PNP Střípky z minulosti. na seminář „Příspěvek na péči“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Studijní obor: Sociální činnost
Zákon o sociálních službách
Posouzení nepříznivé sociální situace
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
1 EICO - nevyšlapanou cestou. 2 Evropský sociální fond Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ) Opatření 2.3 Posílení kapacity poskytovatelů sociálních.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Mgr. Tereza Kloučková, MPSV
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Správa sociálního zabezpečení
Kvalita v českém zdravotnictví
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Příspěvek na péči v ČR Ing. Jiří Horecký, Ph.D., MBA.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Liberec – Františkov, příspěvková organizace Domažlická 880/ Liberec 3 zřizovatelem je Liberecký kraj.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Denní stacionáře.
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Kvalita v sociálních službách jako proces
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Zjišťování kvality poskytovaných sociálních služeb
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Ing. Stanislava Správková
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

PNP Střípky z minulosti

na seminář „Příspěvek na péči“

Idea Hnutí Independent living – US 60 léta Posílení samostatnosti v rozhodování o sobě sama Zaměřeno především na lidi s handicapem závislé na pomoci druhé osoby, kteří zaměstnávali své personální asistenty V ČR v 90 letech významný vliv holandských partnerů, kteří sem myšlenky IL přinášeli Jana Hrdá, Zdenka Hanáková

Původní idea PNP v zákoně o sociálních službách Nárok na příspěvek bude odvozován od systému individuálního posuzování osob. Výše příspěvku je stanovena diferencovaně jednak na základě věku posuzované osoby a dále z hlediska míry závislosti osoby v nepříznivé sociální situaci na pomoci jiné osoby. Účelem příspěvku na péči je přispět osobám, které jsou pro svou nepříznivou sociální situaci závislé na pomoci jiné osoby, na zajištění potřebné pomoci zejména prostřednictvím služeb sociální péče. Příspěvek na péči bude poskytován všem oprávněným osobám bez ohledu na to, zda je jim pomoc zajišťována s využitím přirozených zdrojů, zejména rodiny, nebo poskytovatelem sociálních služeb.

… k posuzování závislosti Základním pohledem na posuzovaného žadatele o PNP má být odpověď na otázku, zda dané činnosti zvládá sám zvládá s pomocí zvládá s dohledem nezvládá

Jaká má být pomoc? dostupná - z hlediska typu pomoci, územní dostupnosti, informační dostupnosti a v neposlední řadě také z hlediska ekonomického, efektivní – bude uzpůsobena tak, aby vyhovovala potřebě člověka a nikoliv „potřebám“ systému, kvalitní – bude zabezpečována způsobem a v rozsahu, který odpovídá současnému poznání a možnostem společnosti, bezpečná – bude zabezpečována tak, aby neomezovala oprávněná práva a zájmy osob, hospodárná – bude zabezpečována tak, aby veřejné i osobní výdaje používané na poskytnutí pomoci v maximálně možné míře pokrývaly objektivizovaný rozsah potřeb.

Děkuji za pozornost!