Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Zdenou Kabešovou 3. ročník VÁNOCE

2 Přípravy na Vánoce: Pečeme cukroví - Potřebujeme: mouku, cukr, vajíčka, oříšky, kokos, kakao, čokoládu, tuk, mandle a další suroviny napsané v receptu.

3 Zdobíme stromeček: Lidé si na vánoční stromeček věší ozdoby z přírodních materiálů. V jiných rodinách je tradice skleněných ozdob a elektrických světýlek

4 V adventní době se konají sváteční koncerty v kostele, kde mají velkou roli varhany, které vánoční atmosféru umocní. Rodiče s dětmi navštěvují výstavy betlémů.

5 ŠTĚDRÝ DEN RÁNO: Hned po rozbřesku ten, kdo chtěl být po celý rok zdravý, musel se umýt v tekoucí nebo čerstvě nabrané vodě ze studny. Ráno dostaly děti chléb s medem. To proto, aby byly sladké – hodné po celý rok. Už od rána se vařila štědračka, polévka v níž bylo od všeho, co v chalupě bylo. Tento zvyk se držel, aby byl vždy dostatek jídla v chalupě. ZVYKY:

6 BĚHEM DNE: Nesměly se čistit stáje a chlévy, aby dobytek nekulhal. Nedoporučovalo se prát prádlo. Přineslo by to neštěstí a smůlu do domu Odpoledne se strojil s pomocí dětí stromeček. Ač býval chudý, byl krásný a dětem jistě přinášelo radost balení kousků cukru, věšení jablíček, ořechů, suchých trnek a jiných plodů.

7 VEČER A V NOCI: Ke štědrovečernímu stolu se zasedalo ve svátečním oblečení. Hospodyně dbala na to, aby stůl byl prostřen pro sudý počet lidí. Jestliže byl počet stolujících lichý, prostřela pro jednoho navíc. Pod talíře se dávaly mince nebo šupiny z kapra, aby se lidí držely peníze. Po večeři se rozkrajovala jablka příčně na poloviny. Také pouštění lodiček byl rozšířený zvyk.

8 VÁNOCE DNES:

9 www.obrazkyzdarma.cz Zdroje informací, obrázků, literatura: kniha Lidové tradice – Dagmar Šottnerová www.wikipedie.cz


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google