Daňová a poplatková soustava v České republice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D., Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. října 2014.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
5. téma: Veřejné příjmy – charakteristika, druhy a členění
Základy daní úvod do českého daňového systému
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Správa místních poplatků
Finanční a rozpočtové právo
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Druhy daní Daně FO.
Majetkové daně Michal Radvan. Definice majetkových daní Přímé daně Přímé daně Vyměřované na základě majetku (in rem) Vyměřované na základě majetku (in.
Zápatí prezentace1 Majetkové poplatky Michal Radvan Právnická fakulta MU.
Základní prvky daňové techniky
Systém a systematika daní v České republice
Proces správy daní Michal Radvan.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Základy berního práva Dana Šramková (zpracováno s využitím prezentací dr. Mrkývky a dr. Radvana)
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_20_Fiskální politika TEMA:Finanční gramotnost.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. října 2015.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Úvod do daňové problematiky Konstrukční prvky daně I.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Majetkové daně Michal Radvan.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Základní pojmy daňové teorie
Obecná část daňového práva procesního I
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obecná část daňového práva procesního I
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Daňová teorie a daňový systém ČR Michal Radvan
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Daňová a poplatková soustava v České republice
Daňová teorie a daňový systém ČR Michal Radvan
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Daňová soustava České republiky
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Spotřební a energetické daně
Systém a systematika daní v České republice
Transkript prezentace:

Daňová a poplatková soustava v České republice CŽV Michal Radvan

Pojem „daň“ Daň je povinná, zákonem předem sazbou stanovená částka, kterou se více méně pravidelně odčerpává na nenávratném principu bez ekvivalentního protiplnění část nominálního důchodu ekonomického subjektu ve prospěch veřejného peněžního fondu. => pojem „daň stricto sensu“

Požadavek zákonné úpravy vybírání daní Článek 11 odst. 5 LZPS: Daně a poplatky je možné ukládat jen na základě zákona.

Pojem „poplatek“ Poplatek je peněžitou dávkou stanovenou zákonem, nenávratnou, vybíranou státem nebo jinými veřejnoprávními korporacemi za zákonem stanovené úkony jejich orgánů.

Pojem „cena“ Poplatek za soukromoprávní statek Nemusí být ukládána ve formě zákona Respektuje skutečnou cenu služby Je možné stanovit ji dohodou

Pojem „berně“ Pod pojmem berně rozumíme daně, poplatky, odvody, zálohy na tyto příjmy, příslušenství a další dávky, které jsou příjmy veřejných fondů. Srov. § 1 odst. 1 ZSDP – pojem „daň lato sensu“

Funkce daně Fiskální - je převažující; jejím účelem je zajistit příjmy státu a dalších veřejnoprávních korporací (Lafferova křivka) Regulační - prostřednictvím daní a prostřednictvím přesouvání peněžních prostředků v odpovídajících proporcích mezi ekonomickými subjekty a veřejným fondem nastává korektura příjmů.; daň může sloužit k ovlivňování ekonomiky jako celku nebo může ovlivňovat hospodářství selektivně Stimulační - představuje využití daňových nástrojů s cílem ovlivnit činnost ekonomických jednotek a tempo jejich rozvoje

Konstrukční prvky daně Daňový subjekt Objekt zdanění Základ daně Sazba daně Korekční prvky Rozpočtové určení daně Správce daně Podmínky placení

Subjekt daně Poplatník daně – osoba, jejíž příjmy, majetek nebo úkony jsou přímo podrobeny dani Plátce daně – osoba, která je ze zákona a pod vlastní majetkovou odpovědností povinna daň vypočítat, vybrat ji od poplatníka nebo mu ji srazit a odvést ji správci daně Další osoby – např. nástupce, ručitel

Objekt zdanění = předmět daně Představuje hmotněprávní skutečnost, se kterou zákon spojuje daňovou povinnost. Ve většině případů se odráží v označení daně. - důchody, vlastnictví nebo dispozice s majetkem, spotřeba apod.

Základ daně Stanoví kvantitu objektu daně. Jedná se o konkretizaci objektu zdanění. Ze základu daně je vyměřena daň. Stanoví se podle účetní závěrky, hrubé mzdy, úředního odhadu apod. Jednotkou míry může být např. množství, hmotnost, peněžní jednotka atd.

Základ daně - pokračování Daňové minimum stricto sensu: stanovení mezní velikosti daňového základu, pod kterou se daň nevybere lato sensu: vymezení pevné částky, o kterou se sníží základ daně Minimální základ daně – zákonem je stanovena minimální výše základu daně, ze kterého se vypočítá daň

Sazba daně Element určující výši daně ve vztahu k daňovému základu. Pevná sazba: určuje daň pevnou částkou přímo k objektu daně Procentní sazba: daň je vyjádřena procentem z hodnoty základu daně Lineární procentní sazba: stejné procentní zatížení různého základu daně Progresivní procentní sazba: čím vyšší hodnota základu daně, tím vyšší procento daňové sazby Degresivní procentní sazba: opak progresivní procentní sazby; prakticky nesmysl

Korekční prvky daně Ovlivňují vyměření daně prostřednictvím použitého systému osvobození, slev na dani, úlev, ale také zvýšení daně. Obvykle se uplatňují přímo ze zákona, není vyloučen ani zásah správce daně.

Rozpočtové určení daní Značí, do kterého veřejného fondu (veřejných fondů) plyne výnos z daně. viz zákon o rozpočtovém určení daní

Schéma rozdělení daní (bez SFDI, poplatků a pokut; www.mfcr.cz)

Správce daně Orgán veřejné správy vykonávající správu daně, tj. orgán oprávněný činit opatření potřebná ke správnému a úplnému zjištění, stanovení a splnění daňových povinností, zejména právo vyhledávat daňové subjekty, daně vyměřit, vybrat, vyúčtovat, vymáhat nebo kontrolovat jejich splnění ve stanovené výši a době.

Správce daně - pokračování Územní finanční orgány: finanční úřady, finanční ředitelství, MFČR Celní orgány: celní úřady, celní ředitelství, Generální ředitelství cel Správní orgány Soudní orgány Obce, kraje

Podmínky placení Termíny placení Zásady placení, např. zálohy, platebně-technické podmínky

Třídění daní Podle vazby na důchod poplatníka Podle subjektu daně Podle objektu daně Podle respektování příjmových poměrů poplatníka

Klasifikace daní podle vazby na důchod poplatníka Přímé daně: bezprostředně vyměřeny poplatníkovi na základě jeho důchodu či majetku, jsou adresné a přihlížejí k majetkové situaci poplatníka, který je sám vypočítává a odvádí, zná jejich hodnotu; dělí se na důchodové a majetkové Nepřímé daně: jsou placeny a vybírány v cenách zboží, služeb, převodů a pronájmů; nerespektují důchodovou ani majetkovou situaci poplatníka, jsou neadresné; člení se na všeobecné a akcízy

Klasifikace daní podle subjektu daně Jednotlivec Domácnost – jeden člověk (hlava rodiny) odvádí daň Oba manželé – manželský splitting Všichni členové domácnosti – plný splitting Společnost, korporace

Klasifikace daní podle objektu daně Důchodové: uvaleny na důchod (mzdu, plat, rentu, zisk, úrok apod.) jak v peněžní, tak v naturální podobě Výnosové: výše je odhadována podle vnějších znaků (počet zaměstnanců, druh podnikání, velikost budov, počet oken) Majetkové: zdaňují nemovitosti i movitý majetek, vlastnictví, držbu i nabytí

Klasifikace daní podle objektu daně - pokračování Z hlavy (subjektové): placené z titulu samotné existence Obratové: uvalené buď na hrubý obrat u každého výrobce nebo na čistý obrat docílený u posledního zpracovatele Spotřební: na veškerou spotřebu nebo selektivní Z obchodních operací: postihují finanční operace (např. burzovní daň)

Klasifikace daní podle respektování příjmových poměrů poplatníka Daně osobní (in personam): respektují důchodovou situaci poplatníka Daně in rem: placeny z titulu vlastnictví či nabytí určitého majetku, nákupu či spotřeby; výše není závislá na příjmech poplatníka

Klasifikace daní podle metodiky OECD Daně z důchodů, zisků a kapitálových výnosů Příspěvky na sociální zabezpečení Daně z mezd a pracovních sil Daně majetkové Daně ze zboží a služeb Ostatní daně Vždy existuje další, podrobnější členění – viz např. Široký, str. 49.

Klasifikace daní podle zákona o soustavě daní (zrušen) Daň z přidané hodnoty – nepřímá všeobecná spotřební daň in rem Spotřební daně (z minerálních olejů, z lihu, z piva, z vína a meziproduktů, z tabákových výrobků) – nepřímé selektivní spotřební daně in rem Daně z příjmů (fyzických osob, právnických osob) – přímé důchodové osobní daně

Klasifikace daní podle zákona o soustavě daní - pokračování Daň z nemovitostí (daně z pozemků, ze staveb, z bytů, ze samostatných nebytových prostorů) – přímá majetková daň in rem Silniční daň – přímá majetková daň in rem Daň dědická – přímá majetková (transferová) daň in rem

Klasifikace daní podle zákona o soustavě daní - pokračování Daň darovací – přímá majetková (transferová) daň in rem Daň z převodu nemovitostí – přímá majetková (transferová) daň in rem Daně k ochraně životního prostředí (ekologické daně) – zřejmě nepřímé spotřební selektivní daně in rem, budou zavedeny od 2008

Klasifikace poplatků Správní poplatky Ekologické poplatky Soudní poplatky Místní poplatky Další poplatky (dálniční známky, poplatky za rozhlasové a televizní přijímače)

Klasifikace místních poplatků poplatek ze psů, poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt, poplatek za užívání veřejného prostranství, poplatek ze vstupného, poplatek z ubytovací kapacity, poplatek za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst a částí měst, poplatek za provozovaný výherní hrací přístroj, poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, poplatek za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu vodovodu nebo kanalizace

Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek dne!!!

Literatura Mrkývka, P. a kol. Finanční právo a finanční správa. 2. díl. Brno: Masarykova univerzita, 2004. ISBN: 80-21O-3579-X. Široký, J. Daňová teorie s praktickou aplikací. Praha: C. H. Beck, 2003. ISBN: 80-7179-413-9.