Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma:MS Word 2010 – Kontrola pravopisu v dokumentu. Ročník:2. Datum vytvoření:říjen 2013 Název:VY_32_INOVACE_15.3.08. ICT Anotace: Způsoby provádění kontroly pravopisu, zdroje informací, počet slov. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad a procvičení. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule.

2 Co je to kontrola pravopisu? Při psaní textu se dopouštíme různých chyb: – Překlepy – Pravopisné chyby – Gramatické chyby Word automaticky kontroluje pravopis (překlepy) a slovo, které je chybné označí červenou vlnovkou, pokud je gramatická chyba ve větě (chybí čárka), označí zelenou vlnovkou. Probíhající kontrolu pravopisu lze sledovat také na stavovém řádku (vlevo dole), na symbolu otevřené knihy.

3 Co je to kontrola pravopisu? Princip kontroly je takový, že program porovnává napsaný text s databází slov, kterou obsahuje. V žádném případě se nelze spoléhat na stoprocentní odhalení všech chyb! (Nutno ovládat češtinu). Je třeba si uvědomit, že Word bude podtrhávat také slova, která budou napsána správně, ale nebudou v jeho databázi (příjmení, jména, odborné výrazy…). Poté je na autorovi textu, aby chyby opravil (případně neznámá slova přidal do slovníků - pokud si je jistý jejich správností).

4 Provedení kontroly pravopisu Pro kontrolu pravopisu je určena karta Revize, skupina Kontrola pravopisu. Zde nalezneme tlačítka:  Pravopis a gramatika  Zdroje informací  Tezaurus  Počet slov

5 Provedení kontroly pravopisu Postup:  Nastavit kurzor na místo odkud se má kontrola provést.  Stisknout klávesu F7, nebo na tlačítko  Word zobrazí okno „Pravopis a gramatika“ a ukáže slovo nesprávně napsané. Chybné slovo Nabídka alternativ Přeskočení chyby Přeskakování vždy Přidá do databáze správných slov Zamění za nabídku Bude zaměňovat Příště bude opraveno automaticky

6 Provedení kontroly pravopisu Další (zjednodušenou) možností, je kliknout pravým tlačítkem myši na podtržené slovo a ze zobrazené nabídky zaměnit za slovo správně napsané.

7 Zdroje informací Zdroje informací - pokud si nejste správností slova jistí, můžete přímo ve Wordu vyhledat dané slovo na internetu pomocí vyhledávače Bing.

8 Počet slov Tuto funkci je možné využít pokud dokument necháváte přeložit a cena se většinou určuje podle počtu slov. Word spočítá nejen slova, ale i mezery, řádky a odstavce. Funkci můžeme použít na celý dokument, nebo pouze na vybranou část.

9 Počet slov Postup: – Označit část textu – Revize – Kontrola pravopisu – Počet slov – Výsledek se zobrazí v okně „Počet slov“ – Aktivací zátržítka provede výpočty včetně textových polí, poznámek pod čarou a vysvětlivek. Zátzržítko

10 Procvičení Jaký je rozdíl mezi slovem podtrženým červenou vlnovkou a zelenou vlnovkou? Kde se zobrazuje automatické provádění kontroly pravopisu? Ze stránky www.novinky.cz zkopírujte do Wordu libovolný článek. Proveďte zde „kontrolu pravopisu“. Kontrolu proveďte dvěma různými způsoby.www.novinky.cz Na vyznačené části článku spočítejte „počet slov“.

11 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN 978-80-7402-020-9. Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Word 2010.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google