1 1 Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR KOMISE PRO SOCIÁLNÍ OTÁZKY ASOCIACE KRAJŮ ČR 14. 4. 2009, Olomouc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava krajů na programovací období Tisková konference , Praha.
Advertisements

Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Financování sociálních služeb vyrovnávací platbou
Evropský podnikatelský konzultační panel - EBTP EBTP je konzultačním nástrojem Evropské komise Umožňuje podnikatelským subjektům sdělit své názory Evropské.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
1 Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
CENA UZS ČR ZA INOVACI V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 2009 / 2010.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
Mezinárodní spolupráce Informace o změnách v systému sociálních služeb a o zahraniční spolupráci Kraje Vysočina.
Síť pobytových služeb pro seniory Pobytové služby nesmějí řešit nedostatek financí uživatelů terénních služeb, ani nedostatečnou síť terénních služeb.
Komunitní plánování péče a podpora zaměstnanosti na Vsetínsku.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Uvažované modely financování sociálních služeb v r PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Rozvoj sociálních služeb v Pardubickém kraji Evaluace projektu rozvoj metod sociální práce a tvorba kritérií efektivity služeb.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb - konference MPSV Radka Soukupová Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Kvalita v sociálních službách jako proces
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Řízení vztahu podniku k věřitelům
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
SMĚRNICE RADY KRAJE Č. 2/2008 K SYSTÉMU PŘÍPRAVY A REALIZACE PROJEKTŮ KRAJE A ORGANIZACÍ ZŘIZOVANÝCH ČI ZAKLÁDANÝCH KRAJEM SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU.
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Rozpočtové právo 3. května 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Pracovní setkání středních škol
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

1 1 Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR KOMISE PRO SOCIÁLNÍ OTÁZKY ASOCIACE KRAJŮ ČR , Olomouc

2 2 Financování sociálních služeb  r novela zák. 108/2006 Sb. plánovala přechod financování na kraje od roku 2010  PRO: MPSV ČR, 12 krajů  PROTI: 2 kraje, SMO ČR, sociální partneři, APSS ČR  Stávající pozměňovací návrh §101 – přechodné období do roku 2012

3 3 Decentralizace financování sociálních služeb  PRO:  Přesnější alokace dotací  Účinnější zpětná vazba  Včasnost splátek dotací - leden  PROTI:  Kraje ve střetu zájmů  14 různých systémů sociálních služeb  Místní příslušnost uživatele či poskytovatele  Nenaplnění základních předpokladů

4 4 Základní předpoklady (makro) 1. ÚOHS: Služby, kdy o získání dotace mezi sebou soutěží řada poskytovatelů, jsou ekonomické služby. 2. MPO: Na ekonomické služby se vztahuje Evropská směrnice o službách na vnitřním trhu. 3. MPSV zatím nemá představu o vhodném právním rámci pro pojetí sociálních služeb jako ekonomických služeb 4. Rozpor s evropskými účetními standardy minimálně z hlediska - odpisů jako nástroje udržitelnosti činnosti - nároku na přiměřený zisk

5 5 Základní předpoklady (mikro) 1. Systém poskytování dotací by měl být maximálně transparentní, předvídatelný a ve svých základech shodný pro celou ČR. 2. Rozsah služeb ve vztahu k oprávněné potřebě uživatelů by měl být ve všech krajích obdobný (nebezpečí migrace uživatelů). 3. Primární standard kvality (registrační údaje, SQSS, kontrola) 4. Registrovaný poskytovatel by měl mít za poskytnutou službu garantovanou předem dohodnutou cenu (x sazba za výkony). 5. Zaměstnanec by měl mít za poskytnutý výkon garantovanou základní nepodkročitelnou mzdu. 6. Rozsah garantovaných služeb a jejich ocenění by mělo být předmětem vyjednávání.

6 6 Návrh – obecná rovina  Odpovídající informační systém umožňující porovnat výkonnost jednotlivých poskytovatelů a dohodnout předem spravedlivou cenu. – benchmarking  Jednoznačné definování obsahu a výstupů jednotlivých sociálních služeb.  Větší vázanost finančních prostředků na uživatele podobně jako ve zdravotnictví či školství.

7 7 společný projekt Vize: Společný IP z ESF všech zainteresovaných subjektů, který umožní odstranit dosavadní nedostatky, naplnit předpoklady a očekávání transparentnosti a spravedlnosti systému. Partneři : - MPSV - Unie zaměstnavatelských svazů ČR - Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR - Asociace krajů ČR - Svaz měst a obcí ČR - organizace uživatelů služeb

8 8 možné scénáře 1. Centralizovaný systém – MPSV ČR 2. Decentralizovaný systém bez reflexe na analýzy vedoucí ke 14 rozdílným krajským systémům 3. Kombinovaný systém a)základní dotace na služby sociální péče poskytována centrálně, pouze na základě „ekonomické efektivity“ b)disparity pokryty regionálně c)služby sociální prevence financovány regionálně 4. Decentralizovaný systém vycházející z analýzy a konsensu všech partnerů projektu