Naučná stezka Třebotovem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

FARNÍ CHARITA Karlovy Vary
 (asi 1250 – 24. srpna 1290)  nejvýznamn ě jší p ř edstavitel krumlovské v ě tve č eského šlechtického rodu Vítkovc ů  druhorozený syn Budivoje z Krumlova.
Mgr. Jana Reisingerová ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem září 2011
NÁVŠTĚVA JIŽNÍ MORAVY 7. BŘEZNA 2012 ÚVOD Návštěvu JIŽNÍ MORAVY- obcí kde se pěstuje a vyrábí víno jsme provedli Navštívili jsme obce Vrbice.
Židovský hřbitov Třebotov
Vypracovala : Lucie Zahálková. Poloha Obec Ježov Blízko vodní nádrž Želivka, Humpolec 465 m.n.m.
Gotická architektura v Čechách
PAMÁTKY PRAHA.
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Ahoj, jsem Vítkovický zámek a provedu Vás svou historií.
Anglie je největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Větrné mlýny na Slovácku Vypracovala Veronika Domanská 9.A
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
Monika Goldová Život Karla IV.. Kdo byl vlastně Karel IV. ? Byl 11. č eský král. Také byl 1. č eský, který se stal císa ř em. Narodil se 14. kv ě tna.
Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/  Název výukového materiálu: Národní divadlo.
Putování po Plzeňsku s Akademií třetího věku o.s. TOTEM, naše zastavení v Plzni na Roudné, kostel Všech svatých.
říčka Balinka Ze Stránecké Zhoře jsme vyšli brzo ráno podél říčky Balinky a nově upraveného rybníčka do malebné vísky Frankův Zhořec. Tady jsme se.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Gotický sloh TÉMA SADY: Vlastivěda.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Ostrava. Ostrava je město na rozhraní Slezska a Moravy na severovýchodě České republiky, poblíž hranic s Polskem.
JAN ÁMOS KOMENSKÝ 28.BŘEZNA LISTOADU 1670.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Život ve středověku Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Místní části Veselí nad Moravou - Veselí nad Moravou vlajka znak
N. Sedláková E. Jarabicová
Vypracoval: Josef Truhlář Dne
TATENICE Mgr. Michal Oblouk.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Památky Kladna. Památky Kladna Zámek Původně tvrz označována jako Hořejší 60.léta 16.stol vystavěná trojkřídlá patrová stavba Západní křídlo- kaple.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Historie obyvatelstva obce Přívozec
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
SDRUŽENÍ NERATOV,o.s.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_22-09
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Vytvořila : Karolína Mifková a Michala Svobodová Třída : 8.A
VY_32_INOVACE_43A_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název projektu: Moderní škola
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_06
Autor: Andrea Kolářová
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Mikroregion Miroslavsko Číslo: EU DUM 5_15 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína.
Větrné mlýny na Slovácku
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Středověká kolonizace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
HRADČANY třetí pražské město založené kolem Hradčanského náměstí
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Vila Tugendhat v Brně.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Baroko Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
… Karlův most !! Klenot Prahy… Stereo Zvuk
Královské město Rakovník
Architektonické slohy města Veselí nad Moravou ÚKOL Č. 23
VYŠEHRAD vznikl jako přemyslovské hradiště v 2. polovině 10. století na skalním ostrohu nad Vltavou r založena kapitula s kostelem sv. Petra a Pavla.
Transkript prezentace:

Naučná stezka Třebotovem Autor: Ing. Jana Majorová a žáci VIII. třídy

Cíl projektu: Vytvořit naučnou stezku žáky VIII. třídy pro své mladší spolužáky Klíčová slova: tvrz, kostel, škola, hřbitov, fara Metody : A) metody slovní: práce s textem, přednáška odborníka (archiváře), práce s textem (např. kroniky…) B) Metody demonstrační: práce s obrazem C) Metody praktické: vytváření dovedností Forma výuky: Skupinová práce

Časová dotace: A) získávání a zpracování informací – 3 týdny B) příprava stezky a její označení – 1 týden C) příprava výstavného panelu – 2 vyučovací hodiny D) vycházka s výkladem pro mladší spolužáky – 2 vyučovací hodiny Materiál a pomůcky: odborná literatura, výstavný panel, laminovací zařízení, dřevěné kůly, kartony, nůžky, lepidlo, barevné papíry…

Historický projekt Na začátku února tohoto roku byli žáci V. třídy seznámeni se starými kronikami, které přivezl pan archivář z dobřichovického archivu. Žáci v jedné ze starých školních kronik zjistili, že rok 2015 je spojen se 125. výročím založením první třebotovské školy. Na základě zjištěných informací vytvořili žáci VIII. třídy pro žáky V. třídy naučnou stezku Třebotovem, po které je na jaře s výkladem provedou.

Trasa naučné stezky Třebotovem Úvod- seznámení s historii Třebotova 1. zastavení- Stará škola 2. zastavení- kostel sv. Martina 3. zastavení- fara (tvrz) 4. zastavení- nemocnice Třebotov 5. zastavení- židovský hřbitov 6. zastavení- naše škola

Mapa trasy Nová škola Židovský hřbitov Stará škola Kostel Tvrz Nemocnice

Historie Jméno Třebotov je odvozeno od jména staršiny Třebaty Rok vzniku Třebotova není přesně znám První zmínka je uvedena ve spisech rytířského řádu Křižovníků s Červenou hvězdou. Příslušníci řádu se tehdy domáhali peněz za ochranu pražského mostu. V roce 1300 byl pravděpodobně také založen v Třebotově židovský hřbitov. Z roku 1305 je první zmínka o držiteli tvrze a panského statku Solopisky, Mladotovi Prosinkovi z Drast.

Třebotov a přilehlé obce

1. zastavení Stará škola

Na začátek: 125. výročí otevření školy Stará škola stojí naproti kostelu Číslo domu č. p. 3, 1. ředitel byl Jan Vítek Plány školy zhotovil architekt J. Vechvíle Postavil ji stavitel pan Václav Panoš za 12 050,-Kč Škola se začala stavět 9. 2. 1890 Škola byla dokončena 18. 10. 1890 Počet tříd: 4

Historie školní budovy Od 12.3 - 13.4 1945 Školní budova byla obsazena německou brannou mocí. Vojsko bylo ubytováno ve všech místnostech 1. poschodí, v kabinetě a v učebně mateřské školy. Na vydávání úkolů k domácímu vyučování byla škola ponechána zbývající učebna v přízemí. Zachována byla i školní kuchyně.

Škola – pohled od kostela (Říjen 2010)

2. Zastavení Kostel sv. Martina

Základní informace Zmínka v pražské diecézi 1344 až 1350- Arnošt z Pardubic V třebotovské kronice je prvotní zmínka z roku 1352 Prvním zaznamenaným farářem je pater Bohumil v roce 1361 Kostel 1866 zbořen 1867 dokončena stavba nového kostela 1936 opraveno kostelní zařízení Kostel opraven ve slohu pseudorománském Roku 1825 ho vlastní Öttengen z Wallersteinu

Dnešní Podoba Dnes : Obdélníkový půdorys Presbytář - napříč situovaný Trojboce zakončena sakristie Zařízení : Hlavní oltář s plastikou FRANTIŠKA PREISSE Barokní kazatelna z poloviny 18.století Pseudogotická křtitelnice a varhany

Současnost

Interiér

Zajímavosti V minulých letech: Velmi vetché stěny Velmi nízký vchod Rákosový strop Nalézá se zde nízké homolovité sklepení- velmi mohutné stěny Je postaven na způsob Kaple sv. Kříže v podobě rotundy Oltář s plastikou sv. Anny a bolestné Panny Marie Kazatelna zdobena uměleckou řezbou sv. Bernarda

1932

3. Zastavení Tvrz - fara

Tvrz První zmínky z roku 1253 objeveny ve spisech rytířského řádu Křížovníků s červenou hvězdou. V roce 1387 Oldřich Medek z Lešan a Valdeka (velmi zámožný místokomorník) pravděpodobně nechal přestavět původní tvrz na tvrz vodní se čtvercovým půdorysem a nárožní věží. V roce 1615 je majitelem Jan starší Ledčanský z Popovic . Za stavovského povstání se účastnil obléhání Vídně, a proto mu byl 2.11.1622 statek, tvrz i ves zkonfiskován. Byl posledním českým pánem na Třebotově. V roce 1875 při vysvěcení kostela navštívil faru arcibiskup Schwarzenberg. V roce 1895 proběhla velká rekostrukce střechy, při které byla odstraněna hodinová věž s cibulovou bání.

Obrázky Znak křižovníku s červenou hvězdou arcibiskup Schwarzenberg Rekonstrukce střechy Před a po

Předpokládaný architektonický vývoj Fara 1942 požár fary 1958 se stala fara chráněnou kulturní památkou Československé socialistické republiky 1989 úřad Třebotov získal objekt bývalé fary (po ,,Sametové revoluci”v rámci převodu majetku na obec) 2001 rekonstrukce objektu, jejímž cílem byla maximální obnova této historické památky s přihlédnutím k novodobým potřebám bydlení Předpokládaný architektonický vývoj

Požár fary Obrázky Oprava fary před a po

4. Zastavení Nemocnice

Historie První zmínka o nemocnici je z roku 1882. Je postavena Ondřejem z Haasu. Nemocnici vlastnilo mnoho majitelů, jako třeba Adolf Richter, Ludvík Pompe, Antonín Brandejs nebo Jiří Epstein. V roce 1894 byl přistaven zahradní domek a druhá budova – dnes „Malá vila“. V současné době slouží jako léčebna dlouhodobě nemocných. Specializuje se na následnou péči po operacích.

Vzácná návštěva V roce 1920 navštívil tehdejší prezident T.G. Masaryk penzion Antonína Brandejse V srpnu 1950 byl slavnostně položen základní kámen na postavení další budovy sanatoria, ale stavba se neuskutečnila, protože kámen postupem času zmizel (nebo byl ukraden)

5. Zastavení Židovský hřbitov

Historie Hřbitov byl založen r.1761 Severní část hřbitova – základové zdivo márnice Jižní část – pozůstatky oválné brány Dochováno asi 150 náhrobků nebo torz Nejstarší dochovaný náhrobek je z roku 1795 Poslední pohřeb 1973 Náhrobky jsou ve stylu baroka a klasicismu, nápisy jsou v hebrejštině, němčině a češtině

Samuel Bellenberger Je zde pohřben rabín Samuel Bellenberger. Zemřel roku 1854. Byl to předchůdce Leopolda Bellenberga. Na jeho náhrobním kameni je napsáno: „Toto je místo zbožného manžela, starostlivého otce a známého rabína Samuela Bellenberga. Zde v klidu spočívá klenot svého rodu, pýcha a sláva Izraele, muž dopisů, slavný Samuel Bellenberger, syn Jakuba z Bamberku. Náhrobek se bohužel nedochoval.

6. A poslední zastavení Naše škola

Historie První školní rok, v nové škole, byl zahájen ve dnech 1. září 1961 společným shromážděním všech žáků školy v hale. Ředitel školy v roce 1961 byl Antonín Novák a zástupcem ředitele byl František Sailer.

Bydliště žáků tehdejší V. třídy v roce 1961 Třebotov 6 Solopisky 8 Choteč 4 Roblín 1 Kosoř Kuchař Kuchařík Trněný Újezd

Příprava k zahájení školního roku Sotva skončil školní rok 1960 - 61, byly zahájeny přípravné práce pro nový školní rok v nové školní budově. Největší potíží bylo to, že okresní stavební spolek se se stavbou o 2 měsíce zpozdil. Na zahájení školního roku byli pozváni zástupci různých organizací, zástupci tisku, českého rozhlasu a televize. Včetně velké skupiny zástupců zde bylo 200 občanů a 180 dětí z Třebotova a okolních obcí. V současné době navštěvuje třebotovskou školu přibližně 200 žáků. Ředitelkou školy je od roku 2013 Mgr. Marie Štýsová.

Použité zdroje: Fotografie z vlastních zdrojů http://svk7.svkkl.cz/arl-kl/cs/detail-kl_us_auth-k0202228-Kostel-sv-Martina-Trebotov-cesko/ http://www.trs-farnosti.cz/album_detail.php?id=8 http://slideplayer.cz/slide/2511528/ http://www.tvrztrebotov.cz/cs/historie/chronologicky-vyvoj-tvrze-trebotov http://www.tvrztrebotov.cz/cs/historie/pozar-fary-r-1943 http://oz.kurzy.cz/renata-sedlackovaing-jan-sedlacek/tvrz-trebotov-p445064z291911u.htm http://www.mistopis.eu/mistopiscr/podbrdsko/cernosicko/trebotov.htm www.digibooks.cz .