Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BARVIVA A PIGMENTY Barva je obecný výraz pro rodinu produktů, používaných k ochraně a k barvení objektu nebo povrchu jejich pokrytím pigmentovaným nátěrem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BARVIVA A PIGMENTY Barva je obecný výraz pro rodinu produktů, používaných k ochraně a k barvení objektu nebo povrchu jejich pokrytím pigmentovaným nátěrem."— Transkript prezentace:

1 BARVIVA A PIGMENTY Barva je obecný výraz pro rodinu produktů, používaných k ochraně a k barvení objektu nebo povrchu jejich pokrytím pigmentovaným nátěrem Pigment je materiál, který mění barvu odráženého světla selektivní barevnou absorpcí.

2 OXIDY Fe,LASCAUX, FRANCIE

3 PIGMENTOVÉ SKUPINY Biologický původ (alizarin, indigo)
Uhlíkaté pigmenty (saze) Kadmiové pigmenty (zelené,červené,žluté) Pigmenty s Fe2O3 (benátská červeň) Chromové pigmenty (zelené, žluté) Kobaltové pigmenty (modré, fialové) Olovněné pigmenty (bílé, žluté) Měděné pigmenty (pařížská zelená) Titanové pigmenty (titanová běloba) Ultramarínové pigmenty (modré, zelené, červené, žluté) Rtuťové pigmenty (rumělka) Zinkové pigmenty (zinková běloba) Organické pigmenty

4 BERLÍNSKÁ (PRUSKÁ) MODŘ
Berlínská modř byla objevena náhodně v r. 1704 Vznik berlínské modře je možno schematicky popsat (chlorid železitý + ferrokyanid draselný) 4 Fe3+ + 3[FeII(CN)6]4- = FeIII4[FeII(CN)6]3

5 PRINCIP VÝROBY TITANOVÉ BĚLOBY
Surovinou pro výrobu titanové běloby sulfátovým způsobem je nerost ilmenit. Chemicky jde o směs oxidů, především titanu a železa. Technologie výroby titanové běloby je založena na rozkladu nerostu ilmenitu kyselinou sírovou. Tento postup je nazýván tzv. sulfátovou technologií. Ilmenit se mele, suší a poté se rozkládá koncentrovanou kyselinou sírovou. Rozkladná hmota je po dozrání a ochlazení rozpuštěna vodou. Vzniklý roztok se redukuje, pak čířením zbaví nerozpustných částic a dále je ochlazen, čímž dojde k vyloučení železa ve formě krystalické zelené skalice. Ta je oddělena na odstředivkách. Následuje hydrolýza, při níž se vyloučí amorfní vločky oxidu titaničitého, které však ještě nemají požadované fyzikální vlastnosti. Proto se vzniklá suspenze oxidu ve dvou stupních s vloženým bělením promývá a po přídavku dalších potřebných chemikálií a zahuštění žíhá při teplotě přes 800°C v kalcinační peci, čímž se vytvoří částice použitelného pigmentu ve dvou základních druzích - anatas a rutil. Kalcinát se mele na částice, které je možno přímo používat, ale větší část produkce je tzv. povrchově upravována. Při této operaci se ve vodní suspenzi váží na povrch částic TiO2 další chemikálie, které zlepšují některé fyzikální vlastnosti, především povětrnostní odolnost a dispergovatelnost.

6 TITANOVÁ BĚLOBA

7 SPECIÁLNÍ BARVY Vědci z MIT vytvořili netoxickou barvu, která zabíjí viry a bakterie. Technologie spočívá na polymerovém povlaku, který vytváří ostré výčnělky, když schne. Tyto výstupky narušují „obálku“ virů a buněčnou membránu, čímž je zneškodňuje.


Stáhnout ppt "BARVIVA A PIGMENTY Barva je obecný výraz pro rodinu produktů, používaných k ochraně a k barvení objektu nebo povrchu jejich pokrytím pigmentovaným nátěrem."

Podobné prezentace


Reklamy Google