány transceivery (odbočky), stanice může být max. 50 m od transceiveru. Transceivery musí být připevňovány ve vzdálenostech násobku 2,5 m (na kabelech bývá označení).

4 Koaxiální kabely tenký koaxiál (thin nebo cheapernet) - používá jako přenosové médium až dvakrát stíněný koaxiální kabel, délka segmentu kabelu může být max. 185 m (i když existují i varianty karet umožňující délku až 305 m). Na jednom segmentu může být maximálně 25 stanic. Kabel se značí také RG-58.

5 Kroucená dvoulinka kroucená dvoulinka (twisted pair). Jeden kabel je tvořen 4 páry. Maximální vzdálenost je 100m od aktivního prvku k druhému. Základním parametrem tohoto kabelu je impedance 100 Ohm. Terminátory se nepoužívají, protože kabel je vždy na obou koncích připojen do aktivního prvku, kde se přímo řeší i impedanční přizpůsobení. Používá se hvězdicová topologie. Další běžné označení pro sítě tvořené kroucenou dvoulinkou je strukturovaná kabeláž. Konektory nebo zásuvky jsou typu RJ-45.

6 Kroucená dvoulinka nestíněná (UTP – unshielded twisted pair) – pro použití v běžných podmínkách stíněná (STP - shielded twisted pair nebo FTP - Foiled Twisted Pair) – celý kabel je stíněn buď opletením (STP) nebo kovovou fólií (FTP) Někdy se označení STP používá pro kabely, které mají stíněný každý pár zvlášť. Takové kabely však mívají impedanci 150 Ohm.

7 Zapojení RJ-45 Specifikace 568-A a 568-B se liší v tom, že má zaměněn zelený pár s oranžovým. Základní informací je, že na konektoru nejsou jednotlivé páry zapojeny postupně, ale stylem 1-2, 3-6, 4-5 a 7-8. RJ-45 RJ-11

8 Otázky Jaké metalické síťové kabely známe?
Co je to transceiver a co „BNC-téčko“? Jaká je max. délka segmentu tenkého koaxu? Jakou vlastní impedanci má UTP? Jaké je zapojení konektoru RJ-45?


Stáhnout ppt "Metalické kabely."

Podobné prezentace


Reklamy Google