Www.socialni-zaclenovani.cz Koordinovaný přístup a ESIF 2014+ Jan Mochťák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Podpora meziobecní spolupráce
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Ing. Stanislava Správková
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Sdružení Podané ruce, o.s.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Setkání s NNO – představení KPSVL 23. duben 2015, Jakub Švec.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
Příprava SPSZ, koordinovaný přístup, přehled priorit.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Město Velké Hamry – inkluzivní opatření v oblasti vzdělávání Mgr. Štěpán Bolf, lokální konzultant.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Místní plán inkluze + OP VVV
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Akční plán ke Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Bc. Magdalena Zábranská
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Terénní programy.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením
Ing. Stanislava Správková
Koordinovaný přístup a ESIF 2014+
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Transkript prezentace:

Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák

Obsah setkání 1.SPSZ – Opatření, cíle. 2.Projektová opatření – návrhy. 3.Harmonogram – upřesnění, kontinuita práce. 4. Úkoly+ závěr.

Cílová skupina 1 Sociální služby Sociální ochrana Sociální práce Sociálně zdravotní péče Sumární cíle a bcdef Osoby v SVL a v jejich okolí 1 Rodiny s dětmi ohroženými školním neúspěchem 2 Lidé bez domova 3 Příslušníci tradičních národnostních menšin 3 Imigranti – cizinci 4 Etnické menšin - Romové 5 Osoby ohrožené závislostí, nebo závislé na návykových látkách 6 Osoby opouštějící ústavní zařízení, náhrad-ní rodinou péči nebo zařízení výkonu trestu 7 Pachatelé trestních činů, oběti a osoby z jejich bedro-středního okolí 8 Sumární cíle 9

SOCIÁLNĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE S DŮRAZEM NA SITUACI V SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH LOKALITÁCH Obecný cíl: Zlepšit přístup k zdravotní péči, včetně preventivní zdravotní péče a zdravotní osvěty.

Snížení rozdílu v zdravotním stavu obyvatel sociálně vyloučených lokalit a většinové populace. V sociálně vyloučených lokalitách pravidelně monitorovat úroveň hygieny, sběr a likvidaci tuhého komunálního odpadu. Analyzovat dostupnost využívání služeb zdravotní péče osobami bydlícími v sociálně vyloučených lokalitách a analyzovat jejich zdravotní problémy a účinnost zdravotnické osvěty. Prostřednictvím osvěty a zvýšením podílu zaočkovaných osob snížit výskyt infekčních onemocnění. Prostřednictvím informovanosti, poradenské činnosti a osvětových aktivit zvýšit povědomí u sociálně potřebných osob bydlících v sociálně vyloučených lokalitách ve městě o rodičovství, reprodukčním zdraví, mateřství a péči o dítě, o zdravotních rizicích drogových závislostí a sociálně patologického chování a o zásadách zdravého stylu života. Na základě analýzy potřebnosti, zkušeností ze Slovenska (Platforma na podporu znevýhodnených skupín) a následného projektu vytvořit, optimalizovat a stabilizovat síť terénních sociálně-zdravotních pracovníků především z řad osob bydlících v sociálně vyloučených lokalitách a podpořit další služby na sociálně-zdravotním pomezí. Na základě prozkoumání možnosti deinstitucionalizace psychiatrické péče v souladu s principy schválené Strategie reformy psychiatrické péče přijmout adekvátní opatření. Kritéria

Hlavním cílem v oblasti vytváření podmínek pro úspěšné začleňování je vytváření na straně majoritního společenství dostatečné nabídky příležitostí k inkluzi a na straně osob a skupin ohrožených sociálním vyloučením dostatečné poptávky na tyto příležitosti. Dosažení tohoto stavu je podmíněno splněním důležitých předpokladů v oblasti komunikace a v oblasti vzájemného respektu a důvěry.

A.Inkluze sociálně vyloučených prostřednictvím inkluzivní komunikace. Obecný cíl: Cílem inkluzivní komunikace ve městě je odstraňovat stigmatizaci osob sociálně vyloučených a ohrožených sociálním vyčleňováním a sjednocovat majoritní jak rovněž minoritní části společenství města kolem pro-inkluzivních hodnot a postojů. B.Inkluze sociálně vyloučených a ohrožených sociálním vyčleňováním prostřednictvím vzájemného respektu a důvěry. Obecný cíl: Zvyšovat úroveň vzájemného respektu a důvěry mezi majoritní a minoritními částmi městského společenství jako předpokladu pro zkvalitňování participace obyvatel města na jeho životě a pro zkvalitňování soužití a soudržnosti městského společenství.

A. Inkluze sociálně vyloučených prostřednictvím inkluzivní komunikace. Cílem je odstraňovat ve veřejném mínění stigmatizaci sociálně vyloučených a sociálním vyčleňováním ohrožených osob, a to odstraňováním existujících stereotypů, mýtů a předsudků. Cílem je podporovat, sjednocovat a stabilizovat pro-inkluzivní hodnoty, postoje a přístupy v institucích a organizacích v městě, které mají vliv na proces sociální inkluze. Cílem je zavést systém pravidelného vyhodnocování dat o stavu a procesech sociálního vyčleňování a začleňování ve městě tak, aby do procesu řízení ve městě vstupovaly kvalitní informace o tomto stavu a procesech. Cílem je koordinovat, propájet a slaďovat inkluzivní aktivity jednotlivých aktérů ve městě.

B. Inkluze sociálně vyloučených a ohrožených sociálním vyčleňováním prostřednictvím vzájemného respektu a důvěry Ochrana sociálně vyloučených a ohrožených sociálním vyčleňováním před zadlužováním a jeho důsledky. Ochrana sociálně vyloučených a ohrožených sociálním vyčleňováním před chováním, které se neslučuje s inkluzí. Ochrana sociálně vyloučených a ohrožených sociálním vyčleňováním před nepřímou a často neuvědomělou institucionální diskriminací.

Harmonogram 1. první vlna fichí do průběžná zpětná vazba z naší strany 2. druhá vlna fichí do fiche budou moci být diskutovány s týmem ASZ v projektové dny + možnost individuálních konzultací, diskuze v rámci Výboru PS 3. do konce září - fiche jsou zapracovávány do SPSZ + konzultace s příslušnými vedoucími odborů a náměstky, vedoucí sekcí, posléze setkání řídící skupiny 4. září- říjen - konzultace s MPSV (SPSZ), koordinace s JMK, MMB (ITI) + prodiskutování témat SPSZ se zástupci politických stran = politické kluby 5. finalizace SPSZ konec říjen listopadu 2015 zastupitelstvo

Fiche Formuláře fichí pro všechny programy budou zaslány společně se zápisem z jednání PS zaměstnanost Počet vyplněných fichí není omezen Ke každé fichi je nutné doložit krátkou anotaci záměru (cca ½ A4) Vyplněné fiche a případné jakékoli další dotazy: Zpětná vazba bude formou doporučení

Pro inspiraci při psaní projektových fiší: Děkuji Vám za pozornost a těším se na další spolupráci! Jan Mochťák Tel: