Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice."— Transkript prezentace:

1 Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice

2  Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 50  Autor: Machová Alena  Ověření ve výuce: 6. třída  Datum ověření: 18. 12. 2012

3

4 Metodika:  Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem.  Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis.  Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test.  Cíl: Žáci by měli porozumět novým pojmům, seznámit se se zvyky a tradicemi.  Klíčová slova: legenda, zvyky, pranostiky.

5 Vánoční symboly:  Děťátko = narození – zrod něčeho nového, vkládání naděje, očekávání lepšího světa.  Betlém = místo, kde se narodil Ježíš. Tradice stavění Betlémů je starší než zdobení stromečku. Symbolika prostředí, ve kterém se narodil Ježíšek. Výtvarné zpracování bylo různé. Původně se stavěly hlavně v kostelech, později se rozšířily i mezi prostý lid. Zakladatelem betlémů = František z Assisi.

6

7 Vánoční symboly:  Strom = Přesný původ symboliky stromu není znám – strom spojuje všechny tři části světa: svými kořeny zasahuje do země, pozemský svět symbolizuje kmen a korunou je spojen s oblohou. Z jiného pohledu = duchovní propojení mezi Peklem, Očistcem a Nebesy. Jehličnaté stromy – jsou věčně zelené = symbol věčného života. Jako vánoční symbol se strom do Čech dostal v 19. století z Německa.  Jmelí = symbol Vánoc už z dob pohanských. Dozrává v zimním období, po utrhnutí zlatavě zežloutne. Je opředeno řadou pověr a legend – jsou mu přisuzovány kouzelné účinky. Zavěšené jmelí přináší do domu štěstí a lásku, chrání proti zlým duchům a čarodějnicím.

8

9 Vánoční symboly:  Ryba = v naší zemi hlavně kapr, je důležitou součástí Štědrovečerní hostiny. Na štědrovečerním stole se ryba začala objevovat až v 19. století, do té doby považována za jídlo postní. Kapří šupina – přináší peníze, štěstí.  Zvon = první zmínky o zvonech v 6. století. Jsou často používanou ozdobou, motivem vánočních přání. Mají nám připomínat, že cennější než bohatství je lidská láska a soucit v našich srdcích.  Host = Vánoce jsou svátky především rodinné, ale také příležitost k návštěvám.

10

11 Dárky a nadělování:  „Nadělování dárků“ – prapůvod v legendě o narození Ježíška. Všechen lid (i chudí) chtěl pomoci svaté rodině, udělat radost a projevit úctu budoucímu králi.  Vánoční svátky = nejlepší příležitost k dělání radosti svým blízkým a přátelům.  Není důležitá hodnota dárku, ale jde o projev lásky, přízně, úcty a o snahu připravit svým blízkým pěkné překvapení.

12

13 Vánoční zvyky:  Vánoční zvyky dotvářejí kouzlo Vánoc.  Přenášely se z generace na generaci a některé se dochovaly dodnes.  Některé zvyky jsou aplikovány na současnou dobu – vznikají „novodobé tradice“.  Nejvíce se jich váže ke Štědrému dni.

14

15 Opakování: 1)Co symbolizuje narozené dítě? 2)Co je Betlém? 3)Kdy se v Čechách objevil vánoční stromeček? 4)Jaké vánoční zvyky znáš a které dodržujete doma?

16 Řešení: 1)Nová naděje, očekávání něčeho lepšího. 2)Místo, kde se narodil Ježíšek; vánoční tradice stavění betlémů je starší než zdobení stromečku, symbolika prostředí narození Ježíška. 3)Stromeček se objevil v 19. století. 4)Zdobení stromečku, pečení cukroví, rozdávání dárků, lodičky ze skořápek, lití olova, rozkrajování jablka, rybí šupina, zlaté prasátko, atd.

17 Zdroje:  Výchova k občanství: učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. 3. vyd. Brno: Nová škola, 2012. ISBN 978-80-7289-367-6.  Občanská výchova: učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň: Fraus, 2009. ISBN 978- 80-7238-886-8.  ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2009. ISBN 978-80-7346-096- 9.  VELEBNÁ, Eva a Karel MAJER. Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. 1. vyd. Praha: Albra, 1996. ISBN 250-030.

18 Zdroje obrázků:  Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy.


Stáhnout ppt "Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice."

Podobné prezentace


Reklamy Google