Postavení pacienta v českém zdravotnickém systému, práva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA Nová úprava statutárních orgánů obchodních společností Doc. JUDr.
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Zákon o obětech trestné činnosti Tisková konference
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Novinky ve zdravotnickém právu?
Správní právo Pojem správního práva.
Všeobecné osobnostní právo
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Právní problematika pitvy
Právní odpovědnost studenta medicíny
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
10. Právní odpovědnost a její druhy
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Ochrana práv ve veřejné správě
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Úmluva o biomedicíně (Úmluva na ochranu lidských práv a důstojnosti lidské bytosti v souvislosti s aplikací biologie a medicíny) Mgr. Ondřej Dostál.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Právní předpisy ve zdravotnictví
Ochrana práv ve veřejné správě
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Mezinárodní humanitární právo
Všeobecná deklarace lidských práv
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
Vykonavatelé vlastnického práva státu
PŘEDNÁŠKA pokračování
Lidská práva v dokumentech
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Všeobecné osobnostní právo
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
Kvalita péče v českých psychiatrických léčebnách z hlediska práv pacientů LUCIE RYBOVÁ 22 dubna, 2009.
Životní prostředí jako veřejný statek
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
PRÁVO Právní odvětví Ing. Lenka Dobešová- Právní nauka, Právo.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Obecná část daňového práva procesního I
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Obecná část daňového práva procesního I
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
Vnější systémová charakteristika finančního práva
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Právo na spravedlivý proces, právo na obhajobu a přípravné řízení
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Transkript prezentace:

Postavení pacienta v českém zdravotnickém systému, práva Monika Ježková

Obsah Lidská práva Mezinárodní organizace ČR – Ústava, mezinárodní smlouvy a LZPS Postavení pacienta v českém zdravotnictví Práva a povinnosti pacientů Odpovědnostní vztahy

Lidská práva

Lidská práva Lidská práva - práva, která náleží každému člověku občanská a politická, ekonomická, sociální a kulturní práva. Právo na zdraví – právo na nejvyšší dosažitelný standard zdraví – úzká provázanost s ostatními právy Práva pacientů Lidská práva v přirozenoprávním pojetí jsou hodnotovým kritériem pozitivně právní úpravy lidských práv

„Lidská práva se vztahem ke zdraví“ x „práva pacientů“ lidská práva se vztahem ke zdraví - zákony, ale i principy a hodnoty stojící nad státem, ústavou a právem práva pacientů a jejich ochrana těžiště v soukromém právu včetně žaloby a soudního procesu, doplněno veřejnoprávní regulací -správní orgány na ochranu pacienta/spotřebitele

Lidská práva a mezinárodní organizace OSN Charta OSN (1945), Všeobecná deklarace lidských práv (1948), Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech (1966) WHO vlády států podmínky, aby každý byl tak zdravý, jak je to možné „AAAQ“ – dostupnost, přístup, přijatelnost, kvalita Rada Evropy Evropská úmluva o ochraně lidských práv a svobod (1950), Evropská sociální charta (1961), Konvence na ochranu lidských práv a důstojnosti lidské bytosti v souvislosti s aplikací biologie a medicíny (1997): "Smluvní strany této Konvence se zavazují, že budou chránit důstojnost a autonomii všech lidských bytostí a každému člověku zaručí úctu a respekt k ostatním právům a lidským svobodám v citlivé oblasti biologie a medicíny." Evropská unie Soudní dvůr Evropské unie - Lucemburk Maastrichtská smlouva (1992), Amsterodamská smlouva (1997), Smlouva z Nice (2000) a Lisabonská smlouva (2009)

Česká republika

Euronovela Ústavy ČR Ústavní zákon č. 395/2001 Sb., účinnost 1.6.2002 Cíl - dát Ústavě širší mezinárodní a evropský rozměr pokud jde o vztah vnitrostátního a mezinárodního, resp. evropského práva rozšiřuje zásadu inkorporace mezinárodních smluv lidsko-právních na inkorporaci všech mezinárodních smluv, k jejichž ratifikaci dal Parlament souhlas, jsou vyhlášené a Česká republika je jimi vázána. stanoví-li mezinárodní smlouva něco jiného než zákon, použije se smlouva Došlo k narušení dělby moci v praxi došlo k oslabení role Ústavního soudu ČR

ČR a její závazky není aktivní v rozvoji lidských práv a jejich aplikace Mezinárodní smlouvy: Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech z roku 1966 (vyhláška č. 120/1976 Sb.) Úmluva o závodních zdravotnických službách 1985 (vyhláška č. 145/1988 Sb.) Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod z roku 1950 (sdělení č. 209/1992 Sb.) Evropská sociální charta z roku 1961 (sdělení č. 14/2000 Sb. m. s.) Úmluva o lidských právech a biomedicíně z roku 1997 (sdělení MZV č. 96/2001 Sb. m. s.) – z.č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) Úmluva o právech dítěte z roku 1989 (Sdělení Federálního ministerstva zahraničních věcí č. 104/1991 Sb. + zákon č. 3/1993 Sb.)

LZPS Čl. 6 – právo na život, čl. 7 – nedotknutelnost osoby a jejího soukromí, čl. 8 - osobní svoboda, čl. 10 - právo, aby byla zachována lidská důstojnost, osobní čest, dobrá pověst a chráněno jméno, Čl. 31 „Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.“

Nálezy ÚS Pl. ÚS 24/07 Pl. ÚS 35/1995 Pl. ÚS 36/2011 Zavedení regulačních poplatků Pl. ÚS 35/1995 Podíl rozhodovacích pravomocí mezi PČR a vládou/ministerstvy Definovat zákonné vymezení obsahu a rozsahu podmínek a způsob poskytování práva občana na bezplatnou zdravotní péči je možné jen zákonem Pl. ÚS 36/2011 Zavedením nadstandardů v rámci reformy zdravotnictví v roce 2012 – 2013 Zrušení § 13/3,4 a část § 17/4 z.č. 48/1997 Sb., vzpp Zrušení části přílohy vyhlášky č. 134/1998 Sb., seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, vzpp s „E“

Postavení pacienta x medicínského odborníka potřeba subjektivní - subjektivní pocit nedostatku; zhodnocení svého zdravotního stavu Potřeba objektivní - nezávislá na pocitech a přáních jednotlivce; množství příslušné zdravotní péče jednotlivé osobě, aby byla tak zdravá, jak je to jen možné s ohledem na dosaženou úroveň medicínské vědy a znalostí. O poskytnuté péči rozhoduje medicínský odborník – pacient dobrovolně přenáší část svého rozhodovacího práva na druhé

Postavení pacienta Pacient není objektem zdravotní péče, ale subjektem zrovnoprávnění vztahu lékař-pacient vývoj zdravotnictví, jeho pokroky, větší specializace poskytované péče, rozšiřující se nabídka léčebných metod a postupů, větší dostupnost a srozumitelnost odborných informací a vyšší vzdělanost pacientů, důraz na dodržování ústavního práva na sebeurčení. Rozvoj moderního medicínského práva na našem území přijímáním mezinárodních úmluv

Péče o zdraví § 2636-2651 NOZ Speciální typ příkazní smlouvy Srozumitelné poučení ze strany poskytovatele Vyžadován souhlas ošetřovaného Postup podle smlouvy s péčí řádného odborníka Ošetřovaný sdělí potřebné údaje Sledování postupu 3. osobou jen se souhlasem ošetřovaného Poskytovatel vede záznamy o péči o zdraví možnost nahlédnutí ošetřovaného V anonymizované podobě pro vědu a statistiku

Etický kodex „Práva pacientů“ Centrální etické komise MZ ČR ze dne 25 Právo na zdravotní péči, Právo na informovaný souhlas, Právo odmítnout zdravotní výkon, Právo na informace, Právo nebýt informován, Právo na ochranu soukromí, Právo na určení osob i rozsah poskytovaných informací, Práva osob pozůstalých.

Práva pacienta dle §§ 28-37 z. č. 372/2011 Sb Práva pacienta dle §§ 28-37 z.č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, vzpp Svobodný a informovaný souhlas, Odborná úroveň, Volba poskytovatele, konzultace, úcta Informace o nehrazených službách, Jména zdrav. personálu, odmítnout přítomnost, Informace o zdravotním stavu pacienta a o navržených zdravotních službách Utajený porod

Povinnosti pacienta dle § 38-41 z. č. 372/2011 Sb Povinnosti pacienta dle § 38-41 z.č.372/2011 Sb., o zdravotních službách, vzpp Hospitalizace bez souhlasu a použití omezovacích prostředků Dodržovat léčebný postup, Řídit se vnitřním řádem, Uhradit cenu, Pravdivě informovat ošetřujícího zdravotníka, Prokázat svoji totožnost

Obrana práv pacientů Obrana přes odpovědnostní vztahy ve zdravotnictví zdravotnický personál odpovídá za zodpovědné využití svých schopností a znalostí při léčení Při postupu de lege artis, neodpovídají za výsledek

Odpovědnostní vztahy ve zdravotnictví medicínské právo – interdisciplinární několik odpovědnostních vztahů na základě různých právních předpisů uplatnění i kumulativně odpovědnostní vztahy dle: Občanského zákoníku, Trestního zákoníku, Zákona o přestupcích a Zákona o komorách.

Odpovědnostní vztahy dle OZ za škodu způsobenou porušením právní povinností §§ 2895-2919 - každý škůdce odpovídá poškozenému za škodu, kterou způsobil porušením svých povinností nově zákonná úpravu škůdců, kteří dali najevo zvláštní znalost, dovednost nebo pečlivost Možnost liberace za škodu způsobenou okolnostmi, které mají původ v povaze přístroje nebo jiné věci, jíž bylo při plnění povinnosti použito §§ 2936 - 2943 - škoda vzniklá v případě chyby přístroje či jiné věci, které byly při léčení použity použitím vadné věci, i přes řádný postup v souladu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy v případě bezvadné věci, jíž ale chybí vlastnost nebo obsahuje konstrukční nedostatek, který v jiných případech použití věci škodu nepřivodí

Odpovědnostní vztahy dle OZ za újmu způsobenou neoprávněným zásahem do osobnostních práv pacienta § 81 - generální klauzule s demonstrativním výčtem chráněných dílčích složek osobnostních práv FO §§ 91-117 - ochrana života a zdraví - ochrana tělesné i duševní integrity člověka, důstojné zacházení s lidským tělem i po smrti základy možného zásahu do integrity člověka a informační povinnosti před zákrokem (blíže zákon o zdravotních službách) - srozumitelně informovat o možných nebezpečích pro zdraví a dostupných alternativních přístupech, souhlas lze odvolat „Klub přátel pitvy“

§§ 2958 - 2968 NOZ Náhrada při ublížení na zdraví Náhrada při usmrcení Peněžitá náhrada vyvažující vytrpěné bolesti a další nemajetkové újmy, včetně ztížení společenského uplatnění Zrušená vyhláška č. 440/2001 Sb., o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění, vzpp nově metodika NS k náhradě nemajetkové újmy na zdraví Náhrada při usmrcení Odčiní se duševní útrapy manželu, rodiči, dítěti nebo jiné osobě blízké peněžitou náhradou vyvažující jejich utrpení Náklady spojené s péčí o zdraví úhrada účelně vynaložených nákladů o zdraví, o jeho osobu/domácnost Náklady pohřbu Přiměřené náklady spojené s pohřbem Peněžité dávky Náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti poškozeného Důchod x odbytné

Odpovědnostní vztahy dle TZ, … Dle trestního zákoníku §§ 164-167 - trestné činy související s neoprávněným nakládáním s lidskými tkáněmi a orgány, lidským embryem a lidským genomem –sazby: odnětí svobody až do 16 let, od 2002 Dle zákona o přestupcích § 29 - úmyslné zmaření poskytnutí zdravotnické služby, padělání lékařské zprávy/předpisu, získání dárce tkáně nebo orgánu pro transplantaci nabídnutím finanční odměny nebo jiné výhody - pokutu až do výše 50.000 Kč či zákaz činnosti až na 1 rok Dle zákona o komorách § 18 - disciplinární řízení v případě porušení povinností člena komory – čestná rada komory - pokuta od 3.000 Kč do 30.000 Kč, (podmíněné) vyloučení z komory.

Něco navíc…

Právo na život vs. právo na smrt Jedná se o jednu minci o dvou stranách? Euthanasie X dysthanasie Aktivní euthanasie x pasivní euthanasie x asistovaná sebevražda Euthanasie dobrovolná x nedobrovolná x nevyžádaná ??? Sociální a prenatální euthanasie ??? Judikáty ESLP Pretty vs. GB Hass vs. Switzerland Gross vs. Switzerland Lambert and others vs. France

Děkuji Vám za pozornost!