Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace"— Transkript prezentace:

1 Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace

2 Datum vytvoření projektu
duben 2012 Ročník 6. Popis prezentace Prezentace je určena k probírání i opakování tématu Vznik a vývoj lidské společnosti v pravěku a starověku. Je zaměřena na učivo o vývoji germánských kmenů a jejich vztahů s okolním starověkým světem. Rozvíjí kompetence k učení a řešení problému. Dále rozvíjí komunikační dovednosti a zlepšuje čtení s porozuměním. Prezentace může být využita pro práci malé až tříčlenné skupiny, celé třídy na interaktivní tabuli a také jako práce pro jednotlivce.

3 Germáni Evropa v době římské

4 Pravlastí Germánů bylo území v severní Evropě.
Kdo to byli Germáni? Byly to kmeny zemědělců a chovatelů dobytka, které žily za severní hranicí ŘÍMSKÉ ŘÍŠE. Pravlastí Germánů bylo území v severní Evropě. V době stěhování národů přicházely germánské kmeny do západní, střední a východní Evropy a vojensky se střetávaly s římskou mocí.

5 Jak germáni žili a co o nich víme?
Germáni se živili zemědělstvím a chovem dobytka. . Žili v osadách, tvořených 10 – 15 chatami. Germánská chata byla postavena ze dřeva slámy a hlíny. Germáni žili v rodové společnosti. V čele rodů stáli náčelníci

6 Znalosti a dovednosti Germánů
Germáni uměli výborně zpracovávat železo. Vyráběli z něj nástroje a zbraně. Vyráběli vlněné a lněné látky, které dokázali barvit. Při náboženských obřadech využívali zvláštní znakové písmo RUNY. Uctívali více bohů. Přinášeli jim nejrůznější oběti i lidské. Mnoho svých znalostí a dovedností převzali od Keltů. Časem vojensky vyzráli a dokázali porazit ŘÍMSKOU ŘÍŠI.

7 Germánské runové písmo

8 Mapa osídlení Evropy germánskými kmeny okolo roku 100 n. l.
Jutové Anglové Gótové Langobardi Semnoni Vandalové Cheruskové Burgundi Markomani Římská říše Kvádové

9 Germáni a římská říše V roce 58př. n. l. porazil v Galii germánské Svéby Gaius Julius Caesar. Za vlády císaře Oktaviána byli Římané poraženi v Teutoburském lese Císař Marcus Aurelius vedl války proti Markomanům a Kvádům. Nakonec Římané postavili na obranu před útoky Germánů ŘÍMSKÝ HRANIČNÍ VAL.

10 Římští legionáři

11 Zopakujme si: Kmeny barbarů za severní hranicí římské říše označujeme jako? GERMÁNI. V jaké společnosti žily germánské kmeny? V RODOVÉ SPOLEČNOSTI. Čí dovednosti a znalosti Germáni přejali? DOVEDNOSTI KELTŮ. Se kterou říší Germáni bojovali? S ŘÍMSKOU ŘÍŠÍ.

12 Na závěr si prohlédněte film:

13 Děkuji za pozornost. Použité zdroje.


Stáhnout ppt "Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace"

Podobné prezentace


Reklamy Google