Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast: Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma: MS Word 2010 – Kreslení ve Wordu. Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2013 Název: VY_32_INOVACE_ ICT Anotace: Práce s automatickými tvary, WordArtem , SmartArtem a grafem. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 Kreslení ve Wordu  Součástí vytvářeného dokumentu mohou být různé tabulky, vzorce, obrázky, odkazy a další prvky.  Program Word 2010 nabízí nové možnosti pro kreslení 2D a 3D objektů přímo v aplikaci. Grafickými objekty v dokumentu nemusí být jen kliparty a externě vložené fotografie, ale také obrázky vytvořené pomocí kreslených tvarů.

3 Tvary Všechny tvary (dříve automatické tvary) jsou dostupné z karty Vložení, sekce Ilustrace, tlačítko Obrazce. Po nakreslení tvaru, word automaticky aktivuje nástroje pro jeho formátování.

4 Formátování tvarů Pomocí nástrojů formátu je možné tvary upravovat – přidat barvy, stíny, prostorový efekt, aj. Dále měnit jejich velikost a rozměry stran. Do každého tvaru také můžeme vepsat libovolný text… Tvar je možné také potáhnout texturou.

5 Objekty SmartArt Grafické objekty SmartArt, slouží k vyjádření různých procesů, schémat, relací a diagramů. Vložení SmartArtu – karta Vložení, sekce Ilustrace, tlačítko Smart Art. SmartArt ilustrace můžeme následně upravovat stejně jako vložené tvary, tedy měnit barvu, stín, ohraničení a samozřejmě je popisovat. Využití SmartArt je samozřejmě daleko širší k různým rozhodovacím diagramům, znázornění relací, množinových celků, apod.

6 Ukázka SmartArt

7 Grafy Graf je názorná metoda jak podpořit prezentovaná data.
Word nedisponuje vlastními nástroji pro vytvoření grafu. Grafy jsou provázány s aplikací Excel, ve které jsou zadávána zdrojová data pro grafy. Když chcete vytvořit graf - Word automaticky spustí Excel a nabídne uživatelské rozhraní, ve kterém zdrojová data pro graf můžete zadávat. Pro vložení grafu použijeme kartu Vložení, sekce Ilustrace, tlačítko Graf.

8 Vložení grafu do dokumentu
Graf se vkládá do dokumentu jako grafický objekt, který je i později možné editovat. Chcete-li graf jakkoliv upravit, můžete využít předpřipravených stylů, obdobně jako při vytváření ostatních prvků dokumentu. Je-li graf označen, objeví se na pásu karet karty Návrh, Rozložení a Formát. Tyto karty se vztahují pouze k úpravám grafu, což ukazuje i nápis Nástroje grafu nad těmito kartami.

9 Ukázka vložení grafu

10 WordArt Jedná se o ozdobný text (trojrozměrné písmo), pro vytváření krátkých textů (nadpisů). Toto písmo se vkládá do textu jako grafický objekt (obrázek) a pro jeho úpravu se používají formátovací nástroje grafických objektů. Karta Vložit  sekce Text , tlačítko WordArt. Z nabídky stylů vybrat nejvhodnější, zadat text a potvrdit.

11 Ukázka vloženého WordArtu.
Po označení WordArtu program nabídne možnost dalšího formátování textu i rámečku ve kterém je umístěn – Nástroje kreslení, Formát.

12 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN Vytváření zajímavých písem pomocí funkce WordArt v systému Office [online]. [cit ]. Dostupné z: Text (textové objekty) - Word [online]. [cit ]. Dostupné z: Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Word 2010.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google