Představení výzvy č. 75 k oblasti podpory 3.3 OP LZZ Integrace sociálně vyloučených skupin na trh práce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INTEGRACE V LIBERECKÉM KRAJI grantové schéma v rámci Společného regionálního operačního programu České republiky na léta Priorita.
Advertisements

Dotační možnosti pro obce a města
Opatření 2.3 OP RLZ „Posílení kapacit poskytovatelů sociálních služeb“ Globální grant.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Výběr GP Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Krátké představení aktuálních výzev pro NNO zaměřených na podporu zaměstnanosti (3.3 a 2.1 OP LZZ) Seminář pro NNO Rumburk,
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
OP LZZ Operační Program Lidské Zdroje a Zaměstnanost PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST Evropský sociální fond Úřad práce v Liberci Oddělení.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV – výzva Gramotnosti Praha, 9. února 2016 Mgr. Jakub Krátký.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK – oblast podpory 1.1 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 10. dubna 2014.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2 Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV – výzva Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témat a mezipředmětových vztahů.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pracovní workshop pro příjemce 1. výzva 2. GG oblast.
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální granty Ústeckého kraje Seminář pro žadatele v 1. výzvě Ústí nad Labem
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Představení výzvy č. 36 k oblasti podpory 1
Pracovní workshop pro příjemce 2. výzva 2. GG oblast podpory 1. 1, 1
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Výzva k předkládání žádostí
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Výzva k předkládání žádostí
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Ing. Stanislava Správková
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Představení výzvy č. 75 k oblasti podpory 3.3 OP LZZ Integrace sociálně vyloučených skupin na trh práce

Obsah prezentace 1.Identifikace programu a výzvy 2.Globální a specifické cíle oblasti podpory 3.Zaměření činností projektu 4.Cílové skupiny 5.Typy projektů a dopad realizace projektu 6.Oprávněnost žadatele 7.Partnerství 8.Výše finanční podpory 9.Doba trvání projektu 10.Monitorování projektu 11.Formální náležitosti projektové žádosti 12.Přílohy žádosti 13.Termín a doručení žádosti

1. Identifikace programu a výzvy Evropský sociální fond Operační program lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) Prioritní osa 3 Sociální integrace a rovné příležitosti Oblast podpory 3.3 Integrace sociálně vyloučených skupin na trh práce Číslo výzvy: 75 (4. kolová výzva) Text výzvy a přílohy výzvy: vyloucenych-1

Jednotlivým okruhům projektu se věnují příručky a metodiky, které jsou součástí tzv. Desatera OP LZZ (k dispozici na D1 Příručka pro žadatele D2 Příručka pro příjemce D3 Horizontální témata D4 Manuál pro publicitu D5 Metodika způsobilých výdajů D6 Průvodce vyplněním projektové žádosti D7 Veřejná podpora a podpora de minimis D8 Metodika monitorovacích indikátorů D9 Metodický pokyn pro zadávání zakázek D10 Pokyny pro vyplnění monitorovacích zpráv o realizaci projektu a jejich příloh

2. Globální a specifické cíle oblasti podpory Posílení pracovní integrace osob ohrožených sociálním vyloučením či sociálně vyloučených, odstraňování bariér znesnadňujících jejich rovnocenný vstup a udržení se na trhu práce. Podpora a rozvoj poradenských služeb a jejich aplikací, vedoucích k aktivizaci a motivaci k vyhledávání zaměstnání a jeho udržení prostřednictvím nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Podpora a rozvoj speciálních zaměstnaneckých nástrojů a opatření k realizaci nových cest k začleňování a k návratu znevýhodněných osob na trh práce, k jejich sociální a pracovní integraci. Podpora tvorby a aplikace integrovaných programů pro skupiny znevýhodněné na trhu práce, založených na zapojení místních společenství a občanských iniciativ, sociálních partnerů, podniků na všech úrovních.

3. Zaměření činností projektu V oblasti podpory 3.3 budou prováděny zejm. následující činnosti: Podpora nástrojů a činností vedoucích k motivaci a aktivizaci cílové skupiny (k zaměstnání, jeho udržení, dalšímu vzdělávání). Podpůrné služby (poradenství včetně bilanční diagnostiky, pracovní diagnostiky, ergo-diagnostiky) k usnadnění přístupu k zaměstnání, jeho udržení a úspěšnému dokončení dalšího profesního vzdělávání Podpora tvorby a realizace komplexních programů zaměstnanosti za spolupráce místních iniciativ, sociálních partnerů a dalších organizací s využitím nových a netradičních metod podporujících zaměstnanost a zapojení doprovodných opatření.

Podpora uplatnění na trhu práce formou příspěvku na úhradu mzdových nákladů zaměstnavatelům a tvorba pracovních míst a pracovních míst na zkoušku pro příslušníky cílových skupin pro získání pracovních zkušeností (pracovních dovedností a návyků). Podpora udržitelnosti pracovních míst pro příslušníky cílové skupiny. Důraz je kladen na: komplexnost a provázanost aktivit obsažení všech nutných aktivit (viz výše) obsažení aktivity spojené s tvorbou či udržením pracovního místa Projekt = komplexní soubor vzájemně provázaných aktivit směřujících ke zvýšení uplatnění cílové skupiny na trhu práce a potažmo i ve společnosti!

4. Cílové skupiny Cílovou skupinou jsou osoby sociálně vyloučené nebo sociálním vyloučením ohrožené! Rozdělení: a) Přímá intervence – osoby vyžadující zvýšenou péči, avšak jejich situace jim umožňuje vstoupit do programu zaměstnanosti bez nutnosti předchozích programů sociální integrace. osoby do 25 let věku (včetně mladistvích do 18 let) bez kvalifikace nebo s nízkou úrovní kvalifikace (nejedná se o osoby, které se nadále připravují na výkon budoucího povolání studiem na SOU, SŠ, VOŠ, VŠ apod.) fyzické osoby starší 50 let etnické menšiny a osoby z jiného sociokulturního prostředí osoby se zdravotním postižením osoby pečující o osobu blízkou imigranti a azylanti veteráni válečných konfliktů

imigranti a azylanti – skupina přistěhovalců v ČR, která zahrnuje žadatele o azyl, uznané azylanty, cizince s uděleným vízem nad 90 dnů, dlouhodobým nebo trvalým pobytem v ČR. I zde se musí jednat o osoby, které jsou skutečně sociálně vyloučené nebo sociálním vyloučením ohrožené. veteráni válečných konfliktů – fyzické osoby, které byly minimálně 1 měsíc nasazeny do válečných konfliktů, válečných misí, apod. a po návratu se dostaly do nejrůznějších sociálních problémů.

b) Intervence po resocializaci – tato oblast podpory navazuje na oblasti podpory 3.1 OP LZZ Podpora sociální integrace a sociálních služeb a 3.2 Podpora sociální integrace romských komunit. U těchto cílových skupin se předpokládají předchozí aktivity typu resocializace, které umožňují následný vstup do programů zaměstnanosti. fyzické osoby, které se připravují na opuštění zařízení pro výkon trestu odnětí svobody fyzické osoby po ukončení výkonu trestu odnětí svobody osoby do 26 let věku vyrůstající bez rodin osoby závislé na návykových látkách Projekt lze zaměřit na jednu i více cílových skupin – nutnost detailní znalosti cílové skupiny a jejích specifik (analýza cílové skupiny)!

5. Typy projektů a dopad realizace projektu Typy projektů: a) Regionální grantové projekty – jsou určeny pro cílové skupiny na území jednoho kraje a musí být uskutečněny v kraji, pro který byly schváleny. sídlo žadatele kdekoliv v ČR (včetně Prahy) činnosti projektu musí být v rozhodující míře uskutečněny v regionu, pro který byly schváleny případné uskutečnění činnosti v sousedícím regionu musí být řádně zdůvodněno v žádosti a je přípustné pouze pokud je nezbytné pro dosažení cílů projektu. (viz D1 Příručka pro žadatele)

b)Nadregionální grantové projekty – jsou určeny pro cílové skupiny ze dvou a více krajů, popř. celé ČR (kromě Prahy) sídlo žadatele kdekoliv v ČR (včetně Prahy) činnosti projektu mohou být organizovány na libovolném odůvodnitelném místě v ČR (např. nejlepší dopravní dostupnost, místo se specifickým vybavením). Dopad realizace projektu – celé území ČR s výjimkou hl. m. Prahy! Výjimka: v případě projektů předkládaných v regionu Středočeského kraje mohou být v odůvodněných případech činnosti projektu uskutečněny i na území hl. m. Prahy, pokud cílové skupiny (účastníci projektu) jsou zaměstnány nebo mají místo trvalého bydliště na území Středočeského kraje! (viz D1 Příručka pro žadatele).

6. Oprávněnost žadatele Oprávněnými žadateli v rámci výzvy jsou: Obce a organizace zřizované obcemi Místní a občanské iniciativy – jedná se o místní partnerství (volná sdružení obcí, samospráv, sociálních partnerů, neziskového sektoru) Nestátní neziskové organizace (občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, církevní právnické osoby) Vzdělávací a poradenské organizace – převažující předmět činnosti vzdělávací nebo poradenské služby –právnické osoby, včetně právnických osob vykonávajících činnost škol a školských zařízení zapsaných ve školském rejstříku (včetně vysokých škol), –fyzické osoby, které vedou účetnictví podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví

Žadatel dále musí: mít sídlo v ČR být přímo zodpovědný za přípravu a řízení projektu, nesmí působit jako prostředník! Omezení: jeden žadatel smí v rámci výzvy podat maximálně dvě odlišně zaměřené projektové žádosti předložené do rozdílných krajů!

7. Partnerství Za partnery se považují pouze obce a organizace zřizované obcemi, místní a občanské iniciativy, nestátní neziskové organizace a vzdělávací a poradenské organizace. Podmínky partnerství (D1 Příručka pro žadatele): identické podmínky jako pro žadatele role partnera projektu musí být dostatečně popsána dodatečný vstup partnera do projektu není dovolen podílení českých i zahraniční partnerů

Druhy českých partnerů: s finančním příspěvkem – v rozpočtu je třeba specifikovat, které náklady se váží na žadatele a které na partnera bez finančního příspěvku – partner se podílí na realizaci věcných aktivit projektu, ale není mu poskytován žádný finanční příspěvek Partnerství nesmí být zneužito k obcházení zákona o veřejných zakázkách! (viz. D1 Příručka pro žadatele) Projekt může mít více partnerů. Jeden subjekt může vystupovat jako partner ve více projektech.

8. Výše finanční podpory Limity finanční podpory Min. výše podpory Kč max. výše podpory Kč Míra podpory Výše podpory může dosáhnout až 100% způsobilých nákladů na realizaci. 85% prostředků je hrazeno z OP LZZ, 15% ze státního rozpočtu. Celková alokace finančních prostředků pro tuto výzvu: ,- Kč

9. Doba trvání projektu Maximální délka trvání projektu jsou 2 roky (24 měsíců). Realizace projektu musí být ukončena nejpozději do

10. Monitorování projektu Při monitorování realizace projektu musí příjemce sledovat a vykazovat naplňování monitorovacích indikátorů v jednotlivých monitorovacích zprávách: zpráva o zahájení projektu průběžné monitorovací zprávy závěrečná monitorovací zpráva

Uvádějte reálné a dosažitelné hodnoty jednotlivých indikátorů!!! V případě nedosažení naplánovaných hodnot monitorovacích indikátorů je poskytovatel oprávněn přiměřeně snížit výši dotace projektu! Prostudujte si pečlivě definici jednotlivých monitorovacích indikátorů, dříve než je bude uvádět v benefitové žádosti! (viz. D8 Metodika monitorovacích indikátorů)

Monitorovací indikátory pro oblast podpory 3.3 OP LZZ Počet nově vytvořených pracovních míst pro znevýhodněné skupiny celkem Počet nově vytvořených pracovních míst pro znevýhodněné skupiny – pro muže Počet nově vytvořených pracovních míst pro znevýhodněné skupiny – pro ženy Počet podpořených osob celkem Počet podpořených organizací Počet úspěšných absolventů kurzu celkem Počet nových/inovovaných produktů

11. Formální náležitosti projektové žádosti 1x projektová žádost v listinné podobě na standardním formuláři, který vyplníte v programu Benefit7 Tištěná a elektronická verze musí mít stejný identifikační kód. Listy výtisku je nutno pevně spojit a přelepit páskou. Tato páska musí být na první a poslední straně žádosti podepsána osobou, která je oprávněna za žadatele jednat svým jménem.

12. Přílohy žádosti Součástí projektové žádosti jsou povinné přílohy: doklad o právní subjektivitě žadatele doklad o právní subjektivitě partnera (pokud má projekt partnera) analýza cílové skupiny a popis zkušeností předkladatele projektu s CS (nemá závaznou podobu, max. 25 stran) doklad prokazující převažující předmět činnosti v oblasti vzdělávání či poradenství (pouze u vzdělávacích či poradenských organizací) potvrzení o zařazení projektu do IPRM včetně relevantních příloh Každá příloha musí být označena pořadovým číslem podle jejího označení v seznamu příloh a podepsaná statutárním zástupcem žadatele. Seznam příloh s uvedením počtu stran musí být podepsán statutárním zástupcem.

Všechny přílohy (povinné i případně nepovinné) musí být předloženy rovněž elektronicky! V případě schválení projektové žádosti k financování z OP LZZ, je žadatel povinen předložit některé další přílohy: prohlášení o bezdlužnosti vůči veřejné správě a zdravotním pojišťovnám prohlášení o partnerství prohlášení o velikosti podniku (u MSP) prohlášení o závažných změnách, které nastaly od podání žádost prohlášení o tom, že schválený projekt nečerpá jiné veřejné prostředky formulář finanční identifikace

13. Termín a doručení žádosti Výzva byla vyhlášena 30. dubna Uzávěrka pro příjem žádostí je 15. srpna 2011 ve 12:00 hodin. Rozhodující není datum razítka na obálce, ale datum a čas doručení žádosti! Žádost musí být doručena v zalepené obálce na adresu vyhlašovatele, na které musí být uvedeno: adresa vyhlašovatele (včetně jména oprávněné osoby) název programu číslo prioritní osy a oblasti podpory název projektu úplný název žadatele a jeho adresa upozornění „NEOTVÍRAT!“ v levém horním rohu

Poštovní adresa vyhlašovatele Ministerstvo práce a sociálních věcí PhDr. Karel Vít, Ph.D. ředitel odboru Odbor implementace fondů EU Na Poříčním právu Praha 2 Kontaktní místo pro osobní doručení Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor implementace fondů EU Podskalská 19, 3. patro Praha 2

Kontaktní osoby vyhlašovatele PhDr. Josef Vošmik tel Ing. Katarína Berounová tel Mgr. Anna Burjánková tel Bc. Michal Laštovka tel

Děkuji za pozornost! PhDr. Josef Vošmik