Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technická dokumentace staveb

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technická dokumentace staveb"— Transkript prezentace:

1 Technická dokumentace staveb
Konstrukční cvičení Technická dokumentace staveb Zakreslování krovů Autor: Ing. Šoupal Kamil Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov Tato materiál vznikl v rámci projektu Interaktivní výuka odborných předmětů a matematiky na středních školách stavebního a strojírenského zaměření dle Školního vzdělávacího programu (reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.02/ ) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

2 Kreslení střech Krovy Půdorys krovu je zobrazován jako pohled shora na nosnou konstrukci. Při zobrazování vynecháme bednění, laťování, krytinu apod.) Kromě konstrukce krovu se zakreslují prvky vystupující na střešní rovinu (např. komín, štítová stěna,)

3 Způsob zakreslení a zobrazení výkresu krovu - Půdorys
1) prvky konstrukcí vystupující na střešní rovinu (např. komín, štítová stěna,) se zobrazují vodorovným řezem a obrysy těchto prvků se kreslí velmi tlustou plnou čarou. Konstrukci také vyšrafujeme podle typu materiálu. 2) prvky konstrukcí nevystupující na střešní rovinu (např. podezdívky pozednic, věnce) se zobrazují v pohledu shora a obrysy jsou zakresleny tlustou plnou čarou. 3) vodorovné prvky krovu a čela svislých prvků viditelných shora (vaznice, výměny, vodorovná ztužidla)se zakreslují obrysem tlustou plnou čarou. 4) svislé sloupky a ostatní prvky neviditelné shora se zakreslují obryse tlustou plnou čarou, přičemž nosné sloupky se označí úhlopříčným křížkem velmi tlustou plnou čarou.

4 1) 2) 3) 4) ZPĚT A.Doseděl a kolektiv – Čítanka výkresů ve stavebnictví – Sobotáles 2004

5 5) šikmá čela vodorovných prvků (např
5) šikmá čela vodorovných prvků (např. kleštin, hambálků) se zakreslí obrysem velmi tlustou plnou čarou 6) šikmé prvky (krokve, nárožní krokve, pásky, vzpěry, zavětrování ) se zakreslují tlustou čerchovanou čarou v ose prvku 7) okapy bez říms a žlabů, hřebeny, úžlabí, nároží se zakreslují tlustou čerchovanou čarou se dvěma tečkami. 8) poklopy, střešní okna a světlíky se zakreslují průmětem do půdorysny tlustou čerchovanou čarou se dvěma tečkami s úhlopříčkami stejnou čarou. 9) místnosti v prostoru střechy a nad ukončením schodiště jsou zobrazeny jako v půdorysu tj. vodorovným řezem ve výšce asi 1m na úrovní podlahy půdy a v jednoduchých případech se zakreslují přímo do konstrukce střechy.

6 5) 6) 7) 8) 9) ZPĚT A.Doseděl a kolektiv – Čítanka výkresů ve stavebnictví – Sobotáles 2004

7 1) viditelné hrany se zakreslují tlustou plnou.
Způsob zakreslení a zobrazení výkresu krovu – Řez příčný a podélný Zakreslují se podle pravidel řezu. 1) viditelné hrany se zakreslují tlustou plnou. 2) obrysy konstrukcí v řezu (rozhraní vzduchu a hmoty) velmi tlustou plnou. 3) příčný řez je veden krovem s pohledem na plnou vazbu 4) podélný řez je veden těsně před hřebenem, přičemž krokve kreslíme pouze osou (čerchovaná čára). 5) horní plášť kreslíme pouze schematicky velmi tlustou plnou čarou , nikoli celou skladbu střešního pláště. 6) stavební konstrukce (stropy, podlahy, podezdívky) kreslíme pouze schematicky bez šrafování. Rozhraní dvou materiálů tlustou plnou čarou, rozhraní materiálu a vzduchu velmi tlustou plnou. 7)střešní okna je-li okno v příčném řezu se zakreslí schematicky tlustou plnou. Je.li okno v podélném řezu zakreslí se obrys okna tlustou plnou a úhlopříčky stejně jako v půdorysu čerchovanou se dvěma tečkami. Poloha okna se kótuje v příčném řezu krovu v šikmé rovině střechy. Půdorysná poloha je dána umístěním krokví a vložených krokevních výměn.

8 1) ) ) )

9 1) ) ) )

10 Použitá literatura: Čítanka výkresů ve stavebnictví , A. Doseděl a kolektiv, Sobotáles 2004 Konstrukce pozemních staveb III, Josef Kos, Antonín Fajkoš, Lubomír Zlámal, Pavla Štěpánková, Cerm 1989 Cvičení z pozemníh stavitelství – Konstrukční cvičení, Jan Novotný, Sobotáles 2007 ČSN


Stáhnout ppt "Technická dokumentace staveb"

Podobné prezentace


Reklamy Google