Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma:MS Word 2010 – Automatické opravy v dokumentu, Tezaurus. Ročník:2. Datum vytvoření:říjen 2013 Název:VY_32_INOVACE_15.3.09. ICT Anotace: Funkce automatické opravy a funkce tezaurus. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad a procvičení. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule.

2 Automatické opravy v dokumentu Pomocí funkce Automatické opravy můžete opravovat překlepy a nesprávný pravopis a vkládat symboly či jiné krátké texty. Funkce Automatické opravy ve výchozím nastavení obsahuje seznam obvyklých chyb pravopisu a symbolů. Tento seznam je možné upravovat. Příklad fungování: vytovřeno – vytvořeno, odací – oddací, jejech – jejich…

3 Princip fungování automatických oprav Program obsahuje databázi slov ve kterých dělají uživatelé nejvíce překlepů a dále stejná slova ve správném tvaru. Po dopsání slova a stisknutí mezerníku, Word provede kontrolu a případný chybný tvar okamžitě a bez upozornění opraví. Tyto opravy mnohdy uživatel nemusí zaznamenat! Text obsažený v hypertextových odkazech není automaticky opravován.

4 Databáze automatických oprav Kliknout na kartu Soubor. Zvolit položku Možnosti. Klikněte na položku Kontrola pravopisu a mluvnice. Klikněte na tlačítko Možnosti automatických oprav. Word zobrazí okno Automatické opravy.

5 Okno – Automatické opravy Některé předvolby automatických oprav Zapnutí/Vypnutí automatických oprav Řádek pro doplňování databáze překlepů Databáze překlepů

6 Aktualizace databáze překlepů Databázi lze doplňovat vlastními překlepy. Nesprávný tvar zapsat do okénka „Nahrazovat“, správný tvarzapsat do okénka „Za“. Dokončit kliknutím na tlačítko Přidat. Odstranění slovního spojení z databáze překlepů je obdobné. V databázi vyhledat a označit slovní spojení tak, aby se zobrazilo v okénku „Nahrazovat“ a „Za“. Dokončit kliknutím na tlačítko Odstranit.

7 Funkce - Tezaurus Tuto funkci využijete v okamžiku potřeby najít ke slovu synonymum (slovo jiné, ale stejného významu). Funkci tezaurus naleznete na kartě Revize, skupina Kontrola pravopisu, tlačítko Tezaurus.

8 Použití funkce tezaurus Označíte slovo pro které hledáte synonymum. Revize – Kontrola pravopisu – Tezaurus. Word zobrazí okno „Zdroje informací“ s funkcí Tezaurus. Z nabídky vyberete vhodné synonymum a poté kliknutím na trojúhelník zvolíte možnost vložení do textu.

9 Procvičení učiva Do databáze překlepů „Automatických oprav“ doplňte jedno slovo o kterém víte, že ho nesprávně píšete. Ze stránek www.novinky.cz zkopírujte část libovolného článku, vyberte tři slova a nahraďte je synonymy.www.novinky.cz Funkci automatických oprav nastavte tak, aby se nepsala velká písmena v názvu dnů.

10 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN 978-80-7402-020-9. Automatická oprava pravopisu a vkládání textu a symbolů. [online]. [cit. 2013-10-30]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs- cz/word-help/automaticka-oprava-pravopisu-a-vkladani-textu-a- symbolu-HA010354277.aspx Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Word 2010


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google