Spirituální teologie 10. VZÁJEMNÉ PŘEBÝVÁNÍ. Úvod „Vy však buďte dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.“ „Buďte velkorysí a milosrdní k druhým,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
čtyři skutečnosti, které vyžadují rozhodnutí
Advertisements

Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Integrita bezúhonnost
Křest a znovuzrození Herľany
Trhlina ve džbánu Neklikej Zapni zvuk.
Boží synové Ref: Synové, slyšte Boží hlas, kterým Otec k sobě volá vás, jezte pijte pospolu, mějte lásku Kristovu, aleluja, aleluja, aleluja, aleluja.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
Dosáhni cíle!.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
PF Čaj, to je TEEKANNE Život, to je BŮH Žít – to je pro mě Kristus … Bible, Filipským 1,21 Svůj život v tomto těle žiji ve víře v Božího Syna,
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Ježíši, s námi zůstávej 1. Zůstávej s námi Ježíši, ať stále o tom vím, že ruka má je v ruce tvé a život můj je darem tvým. Ref.: Ježíši s námi zůstávej,
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Velikonoční příběh Ilustrace Henry Martin Copyright © 2005
1. Přemohl Ježíš smrti noc, | z hrobu vstal na úsvitu. | Jeho je sláva čest i moc | a on nám kráčí na pomoc, | na pomoc svému lidu.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
„Přitahuj mě a poběžíme…“ února března 1896 fotografie z roku 1894 Sestra Anežka od Ježíše je zvolena převorkou Karmelu.
Počátky Základního kamene Konstantin. Konstantin byl pohan. Byl to chytrý vládce a potřeboval upevnit svou moc.
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
Vypráví se vtip: Katecheta se zeptá dětí v náboženství: „Děti je to chlupaté, má to dlouhý ocas a skáče to po stromě, co je to?“ Malý Jenda se ujme.
1. Šťasten jsem, že Slovo Boží znáti smím, že je vždycky jasnou svící nohám mým; v jeho světle kráčet mohu v bezpečí, je též lékem, jenž mé mdloby vyléčí.
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
KDYŽ TĚ CHVÁLÍM, KDYŽ SE ZTIŠÍM, JÁ VÍM, TY SÁM JSI BŮH,
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Stará čínská moudrost (s hudbou) Jedna starší čínská žena měla dvě velké hliněné nádoby. Visely na obou koncích váhadla, které nosila zavěšené na ramenou.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Ježíši, s námi zůstávej 1. 1/2 Zůstávej s námi Ježíši, ať stále o tom vím, že ruka má je v ruce tvé a život můj je darem tvým. Refr.: Ježíši s námi zůstávej,
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
1. Za mou! dí Kristus, vůdce náš, | křesťané, za mnou spějte! | Sám sebe zapři, kdo mne znáš, | a všichni slov mých dbejte! | Svůj vemte kříž a těžkost.
1. Radujme se vždy společně, | vzdávajíce chválu vděčně | Bohu Otci nebeskému, | Synu i Duchu svatému.
1. Krásnou vlast připravil pro svůj lid | milý náš Spasiteli na nebi
1. Již pevný základ jsem teď našel, | v němž věčně kotví duše má, | kde jinde v Kristových než ranách, | kde od věčnosti spočívá. | Tam pevně stojí v středu.
Síla modliteb Modlitební procházky. Jako věřící jsem povolaní do vztahu s Otcem nebeským a tedy v neposlední řadě k modlitbám. Modlitbou rozumíme rozhovor.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Neviditelná realita – cesta k záchraně Vyškov, Viktor Baláž.
Pán prstenů: Symbolika Ježíšova příběhu?
1. Mně dostalo se slitování, | ač lásky nehoden jsem byl; | po divu tom jsem v pyšném přání, | z hrdosti nikdy netoužil. | Teď šťasten jsem a div ten ctím.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Spirituální teologie 8. ODMÍTANÁ HOSTINA. Úvod Ústředním tématem Bible je milost, jinak většinu textů nepochopíme Prvním biblickým obrazem této skutečnosti.
Spirituální teologie 2. KDO JSME?. Stvořeni k obrazu a podobě Boží  Gn 1,27  Naší podstatou je prvotní požehnání  Bible se snaží ukázat jednotu mezi.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
Skutečná svoboda Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
Tým ve kterém chtějí lidé být: 1. Tým kde je opravdový zájem jeden o druhého a)neste břemena jedni druhých b)modlete se za sebe c)věnuj pozornost.
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Náboženství a fanatismus
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Poznání Boží vůle.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:
Transkript prezentace:

Spirituální teologie 10. VZÁJEMNÉ PŘEBÝVÁNÍ

Úvod „Vy však buďte dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.“ „Buďte velkorysí a milosrdní k druhým, tak jako byl Bůh vůči vám.“ (Dva různé překlady Mt 5,48) Jedná se o 2 typy myšlení při čtení Bible Cílem není osobní, soukromá dokonalost, cílem je sjednocení s Bohem Zkusíme zmapovat cestu mezi začátkem a koncem, začneme v Zahradě Zahrada je symbolem sjednocujícího vědomí Ježíš je vrcholným symbolem božského cíle, směřování a vtělení (Kol 3,4) Jasným cílem toho, kam směřujeme, je společné přebývání (srov. Kol 1,27)

Úvod Ztráta víry u mnoha dnešních lidí? chamtivost a násilí? Velcí duchovní učitelé učí životu v jednoduchém způsobu, nebrat si více než je můj podíl, a dále učí nějakému způsobu vnitřní kázně Ježíš o tomto jednoduchém životu bez násilí, v odpouštění a otevřenosti, hovořil stále, a přesto to mnoho křesťanů považuje za okrajové (srov. Iz 6,9; Mt 13,14) Náboženství dosahuje svého účelu jen tehdy, jsme-li schopni spolu přebývat a žít přítomnost ve vzájemné blízkosti (jako nevěsta a ženich…)

Eucharistie „Až odejdu, dělejte to, dokud nepřijdu,“ 1. Vezměte celý svůj život do rukou 2. Poděkuj Bohu (eucharistein), který je počátkem tvé dobroty 3. Rozlom to, nech to být rozlomené, dej to pryč a nechraň to 4. Teď to rozžvýkej, vypij. „Vezměte, jezte, pijte společně, dokud nepřijdu“ Eucharistie je „homeopatikum“, kterým jíme a pijeme svou smrt předem, v láskyplné jednotě s jeho smrtí Bůh volá každého a všechno domů, ne, že by si vybíral jen několik vyvolených. Jsme všichni spaseni, navzdory tomu, jací jsme – a jsme spaseni jeden pro druhého. Nikdy nebyla soutěž o to, kdo je toho hoden (Iz 50,2).