Ivana Francová, SOU Liběchov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopisy fyzických osob právnickým osobám
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_08_PEK_439_Kop
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Normalizovaná úprava obchodního dopisu
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MS Office Word část, Jan Podloučka.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje zásady pro psaní dopisu. Vysvětluje rozdíly mezi dopisem osobním a úředním.V závěru je slohové.
VY_32_INOVACE_08_PEK_421_Kop
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
VY_32_INOVACE_08_PEK_441_Mus
Struktura obchodního dopisu a obchodní smlouvy
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_05
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Word Textový editor.
Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Vodorovné odvolací údaje
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK227.
Záhlaví obchodního dopisu
Struktura obchodního dopisu
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Struktura obchodního dopisu
Zásady stylizace a sloh obchodních dopisů
Praktické pokyny pro psaní tabulky Hodně štěstí při studiu.
Oslovení v obchodních dopisech
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Psaní odvolacích údajů v předtiscích
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Tělo obchodního dopisu Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební, Kolín II, Pražská.
Obchodní písemnosti Obchodní písemnosti Ing. Ludmila FRIDRICHOVÁ, Ph.D. Materiály vznikly za podpory grantu FRVŠ 3102/2006.
Osobní dopisy – úprava Střední odborná škola Otrokovice
Typy dopisů korespondence
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK224.
Psaní adres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dana Haviarová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Úprava adres Pro úpravu adres platí tyto zásady všechny údaje se píšou v 1. pádě všechny řádky začínají od jednotné levé svislice používá se jednoduché.
Obchodní korespondence
Zvláštní úpravy a obsah obchodního dopisu Odstavce Podle obsahu se text člení do odstavců. Mezi odstavci se vynechává jeden řádek Ivana Francová, SOU Liběchov.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Struktura obchodní smlouvy a obchodního dopisu
Příprava šablon obchodní korespondence
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
Ivana Francová, SOU Liběchov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing
TEORIE.  důležitá součást při žádosti o práci či stáž, jedna z prvních informací o vás – pokud se bude líbit, můžete na jeho základě postoupit k pohovoru.
P OKYNY KE STÁTNÍ ZKOUŠCE 10minutový opis, dopis, tabulka.
Tabulky Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru Ekonomika a.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6017 NázevPsaní adres na obálku Téma hodinyPsaní adres PředmětZáklady.
ADMINISTRATIVNÍ STYL.  na obálku se adresa příjemce píše vpravo, adresa odes i latele do levého horního rohu  PSČ (pokud není možné do předtištěných.
OSOBNÍ DOPIS OBČANA INSTITUCÍM
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU 1
NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU 2
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
ÚŘEDNÍ DOPIS (formální dopis)
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
VY_32_INOVACE_08_PEK_431_Kop
Transkript prezentace:

Ivana Francová, SOU Liběchov Zásady stylizace obchodního dopisu Datum V odvolacích údajích obchodních dopisů se den a měsíc vyjadřují dvoumístně arabskými číslicemi, a to sestupně. Mezi jednotlivé údaje se klade spojovník. Podle novelizované normy se připouští psát datum také vzestupně, den a měsíc dvoumístně, údaje oddělovat tečkami bez mezer. 6 – 10 - 2010 06. 10. 2010 Ivana Francová, SOU Liběchov

Ivana Francová, SOU Liběchov

Ivana Francová, SOU Liběchov Věc Pod posledním odvolacím údajem se po vynechání dvou řádků napíše heslovité vyjádření obsahu dopisu (věc). Začíná velkým písmenem a neukončuje se tečkou. Zvýrazní se podtržením nebo tučným tiskem. Místo vynechání řádků se před vyjádřením věci používá meziodstavcová mezera 24 b. (Formát - Odstavec - Mezery - Před:) Slovo Věc se nepíše Ivana Francová, SOU Liběchov

Ivana Francová, SOU Liběchov Oslovení Mezi heslovitým vyjádřením věci a oslovením se nastavuje meziodstavcová mezera 24 b. Oslovení začíná vždy od levé svislice a končí čárkou, vlastní text pak začíná malým písmenem. Mezi oslovením a textem se nastavuje meziodstavcová mezera 12 b. Oslovení náleží do každého dopisu. Úřad, firma, instituce se oslovuje např. takto (vypsáno z normy ČSN 01 6910): Vážení, Vážení zákazníci, Vážení klienti, Vážená paní, Vážený pane, Vážení obchodní přátelé, Vážení partneři, Vážení obchodní partneři ... Ivana Francová, SOU Liběchov

Ivana Francová, SOU Liběchov Text dopisu Pravopis obchodních dopisů a dopisů vůbec upravují Pravidla českého pravopisu. Důležitá je stránka stylistická. Je nezbytné vyjadřovat obsah obchodního dopisu vždy s maximální přesností, jasně, srozumitelně a úplně. Stať dopisu se formuluje výhradně v množném čísle. Jednotné číslo se používá pouze v případě, že pisatelem je majitel firmy. Ivana Francová, SOU Liběchov

Ivana Francová, SOU Liběchov Urgence zaplacení dluhu Vážení, dne 25. 9. 2009 jsme Vám zaslali dopis následujícího znění: „Dle sdělení naší účtárny jste do dnešního dne nezaplatili cenu díla ve smyslu článku 5.1 smlouvy o dílo ze dne 1. 1. 2009, která Vám byla vyfakturována dne 13. 3. 2009, přičemž splatnost ceny díla byla již dne 36. 3. 2009. Vyzýváme Vás k okamžitému zaplacení ceny díla, které jste bez výhrad přebrali do užívání.“ Na tuto výzvu jste do dnešního dne relevantně nereagovali. Proto Vám sdělujeme, že kauzu předáváme renomované advokátní kanceláři k dalšímu vymáhání.  Ivana Francová, SOU Liběchov

Ivana Francová, SOU Liběchov Řádkování Pro obchodní a úřední dopisy se používá jednoduché řádkování. U osobních dopisů se používá řádkování 1,5. Ivana Francová, SOU Liběchov

Ivana Francová, SOU Liběchov