Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie obyvatelstva obce Přívozec

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie obyvatelstva obce Přívozec"— Transkript prezentace:

1 Historie obyvatelstva obce Přívozec
Vytvořil : Martin Rubáš Dne :

2 Obsah Vznik Obce Přívozec Nejznámější budovy v obci Škola v Přívozci
Mlýn Hospoda Poslední nový dům Závěr a poděkování

3 Vznik obce Přívozec Nejstarší zmínka o obci je z roku Je znám první majitel obce, vladyk Sezama z Přívozce. V té tobě to bylo vladycké sídlo.Postupně se zde vystřídalo několik rodů. Další majitel byl Bohuš z Roždůlkovic. Tento rod zde vládl až do roku 1414, kdy koupil obec Hynek z Prohoře. V roce připadla obec Plaskému klášteru

4 Nejznámější budovy v obci
Známé objekty v obci Přívozec - nejstarší dům v obci je zámek , který stojí směrem na Blížejov a nachází se ve zchátralém stavu. Další známou budovou je Baroneska , tento dům je historický, bydlela v něm baronka , které tento dům daroval zámecký pán . Nyní v tomto již přestavěném domě bydlí rodina Wendlových.

5 Škola v Přívozci Velice známý objekt je bývalá škola , kde se učili žáci prvního až pátého ročníku . Podařilo se mi zjistit některé učitele např. : pan Bufka , paní Míčková a legenda školy pan Odvody . Dnes tento objekt slouží k bytovým účelům a jsou zde 4 byty . Do této školy chodila i paní ředitelka Hanzalová.

6 Mlýn V obci je také mlýn , který vlastnil Pan Pavlík . Byl to vodní mlýn , ještě dnes je patrná známka po mlýnském náhonu . Dnes se mlýn používá jako rekreační dům , majitelé jsou z Prahy.

7 Hospoda V obci byla hospoda v zatáčce , která byla zbořená a v současné době stojí na jiném místě . Tato nová hospoda byla postavená v roce U této hospody byl i obchod , který už nefunguje. V minulosti byly v obci dokonce obchody dva a to u Čených a Hošků .

8 Poslední nový dům Stav obyvatel a domů se postupně mění , některé domy byly opuštěné a postupně se obydlují lidmi z jiných oblastí , nebo chalupáři . Poslední postavený dům v této obci zde stojí už šest let a za tu dobu se zde žádná novostavba zatím neobjevila.

9 Poděkování a závěr Chtěl bych vám všem poděkovat že jste sem dnes přišly , hlavně bych chtěl poděkovat paní učitelce Červenkové za pomoc zpracování textu a panu učiteli Hejtmanovi za pomoc s prezentací . Doufám že se vám má prezentace líbila.


Stáhnout ppt "Historie obyvatelstva obce Přívozec"

Podobné prezentace


Reklamy Google