Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma:MS Excel 2010 – Funkce, tvorba vzorce pomocí průvodce. Ročník:1. Datum vytvoření:březen 2014 Název:VY_32_INOVACE_16.3.16. ICT Anotace: Funkce, tvorba vzorce pomocí průvodce, postup práce s průvodcem, výběr vzorce z nabídky funkcí. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad a procvičení. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule.

2 Funkce v Excelu. Funkce je předdefinovaný, připravený vzorec pro konkrétní výpočet. Excel využívá až 408 funkcí (pro různé oblasti matematiky). Funkce jsou již rozděleny do několika oblastí např. matematické, logické, statistické, vyhledávací… Při využití funkce se psaní vzorce zjednodušuje.

3 Tvorba vzorce pomocí průvodce. Použití průvodce znamená, že vložení funkce bude prováděno krok za krokem prostřednictvím dialogových oken. Excel 2010 obsahuje kartu Vzorce s knihovnou funkcí, rozdělenou do kategorií. Každá kategorie už v sobě obsahuje soupis funkcí i s nápovědou.

4 Tvorba vzorce pomocí průvodce. Další možností spuštění průvodce funkcí je kliknout na tlačítko v na začátku řádku vzorců. Další způsob, jak vyvolat okno Vložit funkci (průvodce funkcí), je použití klávesové zkratky Shift+F3.

5 Postup práce s průvodcem. Příklad: Pro spočítání průměru v buňce C11 využijte předdefinovanou funkci. C11 = průměr

6 Postup práce s průvodcem. Nastavte kurzor do buňky C11. Aktivujte průvodce funkcí – například tlačítkem f x na začátku řádku vzorců. V zobrazeném dialogovém okně vyhledejte funkci „Průměr“. A potvrďte výběr. Výběr kategorie Výběr funkce Stručný popis funkce Vyhledání funkce v kategorii

7 Postup práce s průvodcem. Objeví se dialogové okno s argumenty funkce. V tomto případě zadejte do řádku „Číslo 1“, oblast buněk ze které chcete vypočítat průměr (C5:C10). Oblast buněk můžete zadat ručně, nebo přetažením myší. Pokud chcete přidat další oblast buněk, uděláte to v řádku „Číslo 2“. Potvrďte tlačítkem OK. Oblast zdrojových buněk Výsledek výpočtu Potvrzení funkce

8 Výběr vzorce z nabídky funkcí. V případě, že neznáte přesný název funkce, kterou chcete použít, ale alespoň její první písmeno, je možné využít nabídku funkcí. Do zvolené buňky napište (=) a první písmenka funkce, kterou chcete vložit. Program vypíše nabídku všech funkcí začínajících těmito písmeny. Stačí zvolit požadovanou funkci a tažením myší vybrat oblast zdrojových buněk pro výpočet.

9 Výběr vzorce z nabídky. Znaménko (=) a první písmeno funkce Výběr zvolené funkce Popis (nápověda) k funkci Pro výběr funkce dvojklik myší. Poté vybrat oblast pro výpočet. Vybraná oblast výpočtu

10 Procvičení učiva. Opište tabulku dle vzoru. Do buňky F5 vložte funkci průměru pomocí průvodce. Do buňky F6 vložte vzorec pro součin pomocí výběru z nabídky funkcí. Do buněk F7, F8 a F9 vložte funkce MIN, MAX a POWER libovolným způsobem. Vzor:

11 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN 978-80-7402-020-9. Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Excel 2010.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google