Tvorba technické dokumentace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otvory v nosných stěnách
Advertisements

Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
TVAROVÉ A ROZMĚROVÉ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI
Druhy čar. Druhy čar Tloušťky čar Základní typy čar - příklady PLNÁ ČÁRA (tenká, tlustá, velmi tlustá) Velmi tlustá: obrys nešrafovaných konstrukcí.
Zakreslování konstrukcí
Číslo prezentace:48 Autor prezentace: Vladimír Vencovský
VÝKRES KROVU - SEDLOVÁ STŘECHA
Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Stavitelství 4 Betonové stropy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Krovy 225 Katedra pozemního stavitelství, Fakulta stavební Ostrava
řešení různých typů šikmých střech
Výkresy stavebních konstrukcí
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Technické kreslení Kótování - kótování geometrických a konstrukčních prvků (kuželů, jehlanů, sklonu, zkosených hran, přechodů) Střední škola, Havířov-Šumbark,
Druhy čar a jejich použití
OZUBENÁ KOLA.
Kótování - základní pojmy a pravidla kótování
TECHNICKÉ ZOBRAZOVÁNÍ
HŘÍDELE.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Autor: Luboš Šlechta Datum: Třída: 8 - 9
3.Definování rozměrů zobrazených předmětů.
Kreslení závitů Název školy
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Otvory v nosných stěnách
Princip zakreslování žb. monolit stropů
Kreslení ozubených kol - PRAVIDLA ZOBRAZOVÁNÍ
Výroba dveří Dveře se skládají z nosné nebo vodící zárubně a otočného nebo posuvného dveřního křídla. Hlavní funkcí dveří je komunikační a vizuální propojení.
Cíle zobrazení Stavební výkresy – zobrazení prostorové konstrukce stavebního objektu na výkres - do.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Technologie výroby stavebních truhlářských výrobků
Zakreslování schodišť
Výkres skladby stropních prvků
Převody čelními ozubenými koly s přímým a šikmým ozubením
Pozemní stavitelství II
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Pozemní stavitelství II
Tvorba technické dokumentace
Tvorba technické dokumentace
Tvorba technické dokumentace
Druhy čar Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Kreslení oken
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad kreslení montovaných stropů deskových, panelových.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení vazníkové konstrukce střech. Půdorys vazníkové.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení jak se kreslí jednoplášťová střecha, jak.
Technická dokumentace staveb
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad kreslení stropů s rovným podhledem a zavěšených.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Terminologie oken
Mgr. Vilibald Schlapák ZÁKLADY KÓTOVÁNÍ Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření:
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení stropu s viditelnými trámy a sklopeného.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Rozdělení oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Druhy čar podle tloušťky
Základy technického zobrazování
KÓTOVÁNÍ určení rozměrů nebo polohy předmětu
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Konstrukce a výroba oken
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ing. Renata Segmüllerová
Stropní konstrukce – III. část
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-12
Druhy čar Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zakreslování oken VY_32_INOVACE_26_524
Technické zobrazování Vypracoval: Lukáš Karlík
TECHNICKÉ ČINNOSTI , TECHNICKÉ KRESLENÍ
Technické zobrazování Vypracoval : Lukáš Karlík
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU
Druhy čar podle průběhu
Typy čar VY_32_INOVACE_26_522
Transkript prezentace:

Tvorba technické dokumentace Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07./2.2.00/29.0019. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kapitola 4: Zobrazení otvorů ve výkresech – okna, dveře (půdorys, řez, pohled) a Související názvosloví

Legenda Klíčové pojmy Cíle kapitoly Čas potřebný ke studiu kapitoly ostění, nadpraží, parapet, deštění, dvojité okno, střešní okno, skladebný rozměr, světlá šířka, světlá výška, kótovací čára, odkazová bublina, specifikace, jednokřídlové a dvoukřídlové dveře Cíle kapitoly Budete : znát pravidla kreslení otvorů ve stavebních výkresech znát způsob kreslení výplní otvorů znát pojmy ostění, nadpraží, parapet Dovednosti : dokážete zakreslit otvory a jejich výplně do stavebních výkresů dokážete vyčíst typ a tvar a osazení výplní otvorů Čas potřebný ke studiu kapitoly 4 hodiny

VÝKLAD Způsob zakreslování oken, dveří a souvisejících konstrukcí stanoví normy: ČSN EN ISO 75 19 (01 34 21) (duben 1998), ČSN ISO 128-23 (01 31 14) (červen 2004) ČSN 01 34 20 (červenec 2004), a to ve stavebních výkresech v měřítku 1:50 nebo 1:100. Výplně otvorů se kreslí tlustou plnou čarou. Názvosloví Ostění – postranní plochy otvoru; ostění může být rovné nebo zalomené Nadpraží – horní plocha otvoru (překlad), může být rovné nebo zalomené, ale i klenuté Parapet – spodní plocha otvoru a prostor od spodní plochy otvoru k úrovni podlahy Deštění – vyskytuje se u dvojitých oken, je to postranní plocha mezi vnitřním a vnějším rámem okenních křídel.

4.1. Okna Obrys ostění se v půdorysu kreslí velmi tlustou plnou čarou, nadpraží tlustou čerchovanou čarou s jednou tečkou, pokud se některá jeho hrana nekryje s parapetem, pak se parapet kreslí tlustou plnou čarou. Ve svislém řezu se nadpraží a parapet kreslí velmi tlustou plnou čarou a hrany ostění v pohledu tlustou plnou čarou. Výplň otvorů se kreslí v půdorysu a ve svislém řezu tlustou plnou čarou. Nové normy zavedly kreslení rámů oken. Zasklení se kreslit nemusí. V kresbě se zobrazují pevné rámy každého okna, tudíž je patrný počet oken v jednom otvoru. V ČSN je omylem uvedeno, že se nerozlišuje kreslení oken jednoduchých, zdvojených a dvojitých. Jestliže se kreslí rámy okna, je nutné u dvojitého okna kreslit deštění – druhou řadu okna. Z toho plyne, že zobrazení oken dvojitých je odlišné od oken jednoduchých a zdvojených.

4.1. Okna Okno jednoduché : Číslo nad kótovací čárou značí šířku stavebního otvoru, číslo pod kótovací čárou udává výšku stavebního otvoru pro okno a číslo v závorce udává výšku parapetu okna. Není-li pod oknem podlaha, uvádí se v závorce horní úroveň parapetu výškovou kótou vztaženou k ±0 (v metrech na tři desetinná místa). V půdorysu se označí druh konstrukce okna, úprava parapetu, druh zastínění (rolety, garnýže, okenice apod.) nebo druh překladu odkazem.

4.1. Okna EXTERIÉR EXTERIÉR Novotný Jan, Cvičení z pozemního stavitelství pro 3. a 4. ročník, Konstrukční cvičení pro 3. a 4. ročník SPŠ stavebních, Sobotáles Praha 10, 2007, ISBN 978-80-86817-23-1

4.1. Okna Příklad špaletového okna, všechna křídla otvíravá dovnitř. Příklad špaletového okna, vnitřní křídla otvíravá dovnitř, vnější křídla otvíravá ven. Převzato z internetových stránek firmy : Novatec s.r.o. , Na Perkách 635, 330 21 Líně http://www.novatec.cz/

4.1. Okna Příklad špaletového okna, všechna křídla otvíravá dovnitř. Převzato z internetových stránek firmy : Miroslav Šírer - okna, dveře a garážová vrata, Kublov 12, 267 41 okr. Beroun http://www.oknasirer.cz/48736/spaletova-okna/

4.1. Okna V pohledu oken se vyznačuje otvírání okenních křídel tenkou čarou, a to symboly :  tvaru „V“. Špička „V“ se orientuje od osy otáčení, rozevřená část „V“ je na straně závěsů křídla. Čárkovaná tenká čára znamená otevírání křídla dovnitř a tenká plná otevírání ven. Šipkou se značí posuvná křídla. Černou tečkou se značí pevné neotvíravé křídlo. Novotný Jan, Cvičení z pozemního stavitelství pro 3. a 4. ročník, Konstrukční cvičení pro 3. a 4. ročník SPŠ stavebních, Sobotáles Praha 10, 2007, ISBN 978-80-86817-23-1

4.1.1. Střešní okna Do půdorysu krovu se obrys střešního okna zakreslí tlustou čerchovanou čarou se dvěma tečkami a úhlopříčky tenkou čerchovanou čarou se dvěma tečkami. V půdorysu podkroví se obrys střešního okna zakreslí tlustou čerchovanou čarou s jednou tečkou a úhlopříčky tenkou čerchovanou čarou se dvěma tečkami. U příčného řezu krovem zakreslujeme okno schematicky tlustou plnou čarou, kótujeme v šikmé rovině krokví (uvádí se vnější poloha výšky okna a pod kótovací čáru šířka okna). Půdorysná poloha je dána polohou krokví.

4.1.1. Střešní okna Novotný Jan, Cvičení z pozemního stavitelství pro 3. a 4. ročník, Konstrukční cvičení pro 3. a 4. ročník SPŠ stavebních, Sobotáles Praha 10, 2007, ISBN 978-80-86817-23-1

4.2. Dveře a vrata 4.2.1. Vchodové dveře Obrys ostění se v půdorysu kreslí velmi tlustou plnou čarou, nadpraží tlustou čerchovanou čarou s jednou tečkou, pokud se některá jeho hrana nekryje s prahem, pak se práh kreslí tlustou plnou čarou. Dveřní křídlo se kreslí tlustou plnou čarou, otevřené o 90°, se zakreslením opisujícím kružnici. U klasických dvoukřídlových dveří se provozní křídlo kreslí v otevřené poloze 90° a stěhovací křídlo v polootevřené poloze 45°, u kývavých dveří se na jedné straně kreslí křídlo plně a v protilehlé poloze čerchovaně se dvěma tečkami, u vyklápěcích vrat se kreslí obrys křídla čerchovaně se dvěma tečkami. Ve svislém řezu se obrys nadpraží kreslí velmi tlustou plnou čarou, obrys ostění se zobrazuje v pohledu a kreslí se tlustou plnou čarou. Konstrukce výplně se kreslí shodně jako v půdorysu. 4.2.1. Vchodové dveře Dveře se dodávají převážně s rámovou zárubní. Z provozních, architektonických i bezpečnostních důvodů se nenavrhuje ocelová lisovaná ani obkladová zárubeň. Velikost stavebního otvoru se kótuje vně (nad kótovací čarou šířka, pod čarou výška otvoru).

4.2. Dveře a vrata 4.2.2. Balkonové dveře 4.2.3. Dveře vnitřní Otvírání se kreslí stejně jako u klasických dveří. Na osu se neuvádí světlý rozměr, protože není znám (závisí na velikosti rámu, který je u různých výrobců rozdílný). Kótuje se pouze rozměr stavebního otvoru. 4.2.3. Dveře vnitřní U všech dveří se na osu dveří uvádí světlá šířka (typový rozměr: 600, 700, 800, 900, 1000, 1100, 1250 mm) a pod osu světlá výška (typový rozměr 1970 mm). Dveře v ocelové lisované zárubni v nosné stěně tl. 250 mm a větší navrhujeme do niky s dozděnou špaletou, protože jednodílná zárubeň se vyrábí do max. hloubky 180 mm. Kótuje se rozměr niky – nad kótovací čáru uvádíme šířku, pod kótovací čáru výšku niky od podlahy.

4.2.5. Odkazy na specifikaci výrobků 4.2. Dveře a vrata 4.2.4. Kótování Kótujeme skladebný rozměr otvoru. Nad kótovací čáru uvádíme šířku, pod kótovací čáru uvádíme výšku otvoru. 4.2.5. Odkazy na specifikaci výrobků U dveří, vrat a oken se v půdorysu podlaží zakresluje na osu výrobku odkazová bublina (vhodný průměr kružnice 8–9 mm), do které se uvede označení = položka (číslo nebo písmeno s číslem), pod kterou nalezneme ve specifikaci podrobný popis výrobku. Označení v bublině je vhodné popisovat vodorovně. Obecné okno s odkazy na obklady parapetu Vzhledem k přehlednosti výkresu se označí odkazovými bublinami pouze jedno okno (za předpokladu stejných obkladů). Zvlášť se označí odkazovou bublinou vnitřní a vnější parapet.

4.2. Dveře a vrata Novotný Jan, Cvičení z pozemního stavitelství pro 3. a 4. ročník, Konstrukční cvičení pro 3. a 4. ročník SPŠ stavebních, Sobotáles Praha 10, 2007, ISBN 978-80-86817-23-1

4.2. Dveře a vrata Novotný Jan, Cvičení z pozemního stavitelství pro 3. a 4. ročník, Konstrukční cvičení pro 3. a 4. ročník SPŠ stavebních, Sobotáles Praha 10, 2007, ISBN 978-80-86817-23-1

4.2. Dveře a vrata Tabulka kreslení otevírání křídel dveří a vrat : ČSN 01 3420 Výkresy pozemních staveb – Kreslení výkresů stavební části

4.2. Dveře a vrata Příklady kreslení oken a dveří :

4.2. Dveře a vrata

4.2. Dveře a vrata Příklady zakreslení oken a dveří v řezu :

Legenda Studijní materiály Otázky a úkoly NOVOTNÝ, J. Cvičení z pozemního stavitelství pro 1. a 2. ročník : Konstrukční cvičení pro 3. a 4. ročník SPŠ stavebních. Praha : Sobotáles, 2007. ISBN 978-80-86817-23-1. PAVLIS, J. a kol. Cvičení z pozemního stavitelství pro 1. a 2. ročník SPŠ stavebních. Praha : Sobotáles, 1995. ISBN 80-901684-9-3. ČSN 01 3420 Výkresy pozemních staveb – Kreslení výkresů stavební části Otázky a úkoly 1) Co je to ostění, nadpraží, parapet a deštění? 2) Nakreslete a okótujte půdorys jednoduchého okna ve zdi tl. 500 mm, šířka okna je 1200 mm, výška 1500 mm, parapet 900 mm, v měřítku 1 : 50. 3) Nakreslete a okótujte dveře dvoukřídlové bez prahu vel. 1250/1970, provozní křídlo šířky 800 mm, v příčce tl. 100 mm, v měřítku 1 : 50. 4) Nakreslete v pohledu okno jednokřídlové sklápěcí, kyvné, výsuvné, pevné. 5) Jakou čarou se kreslí střešní okno v půdorysu podkroví? 6) Napište typové rozměry dveří.

Legenda Klíč k řešení otázek Použitá literatura Soubor se správným řešením úkolů bude zpřístupněn v IS v učebních materiálech během následujících cvičení. Použitá literatura NOVOTNÝ, J. Cvičení z pozemního stavitelství pro 1. a 2. ročník : Konstrukční cvičení pro 3. a 4. ročník SPŠ stavebních. Praha : Sobotáles, 2007. ISBN 978-80-86817-23-1. PAVLIS, J. a kol. Cvičení z pozemního stavitelství pro 1. a 2. ročník SPŠ stavebních. Praha : Sobotáles, 1995. ISBN 80-901684-9-3. ČSN 01 3420 Výkresy pozemních staveb – Kreslení výkresů stavební části