PAST SIMPLE Minulý prostý čas.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Minulý čas prostý.
Advertisements

PAST SIMPLE (MINULÝ ČAS PROSTÝ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michaela Kuklová. Dostupné z Metodického portálu
Past simple & past continuous
Minulý čas prostý Pravidelná slovesa.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Pracovní list Autor:Jiří Vondráček Cílová skupina: žáci 9.roč. Klíčové kompetence: výklad a pochopení gram. jevu Očekávané výstupy: Vyhledat specifické.
PAST SIMPLE OF REGULAR VERBS
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
PRESENT PERFECT PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS.
Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektu CZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
USE: Vyjadřuje události, které proběhly v minulosti často určené časovým údajem. děje v minulosti – již ukončené = něco, co se odehrálo v minulosti a již.
Označení DUM 13 _ 19 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století.
Škola1. ZŠ TGM Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová ČísloVY_32_INOVACE_73 NázevPast simple Téma hodinyRegular or irregular verbs PředmětAnglický jazyk Ročník/y/6.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: SIMONA ŠTRANCOVÁ, DIS. NÁZEV: VY_32_INOVACE_672_MINULÝ_ČAS_PRAVIDELNÝCH_SLOVES TÉMA:
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
VY_32_INOVACE_Aj-G 6.,7.08. Regular verb (pravidelná slovesa) verb (sloveso) + ed played worked Example: She played tennis. (Hrála tenis.) Irregular.
MINULÝ ČAS PROSTÝ – ZÁPOR, OTÁZKA
Číslo: VY_32_INOVACE_15_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Past simple.
MINULÝ ČAS PROSTÝ PAST SIMPLE VY_32_INOVACE_ICT 185
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Anglický jazyk Ročník:6.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_ INOVACE_04_Minulý čas pravidelných sloves AUTOR: Bc. Petra Baťová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_44.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Minulý čas prostý používáme, když hovoříme o určité době v minulosti, např. yesterday, on Monday, last summer/year/month, in 2002, four days ago. K infinitivu.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Anotace: prezentace je určena pro žáky pátého ročníku v prezentaci se seznámí s tvořením minulého času v otázce tvoření kladných a záporných odpovědí.
Vazba „going to“ 7.ročník (k učebnici Projekt 3)
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Past simple negative VY_22_INOVACE_20 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Minulý čas prostý – 6.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Minulý čas Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Slovesa v minulém čase 7. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Ivana Trembulaková ČísloVY_22_INOVACE_2196 NázevPast simple Téma hodinyMinulý čas PředmětAnglický.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková What did you do yesterday?
AUTOR : Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV : VY_32_INOVACE_18_10_A6_Bartonkova TÉMA : Opakování – minulý čas OBSAH : Opakování – minulý čas ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR : Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV : VY_32_INOVACE_18_08_A6_Bartonkova TÉMA : Minulý čas – nepravidelná slovesa OBSAH : Minulý čas – nepravidelná slovesa.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Pavla Šrubařová AUTOR: Mgr. Pavla Šrubařová VY_22_INOVACE_AKON_07_Past_simple.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Pavla Šrubařová AUTOR: Mgr. Pavla Šrubařová VY_22_INOVACE_AKON_08_Past_simple_1.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
MINULÝ ČAS PROSTÝ /PAST SIMPLE/
Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Název školy: Základní škola Okříšky Autor: Mgr. Zuzana Butorová Název:
Anglický jazyk – Cvičení na podporu konverzace
PAST SIMPLE (MINULÝ ČAS PROSTÝ)
affirmative negative question
Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová
Hlušice Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Věra Tománková Project 2
NEPRAVIDELNÁ SLOVESA IRREGULAR VERBS
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Jazyk a jazyková komunikace, Anglický jazyk, Minulý čas prostý pravidelných.
AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_03
ANGLICKÝ JAZYK – 7. ROČNÍK
PAST SIMPLE: minulý čas prostý
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VY_32_INOVACE_Sei_III_09 Past simple
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Past simple – minulý čas prostý
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Past Simple Minulý čas prostý.
Past simple x Past continous
Název: Past simple – regular and irregular verbs
Transkript prezentace:

PAST SIMPLE Minulý prostý čas

Regular verbs – pravidelná slovesa např. stay, cook, play, watch, wash, phone, arrive, visit, carry, need, want, work, decide, stop …… Minulý čas se tvoří přidáním koncovky –ed ke slovesu. Hráli jsme v sobotu fotbal. We played football on Saturday.

Pravidla pro přidávání koncovky -ed I stayed at home at the weekend. I stopped the car. We travelled a lot in summer. - u sloves,která končí na –l a sloves,která mají na konci jednu souhlásku a před ní krátkou samohlásku se zdvojí koncová souhláska Martin closed the window five minutes ago. - u sloves končících na –e přidáme pouze –d. The man carried a big bag. - u sloves končících na –y (před kterým je souhláska), změníme –y na -i.

Výslovnost koncovky -ed Nejčastěji se koncovka –ed vyslovuje jako /d/: Ben phoned me yesterday. We studied in London. Někdy – po neznělých souhláskách - se koncovka –ed vyslovuje jako /t/: My dad washed our car yesterday. We watched TV at five o´clock. I missed you. Po –d a -t se koncovka –ed vyslovuje jako /id/: I wanted to phone him. Monica needed a new dress.

Irregular verbs – nepravidelná slovesa např. go, write, take, see, sleep, give, get, send, buy, read, eat, break, cut, fall, drive …. Pro nepravidelná slovesa neplatí žádné pravidlo pro tvoření minulého času, tvar pro past simple se musíme u každého slovesa naučit nazpaměť. I wrote a letter yesterday. We ate bread, ham and cheese for breakfast. Pete went to the cinema on Sunday.

Questions - otázky Tvoří se stejně u pravidelných i nepravidelných sloves. Tvoří se pomocí slovesa do v minulém čase – did, samotné sloveso se pak použije v infinitivu (ne ve tvaru minulého času). Your friends worked in a camp in summer. Did your friends work in a camp in summer? Jane wrote a letter to Monica yesterday. Did Jane write a letter to Monica yesterday?

Short answers – krátké odpovědi Did Jane write a letter to Monica yesterday? Yes, she did. No, she didn´t. Did your friends work in a camp in summer? Yes, they did. No, they didn´t.

Negative - zápor Tvoří se pomocí didn´t, sloveso se pak použije ve tvaru infinitivu. Také zápor se tedy tvoří stejně u pravidelných i nepravidelných sloves. Nevolal jsem ti včera. I didn´t call you yesterday. Nešli jsme o víkendu do kina. We didn´t go to the cinema at the weekend.