Antropologie občanské společnosti podzim 2009 3.Změny po roce 1989: organizace občanské společnosti. Nadační investiční fond (NIF), RV NNO, dotační politika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Advertisements

Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Finanční možností svépomocných skupin
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Rozdělení sektorů Neziskový sektor Může existovat na základě funkčního ziskového sektoru Ziskový sektor Plně zde působí tržní prostředí cíl = zisk.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Program podpory regionů Společenská odpovědnost v ČSOB a Poštovní spořitelně.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Neziskové organizace a jejich financování
Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy university v Brně TRIALOG (Brněnský institut rozvoje občanské společnosti)
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
Antropologie občanské společnosti podzim 2010
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Český neziskový sektor před rokem republika: dobrovolných neziskových organizací, z nichž nejznámější je Československý červený kříž,
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Vyhlašuje veřejnou sbírku na pomoc obětem nepokojů Ukrajině Pomoc Charity bude zaměřena na podporu zdravotnických zařízení a následnou pomoc lidem, kteří.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
FSS MU 2. dubna 2012 Neziskový sektor v České republice a partnerství.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Český neziskový sektor
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Subjekty a objekty veřejných politik
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
ORP a NNO Petr Holý.
NNO partner pro rozvoj kraje
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Antropologie občanské společnosti podzim Změny po roce 1989: organizace občanské společnosti. Nadační investiční fond (NIF), RV NNO, dotační politika státu a EU, organizace občanské společnosti. Mgr. Alena Řiháková

Změna po roce 1989 V komunistické éře značná organizovanost: „Každý byl v nějaké organizaci“, nicméně zájmové aktivity politizovány. Po roce 1989 atomizace organizací a nechuť „se organizovat“, veřejná angažovanost chápána jako omezení svobody. „Například lobbyismus v ČR vnímán jako „negativní“, proto snaha zakrývat vztah ke státu a následně snížena transparentnost a čitelnost politického systému v demokracii.“

Změna po roce 1989 Práce především s termínem „občanský sektor“. Organizace – právní formy – nestátní neziskové: občanská sdružení, nadace, nadační fondy, obecně prospěšné společnosti,…

Po roce 1989… ideály, NIF (část financí privatizace do OS), poradní orgán vlády Rada pro nadace rezervovanější přístup, zneužívání finančních prostředků, NIF nepřerozděluje, finance z USA zpřesnění vztahů, nový zákon o nadacích (pokles), Rada vlády pro NNO, rozdělení peněz NIF 2002 reforma veřejné správy (kompetence a působnost krajů), vstup do EU, cíl: partnerství subjektů

Nadační investiční fond (NIF) Vznik 1991 jako akciová společnost Na jeho účet převedeno 1% z každé privatizace Přerozdělení mezi 73 nadací v roce 1999 a 2001 Dar státu do nadačního jmění (nikoli spotřeba, tedy strategické zaměření a rozvoj neziskového sektoru) Až 3 mld. Kč 2 etapy: , cca 484 mil. Kč, 38 nadací Výběrového řízení v NIF I. se mohly zúčastnit ty nadace, které splnily následující kritéria: 1. Doložená nejméně dvouletá existence nadace. 2. Doložené použití nejméně Kč každoročně na obecně prospěšnou činnost v období Předložení výkazu příjmů a výdajů potvrzeného auditorskou zprávou, grantových pravidel, statutu nadace a výpisu z nadačního registru.

4. Nadace působící celostátně a grantující se musí přihlásit do jedné z 6 oblastí, v níž chtějí výnosy z NIF rozdělovat: sociální a humanitární, zdravotní, kulturní, ochrana lidských práv, ochrana životního prostředí, vzdělávání. 5. Nadace, které nemají celostátní působnost nebo negrantují, avšak rovněž plní důležité společenské potřeby, se mohou přihlásit do sedmé oblasti. (Viz Müller Jiří, Kapitalizace českých nadací, Fórum dárců 2002, Praha) 2. etapa, 2002, 64 nadací (nyní jedna v likvidaci a dvě vrátily), cca 849,3 mil. Kč Příjemci NIF byli povinni zvolit si jednu z celkem 11 programových oblastí, ve které budou výnosy z příspěvku z NIF rozdělovat. Kategorie byly následující: 1. kulturní 2. sociální a humanitární 3. zdravotní 4. ochrana lidských práv 5. ochrana životního prostředí 6. vzdělávání 7. rozvoj regionálního a komunitního života 8. děti, mládež, rodina 9. ochrana nemovitých kulturních památek 10. rozvoj neziskového sektoru 11. jiné

Z výnosů z NIF může použít nadace 20% na vlastní správu či navýšení nadačního jmění a 80% na granty třetím osobám V rámci RV NNO působil Výbor pro NIF, nyní jeho funkci převzal Výbor pro legislativu a financování

FNM ČR vlastnil neprodané akcie patřící do portfolia NIF: v roce 2003 rozděleno cca 285 mil. Kč. Přelom 2003/2004 rozdělena částka cca 215 mil. Kč (ČEZ, který akcie koupil je splatil předčasně) zůstatek peněžních prostředků NIF cca 500 mil. Kč, které byly rozdělovány…a dalších 105 mil. Kč na cestě… NIF pod FNM ČR/ od 2006 pod MF ČR. V roce 2006 rozděleno cca 109,6 mil. Kč.

RV NNO 1992 Rada pro nadace 1998 Kompetence na celou problematiku NNO, RV NNO Zastupuje 3 partnerské skupiny: zástupci NNO (50%), kraje, ústředí ministerstev Spolupráce regionů, EU, NIF Výbory: pro EU pro regiony pro legislativu a financování "Koncepce podpory rozvoje neziskového sektoru", resp. projekt "Vytvořit maximálně svobodný prostor pro aktivity občanů, spolků a neziskového sektoru„ Vize Koncepce podpory rozvoje neziskového sektoru MUDr. Džamila Stehlíková ministryně vlády České republiky a předsedkyně RVNNO

RV NNO Rok 2013: Transparentní nestátní neziskový sektor je rovnocenným a vítaným partnerem veřejné správy na místní, regionální i národní úrovni. Nestátní neziskový sektor má pevnou oporu v zákonech a nové právní úpravy neomezují aktivity občanů a činnost neziskových organizací. Nestátní neziskové organizace mají dlouhodobě stabilní finanční zdroje různých typů a kvalitní personální a technické kapacity pro rozvoj činnosti a veřejné prospěšnosti. informace-767/

Stav OS: zaměstnanost FTE: full-time worker

Členství v NNO (STEM pro NROS v roce 2004) 22% sportovní organizace, 20% odbory Pramen: STEM, Občanská společnost 2004, 1018 respondentů 47% občanů je členem organizace OS

Názory na OS

Vajdová dohledat Počty NNO

Vajdová 2005, s. 32. Jaká problematika je typická pro jednotlivé regiony?

Hodnocení prostředí pro činnost NNO Vajdová 2005, s. 37.

Hodnoty, které OS podporuje a opírá se o ně Vajdová 2005, s. 48.

Zdroje: Dohnalová, M., Malina, J., Müller, J. (2003): Občanská společnost: Minulost – současnost – budoucnost. Panoráma biologické a sociokulturní antropologie. Modulové učební texty pro studenty antropologie a “příbuzných oborů”. Brno: NADACE UNIVERSITAS V BRNĚ – AKADEMICKÉ NAKLADATELSTVÍ CERM V BRNĚ – MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ - NAKLADATELSTVÍ A VYDAVATELSTVÍ NAUMA V BRNĚ. ISBN Prouzová, Zuzana (sine dato): Podíl a význam neziskových organizací na pracovním trhu s veřejnými službami a trhu poskytovatelů veřejných služeb. Dostupné online: Kalousová, Pavlína (2003): Co je Nadační investiční fond? Dostupné online: Rakušanová, Petra (2005): Civil Society and Civic Participation in the Czech Republic. Sociologický ústav Akademie věd ČR. ISBN 80–7330–079–6. Dostupné online: Vajdová, T. (2005): Česká občanská společnost 2004: Po patnácti letech rozvoje Zpráva projektu CIVICUS Civil Society Index pro Českou republiku. Praha: AKADEMICKÉ NAKLADATELSTVÍ CERM, s. r. o., Brno. ISBN X.