Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením Téma:Počítačová grafika – vektorová grafika Ročník:1. – 4. Datum vytvoření:únor 2013 Název:VY_32_INOVACE_14.3.02.ICT Anotace: Seznámení s rozdílem mezi kategoriemi počítačové grafiky, úvod do vektorové grafiky. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástrojů programu Power Point. Díky animaci a grafické dokumentárnosti je žák tématem provázen krok za krokem, což u náročných grafických programů napomáhá lepšímu porozumění tématu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Kontrolní otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA

3 ROZDĚLENÍ GRAFIKY Grafický software rozdělujeme do dvou kategorií:GRAFIKA VEKTOROVÁRASTROVÁ

4 VEKTOROVÁ GRAFIKA OObraz je složen z matematicky definovaných křivek – vektorů, grafická informace je ukládána matematickým zápisem. Křivka je například definována dvěma kotevními body – A a B a pak vektory, které díky matematické definici přesně vypočítají mezi těmito dvěma body přesný tvar čáry. Jestliže v jakémkoliv místě křivku zvětšíme, vždy bude dokonale hladká.

5 NNa obrázku je srovnání zvětšené křivky nakreslené rastrovou grafikou (vlevo) a grafikou vektorovou (vpravo). Modře jsou zobrazeny vektory, určující podobu křivky. NNa první pohled je patrné, že křivka vpravo je daleko kvalitnější a hladší než křivka vlevo. VVýhodou vektorové grafiky je skutečnost, že vektorový obrázek je možno jakkoliv zvětšit bez újmy na kvalitě.

6 VVektorové grafické programy pracují s velkým množstvím vektorových objektů, které mohou být libovolně uspořádány a modifikovány. Bez ztráty kvality je možné objekty zvětšovat, zmenšovat, natahovat, zkracovat či jinak deformovat, otáčet, posouvat, kopírovat, zrcadlit, překrývat, prolínat apod. OObjekty mohou být přiřazeny do různých hladin s definovanými vlastnostmi. Tyto vlastnosti lze individuálně měnit ve vztahu k danému objektu a lze je kdykoliv později měnit, např. tvar, barvu, tloušťku jakékoliv křivky, výplně apod.

7 VÝHODYNEVÝHODY neschopnost uložit fotorealistické scény neomezené možnosti zvětšení obrázku následná úprava křivek v obrázku možnost pracovat s každým objektem odděleně relativně malá velikost souborů při ukládání

8 POUŽITÍ VEKTOR. GRAFIKY VV DTP (DeskTop Publishing = stolní publikační činnost) oblasti při tvorbě tiskovin, z vektorů jsou vytvořena písma. VVytváření projektové a konstrukční technické dokumentace a modelování v CAD systémech. TTvorba nejrůznějších diagramů, schémat či animací.

9 KOMBINACE RASTROVÉ A VEKTOROVÉ GRAFIKY KKaždý typ grafiky má sám o sobě omezené využití. Pokud bychom například chtěli navrhnout dobře vypadající plakát na společenskou či sportovní akci, budeme potřebovat jak obrázky, tak text, kterým bude plakát dopracován. TTo ale znamená zkombinovat rastrovou grafiku s vektorovou. Proto existují programy, které to dokáží. Uživatel tak může využívat výhod obou typů grafik.

10 VEKTOROVÁ GRAFIKA PROGRAMY  CorelDRAW Graphics Suite PProfesionální vektorový editor  Zoner Callisto Vektorový grafický editor pro běžné uživatele  AutoCAD Populární software pro 2D a 3D projektování a konstruování (CAD)

11 Použité zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009. ISBN 978-80-7402-021-6. Autorem všech částí tohoto učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jiří Gregor.


Stáhnout ppt "Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google