Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Představení výzvy č. 36 k oblasti podpory 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Představení výzvy č. 36 k oblasti podpory 1"— Transkript prezentace:

1 Představení výzvy č. 36 k oblasti podpory 1
Představení výzvy č. 36 k oblasti podpory 1.2 OP LZZ Zvýšení adaptability zaměstnanců restrukturalizovaných podniků

2 Obsah prezentace Identifikace programu a výzvy
Globální a specifické cíle oblasti podpory Zaměření činností projektu Cílové skupiny Typy projektů a dopad realizace projektu Oprávněnost žadatele Upozornění na nemožnost partnerství Výše finanční podpory Doba trvání projektu Monitorování projektu Formální náležitosti projektové žádosti Přílohy žádosti Termín a doručení žádosti

3 1. Identifikace programu a výzvy
Evropský sociální fond (ESF) Operační program lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) Prioritní osa 1 Adaptabilita Oblast podpory 1.2 Zvýšení adaptability zaměstnanců restrukturalizovaných podniků Číslo výzvy: 36

4 2. Globální a specifické cíle oblasti podpory
Zvýšení adaptability zaměstnanců ohrožených nezaměstnaností z důvodu strukturálních/organizačních změn v podniku (za subjekt ohrožený strukturálními změnami se považují organizace, které v souvislosti s ekonomickou krizí uvolňují své zaměstnance). Zabezpečení požadované kvalifikační struktury propouštěných zaměstnanců pro jejich lepší pracovní mobilitu na trhu práce; Zvýšená péče zaměstnancům, kteří se z věkových a zdravotních důvodů obtížněji uplatňují na trhu práce; Nové pracovní uplatnění a příprava na nová pracovní místa, včetně poradenství, rekvalifikace a odborné praxe.

5 3. Zaměření činností projektu
V oblasti podpory 1.2 budou prováděny zejm. následující činnosti: další profesní vzdělávání zaměstnanců, včetně získání a prohlubování klíčových dovedností, které zvyšují zaměstnatelnost na trhu práce (informační technologie, jazyková příprava, komunikační dovednosti apod.); aplikování moderních forem vzdělávání, včetně přípravy na nové pracovní uplatnění na trhu práce pro konkrétní pracovní pozici; pracovně-profesní poradenství poskytování mzdových příspěvků zaměstnavatelům, kteří zaměstnají propuštěné znevýhodněné zaměstnance uplatňování pružných forem organizace práce při získání dalšího pracovního uplatnění; podpora zahájení podnikatelské činnosti přípravou nových podnikatelů (poradenství, rekvalifikace, odborná praxe – podnikatelské inkubátory) Důraz bude kladen na komplexní přístup a vzájemnou provázanost aktivit. V rámci projektu je vhodné zahrnout i aktivitu zaměřenou na podporu zaměstnáváním formou příspěvku na mzdové náklady.

6 4. Cílové skupiny Cílovou skupinou jsou zaměstnanci podniků působících v oborech a odvětvích, které procházejí strukturálními změnami, a jimž hrozí nezaměstnanost z organizačních důvodů. Jedná se o zaměstnance, kteří jsou ohroženi nezaměstnaností v důsledku předpokládaného ukončení pracovněprávního vztahu, popř. jsou již ve výpovědní době a v blízké době opustí současný podnik. Zároveň musí splňovat, alespoň jedno z níže uvedených kritérií, že: a) v rámci uplatnění na trhu práce potřebují doplnit nezbytné znalosti na konkrétní dovednosti, které jsou potřeba pro uplatnění na trhu práce b) se přímo budou rekvalifikovat na takovou profesi, která je požadována na trhu práce na základě monitoringu trhu práce Specifické skupiny zaměstnanců: − věkové skupiny nad 50 let − mladí do 25 let − osoby se zdravotním postižením Na specifické skupiny zaměstnanců se také vztahuje podmínka, že se jedná o zaměstnance, kteří jsou ohroženi nezaměstnaností v důsledku předpokládaného ukončení pracovněprávního vztahu, popř. jsou již ve výpovědní době a v blízké době opustí současný podnik.

7 Konkrétně jde o zaměstnance, se kterými je nebo bude v následujících 3 měsících rozvázán pracovní poměr ze strany zaměstnavatele v souvislosti s organizačními změnami nebo jejich pracovní poměr končí dohodou z týž důvodů. Rozhodující pro vstup této osoby do projektu je její příslušnost k cílové skupině v době vstupu do projektu, tj. v době vstupu do projektu se musí jednat o zaměstnance ve výpovědní době či o zaměstnance, který výpověď obdrží v době účasti v projektu či neprodleně po skončení účasti v projektu. Podmínkou je souhlas zaměstnavatelů s účastí zaměstnanců ohrožených ztrátou zaměstnání v aktivitách projektu. Do grantového projektu nemohou vstoupit zaměstnanci, kteří splňují výše uvedená kritéria, ale kteří již čerpali nebo čerpají pomoc v rámci regionálního individuálního projektu v oblasti podpory 1.2., respektive zaměstnanci, kteří nakonec zůstanou v podniku, ze kterého měli být propuštěni. Za cílovou skupinu nelze považovat zaměstnance, se kterými zaměstnavatel rozvazuje pracovní poměr na základě soustavného porušování povinností na základě § 52 odst. f), g) zákoníku práce č. 262/2006 Sb.

8 5. Typy projektů a dopad realizace projektu
Regionální grantové projekty – jsou určeny pro cílové skupiny na území jednoho kraje (kromě Prahy)‚ a musí být uskutečněny v kraji, pro který byly schváleny. sídlo žadatele kdekoliv v ČR (včetně Prahy) činnosti projektu musí být v rozhodující míře uskutečněny v regionu, v němž byla žádost podávána a který bude mít z realizace projektu prospěch případné uskutečnění činnosti v sousedícím regionu musí být řádně zdůvodněno v žádosti a je přípustné pouze pokud je nezbytné pro dosažení cílů projektu (max. počet osob z jiných regionů je omezen na 20 % celkového počtu podpořených osob) příslušníci cílových skupin (zaměstnanci ohrožení nezaměstnaností) musí mít v regionu, ve kterém se projekt realizuje, místo pobytu nebo zde musí být zaměstnáni Nadregionální grantové projekty – jsou určeny pro cílové skupiny ze dvou a více krajů, popř. celé ČR (kromě Prahy) činnosti projektu mohou být organizovány na libovolném odůvodnitelném místě v ČR (např. nejlepší dopravní dostupnost, místo se specifickým vybavením).

9 6. Oprávněnost žadatele Oprávněnými žadateli v rámci výzvy jsou:
Profesní a podnikatelská sdružení (včetně oborových sdružení) Hospodářská komora a Agrární komora České republiky a jejich obvodní komory Tyto organizace mohou předkládat žádost zaměřenou na realizaci aktivit pro zaměstnance svých členů, sdružených podniků, apod., kteří splňují kritéria pro cílovou skupinu této výzvy. Sociální partneři Českomoravská konfederace odborových svazů Asociace svobodných odborů Svaz průmyslu a dopravy ČR Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Do cílové skupiny grantových projektů předkládaných na základě této výzvy nespadají zaměstnanci oprávněných žadatelů o finanční podporu. V rámci předkládaných projektů není přípustné partnerství. Žadatel musí splňovat podmínky OP LZZ i všechna stanovená pravidla pro realizaci projektů podporovaných z OP LZZ a také kritéria výběru/oprávněnosti žadatele.

10 Oprávněnými žadateli (a partnery) nejsou subjekty, pokud:
jsou v likvidaci, úpadku, hrozícím úpadku či je proti nim vedeno insolvenční řízení dopustili se jednání vážným způsobem odporujícímu profesní etice, které může poskytovatel dotace prokázat nesplnili závazky související s úhradou zdravotního a sociálního pojištění nebo příslušnými daňovými odvody

11 7. Upozornění na nemožnost partnerství
V rámci předkládaných projektů není přípustné partnerství. Zapojení zaměstnavatele: Partnerství stávajícího zaměstnavatele s žadatelem také není možné, je pouze možná tzv. jiná forma spolupráce tzn., že zaměstnavatel souhlasí s aktivitami projektu a zavazuje se vytvořit podmínky pro účast zaměstnanců ohrožených nezaměstnaností (ve výpovědi nebo s předpokládaným ukončením pracovního poměru výpovědí z restrukturalizačních důvodů) v aktivitách projektu. Jiná forma spolupráce může existovat také s novým zaměstnavatelem (ten, který bude propuštěné zaměstnance umísťovat na nová/uvolněná pracovní místa).

12 8. Výše finanční podpory Omezení výše finanční podpory na jeden projekt: Minimální výše podpory je Kč na jeden realizovaný projekt, maximální výše podpory je Kč. Podpora bude poskytována v rámci OP LZZ formou nevratné finanční pomoci - dotace. Na poskytnutí finanční pomoci není právní nárok. Na projekt, kterému byla přidělena finanční podpora z OP LZZ, nelze čerpat podporu z jiného programu Evropské unie nebo České republiky. Intenzita podpory Výše podpory projektu OP LZZ může dosáhnout až 100 % způsobilých výdajů projektu. Způsobilé výdaje projektu budou hrazeny z 85 % z prostředků OP LZZ a zbývajících 15 % z prostředků státního rozpočtu. Celková alokace finančních prostředků pro tuto výzvu: Kč ( EUR)

13 9. Doba trvání projektu Maximální délka trvání projektu, předkládaného v rámci této výzvy, je 2 roky (24 měsíců). Realizace projektu musí být ukončena nejpozději do

14 10. Monitorování projektu
Na základě stanovených cílů projektu si žadatel určí hodnoty monitorovacích indikátorů. Při monitorování realizace projektu musí příjemce naplňování těchto indikátorů průběžně sledovat a vykazovat v monitorovacích zprávách: zpráva o zahájení projektu (po 2 měsících od zahájení realizace) průběžné monitorovací zprávy (v intervalu po 6 měsících) závěrečná monitorovací zpráva (nejpozději do 2 měsícíců po skončení projektu) V případě některých indikátorů musí příjemce sledovat a vykazovat tyto indikátory v detailním členění (např. podle pohlaví, podle postavení na trhu práce, podle typu cílových skupin, podle věku, podle znevýhodnění, podle dosaženého vzdělání apod.).

15 Uvádějte reálné a dosažitelné hodnoty jednotlivých indikátorů!
V případě schválení projektu a sepsání právního aktu jsou hodnoty indikátorů závazné a snížení jejich hodnoty je podstatnou změnou, která podléhá schválení poskytovatele výzvy! V případě nedosažení naplánovaných hodnot monitorovacích indikátorů je poskytovatel oprávněn přiměřeně snížit výši dotace projektu! (Podrobněji viz D8 – Metodika monitorovacích indikátorů). Monitorovací indikátory pro oblast podpory 1.2 OP LZZ Prostudujte si pečlivě definici jednotlivých monitorovacích indikátorů, dříve než je budete uvádět v benefitové žádosti! Viz příloha Metodiky monitorovacích indikátorů (D8) Termíny naplnění indikátorů volte spíše ke konci realizace projektu. Druh indikátoru Název indikátoru Výstupy Počet podpořených osob - celkem Počet podpořených organizací - celkem Počet nově vytvořených/ inovovaných produktů Výsledky Počet úspěšných absolventů kurzů celkem

16 11. Formální náležitosti projektové žádosti
Žádost se předkládá ve 2 vyhotoveních v listinné podobě na standardním formuláři (1 originál, 1 kopie), vyplněném v aplikaci Benefit7 a v elektronické podobě na 2 CD. Formulář je k dispozici na webových stránkách nebo Tištěná verze a žádost finálně uložená v aplikaci Benefit7 musí mít stejný unikátní klíč žádosti (Hash). Listy výtisku je nutno pevně spojit, tj. sešít v levém horním rohu a sešití přelepit páskou. Tato páska musí být na první a poslední straně žádosti označena razítkem a podpisem osoby, která je oprávněna za žadatele jednat svým jménem.

17 12. Přílohy žádosti Součástí projektové žádosti je povinná příloha, kterou je: Doklad o právní subjektivitě - je nutné předložit jej v odpovídající formě, odlišné podle právní formy žadatele (konkrétní výčet je uveden v Příručce pro žadatele D1, s ) musí být dodán v originále nebo v úředně ověřené kopii a dalších požadovaných počtech kopií Analýza cílových skupin žadatel je povinen zpracovat podrobnou analýzu cílových skupin projektu, která bude sloužit jako podklad pro hodnocení kritéria B (jasné vymezení cílové skupiny; přiměřenost cílové skupiny; přínos projektu pro cílovou skupinu; způsob zapojení cílové skupiny) a specifického kritéria č. 2 věcného hodnocení (toto kritérium hodnotí, zda a v jaké míře budou v projektu realizovány aktivity zohledňující zvláštnosti specifických skupin) žadatel však musí mít na zřeteli skutečnost, že cílová skupina této výzvy je velmi proměnlivá, proto součástí analýzy musí být popis průběžného monitoringu cílové skupiny s provázaností na realizaci plánovaných aktivit projektu

18 Povinná příloha a případně další přílohy musí být předloženy ve 2 vyhotoveních (1 originál + 1 kopie). Přílohy musí být doloženy i elektronicky spolu se žádostí na 2 CD. Každá příloha musí být označena pořadovým číslem podle jejího označení v seznamu příloh a podepsaná statutárním zástupcem žadatele. Vícestránková příloha musí být sešita. Seznam příloh s uvedením počtu stran musí být podepsán statutárním zástupcem žadatele. Žádost musí být doručena v zalepené obálce na adresu vyhlašovatele, na které musí být uvedeno: adresa vyhlašovatele (včetně jména příslušné oprávněné osoby); název programu; číslo prioritní osy a oblasti podpory; název projektu; plný název žadatele a jeho adresa; upozornění „NEOTVÍRAT!“ v levém horním rohu.

19 13. Termín a doručení žádosti
Výzva je jako výzva průběžná ode dne 5. března 2010 s platností do do 12 hodin. Žádosti je možné předkládat od 8. března 2010 do vyčerpání celkové částky, nejdéle do do 12 hodin. Žádosti doručené po termínu uzavření výzvy ( ) nebo po vyčerpání celkové částky budou automaticky vyřazeny (pro žádosti doručené poštou není rozhodující datum razítka na obálce, ale datum a čas doručení žádosti). Hodnocení projektů bude probíhat průběžně. Hodnocení projektů bude probíhat v intervalu 4 týdnů, sejde-li se minimálně 10 žádostí. V souvislosti s průběžným hodnocením bude i výběr projektů a vyhlašování výsledků probíhat průběžně.

20 Poštovní adresa vyhlašovatele:
Ministerstvo práce a sociálních věcí PhDr. Karel Vít, Ph.D. ředitel Odbor implementace programů ESF Na Poříčním právu 1 Praha 2 Kontaktní místo (pro osobní doručení žádostí): Karlovo náměstí 1 1. patro, č.dv. 124

21 Kontaktní osoby vyhlašovatele:
Ing. Milan Kvapil Odbor implementace programů ESF, oddělení řízení projektů MPSV ČR Karlovo náměstí 1 Praha 2 tel.: Mgr. Pavlína Tošnerová tel.: Ing. Michaela Švojgrová tel.:

22 Děkuji za pozornost! Pavlína Tošnerová


Stáhnout ppt "Představení výzvy č. 36 k oblasti podpory 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google