Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová."— Transkript prezentace:

1

2

3

4 Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová

5 Vitamín C  Tvoří asi 80% spotřeby všech vitamínů  Spotřeba vitamínu C je velmi individuální a záleží na okolnostech – vyšší spotřeba je nutná u: V době epidemií je spotřeba 200mg/den kuřáci, alkoholici cukrovkáři u lidí s vyšší konzumací uzených masných výrobků u lidí, kteří jedí antikoncepci, některá antibiotika u jedinců vystavených stresu

6  Vitamin C pomáhá chránit organismus před rakovinou  Pomáhá regeneraci nemocné tkáně – zvyšuje aktivitu leukocytů  Je mimořádně důležitý při virových onemocněních  Oddaluje stárnutí – nedostatek vitaminu C vyvolává tmavé skvrny na pokožce, podlitiny, svraštěliny  účinek vitaminu C není okamžitý – vliv na krevní oběh se projevuje až po 5-6 měsících, s užíváním je důležité začít včas

7  Zdroje vitamínu: Šípky, nať petržele, rakytník, černý rybíz, jahody, křen, paprika, kopřiva, řeřicha  Úbytek vitaminu C: Ke snížení vitaminu C v potravinách dochází vlivem tepelného ohřevu  Nedostatek vitaminu C Vypadávání zubů, krvácení dásní – tzv. kurděje únava, snížení obranyschopnosti organismu, předčasné stárnutí

8 Vitaminy skupiny B – rozdělení: Vitamin B 1 – thiamin Vitamin B 2 – riboflavin Vitamin B 3 – niacin Vitamin B 4 – kyselina listová Vitamin B 5 – kyselina pantotenová (kalcium pantotenát) Vitamin B 6 – pyridoxin Vitamin B 7 – biotin Vitamin B 8 – cholin Vitamin B 9 – inositol Vitamin B 10 – kyselina paraaminobenzoová (PABA) Vitamin B 12 - kobalamin

9 Vitamin B1  Zdroj: maso, mléko, žloutky, droždí, ořechy, ovesné vločky, celozrnné pečivo  Účinek: přenos nervových vzruchů, metabolismus, plodnost, růst  Nedostatek: nechutenství, nervové poruchy, celková slabost, nemoc beri-beri - má dvě formy: a. Suchou – pokleslá zápěstí a chodidla, svalová slabost b. Vlhkou – otoky (obličeje, dolních končetin), smrt – plicní a srdeční selhání

10  Tato nemoc se vyskytuje zejména v rozvojových zemích, tam, kde je hlavní složka potravy loupaná rýže.  V našich podmínkách se může nemoc objevit u alkoholiků, lidí trpících karcinomem žaludku atd.  Nadbytek: bolesti hlavy  DDD: 10 mg

11  Jedna z forem beri-beri (vlhká forma) – otoky končetin

12 Vitamin B2  Zdroj: maso, mléko, jogurty, droždí, ořechy, brambory, ryby  Účinek: metabolismus, hojení kůže  Nedostatek: praskání koutků, špatný stav kůže  Účinek B2 snižují antibiotika a antikoncepce  Vit. B2 ničí světlo, je naopak odolný vůči vysoké teplotě  DDD: 1,6 mg

13 Vitamin B3  Zdroj: maso, játra, ryby, droždí, houby  Účinek: metabolismus, vliv na správnou funkci žaludku a střev, důležitý pro nervový systém  Nedostatek: deprese, poruchy spánku, poruchy soustředění, nemoc pelagra Pelagra – tzv. lombardské (červené) malomocenství – častá nemoc v některých oblastech (Čína, Mexiko, Afrika), v našich podmínkách nemocí mohou trpět alkoholici, bezdomovci  DDD: 18 mg

14

15 Vitamin B5  Zdroj: maso, játra, žloutky, mléko, obilniny  Účinek: prodlužuje lidský život, hojivé účinky, podporuje růst vlasů  Nedostatek: deprese, poruchy spánku, pocit slabosti  DDD: 6 mg

16 Vitamin B6  Zdroj: obilniny, brambory, banány, vejce, droždí, ořechy  Účinek: metabolismus, tvorba kyseliny žlučové, důležitý pro správnou funkci nervového systému  Nedostatek: poruchy spánku, třepotání očních víček, popraskané koutky, únava, kožní onemocnění, střevní potíže  DDD: 2 mg

17 Vitamin B12  Zdroj: vejce, maso, mléko, ryby  Účinek: důležitý pro správnou funkci nervového systému, paměť,  Nedostatek: nervové poruchy spánku, pálení jazyka, chudokrevnost  DDD: 1 mg

18 Vitamin H  Zdroj: vejce, játra, mléko, droždí. Využití blokuje konzumace syrového bílku.  Účinek: důležitý pro správnou funkci svalů a pokožky, částečně vitamín H vytvářejí bakterie ve střevě člověka, je důležitý pro tvorbu aminokyselin a mastných kyselin  Nedostatek: poruchy svalové činnosti, nervové soustavy, deprese, padání vlasů, svědění kůže  DDD: 1 mg

19 Kyselina listová  Zdroj: luštěniny, listová zelenina, játra, droždí  Zvýšená spotřeba: těhotné ženy, ženy plánující těhotenství (snižuje riziko vzniku genetických vad)  Účinek: významně se podílí na metabolismu bílkovin  Nedostatek: únava, pocit slabosti, snížené množství bílých krvinek a krevních destiček, při nedostatku na začátku těhotenství hrozí vážné poškození plodu  DDD: 1 mg

20 Zdroje: vlastní přípravy D ě kuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová."

Podobné prezentace


Reklamy Google