Spirituální teologie 2. KDO JSME?. Stvořeni k obrazu a podobě Boží  Gn 1,27  Naší podstatou je prvotní požehnání  Bible se snaží ukázat jednotu mezi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do křesťanského života
Advertisements

Co může být tohle? Dá se to nějak popsat? Co k tomu říct?
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
1. Jak šťastný den, | kdy pozbaven | byl hříchu jsem | tvou krví jen, | můj Jezu! | Smím teď životem | jít blaze již, | neb spasen jsem. | Šťastný den,
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
Fundament a jeho strukturace Fundamentální teologie, Denisa Červenková.
5.2 Zjevení interpretační moment Fundamentální teologie,
Projevila se Boží dobrota, která přináší spásu všem lidem. Tit 2, 11 Otevřme brány, otevřme svá srdce spáse!
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Vzkříšení z mrtvých a druhý příchod Ježíše Krista
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Uvedení do křesťanského života
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu.
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Ježíšova velekněžská modlitba I
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
Abrahámova přímluvná modlitba
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
Centrum pro katechezi Olomouc, Projev radosti a úcty Postoj člověka před Bohem Symbol pozornosti nebo změny Stání při liturgii je vyjádřením bdělosti,
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
2. TEOLOGIE BIBLE KLÍČOVÁ BIBLICKÁ TÉMATA Vyškov, BŠ EBED Ježíš říká: Zkoumáte Písma a myslíte si, že v nich máte věčný život; a Písma svědčí.
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
DOBRO –ZLO. DOBRO Bůh sám je dobro. Dobro neexistuje mimo Boha.
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
CHVÁLÍM DEN, KDY JSI PŘIŠEL K NÁM, PORAZIL SMRT, ZACHRÁNIL JSI NÁS, V RADOSTI TEĎ ŽIJEM V TOBĚ DÁL. PRÁZDNÝ KŘÍŽ A PRÁZDNÝ HROB, ŽIVOT VĚČNÝ PRO NÁS BYL.
Odpuštění a smíření 4 teze. 1. Proces smíření začíná u oběti cílem je obnovit lidskou důstojnost oběti, kterou viník poničil cílem je obnovit lidskou.
1. Jistotu vzácnou v srdci už mám: | spasil mne Ježíš můj Bůh a Pán, | břemeno hříchů z duše mi sňal, | dědicem Božím tak jsem se stal. | Zazvuč již, zazvuč.
1. Haleluja! Lidé slyšte! | Bůh nám svého Syna daroval. | Pro nás hříšné narodil se, | aby v našich srdcích pokojem | a láskou | kraloval. | Bůh svět miloval,
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
UŽITEČNÉ MYŠLENKY.
© Elena Cristino Hlavní představený P. Pascual Chávez Villanueva.
Spirituální teologie 8. ODMÍTANÁ HOSTINA. Úvod Ústředním tématem Bible je milost, jinak většinu textů nepochopíme Prvním biblickým obrazem této skutečnosti.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Spirituální teologie 10. VZÁJEMNÉ PŘEBÝVÁNÍ. Úvod „Vy však buďte dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.“ „Buďte velkorysí a milosrdní k druhým,
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
Víry dny 2015 Praha Kerygma. víry dny 2015 Praha Kerygma 1. (ve st. Řecku a Římě) vyhlášení úředním hlasatelem 2. Řec. dosl. "ohlášení", hlásání jádra.
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
Novoroční modlitba 2016 Upravil - Dick Sand.
Hřích 1. porušení Božího obrazu
SPIRITUÁLNÍ PROJEVY V KULTUŘE MLÁDEŽE
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Fundament a jeho strukturace
Biblické verše....
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Novoplatonismus.
Jak se dívat na mystiku? KSV/RM Ruští mystikové Pavel Ambros
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

Spirituální teologie 2. KDO JSME?

Stvořeni k obrazu a podobě Boží  Gn 1,27  Naší podstatou je prvotní požehnání  Bible se snaží ukázat jednotu mezi člověkem a Bohem

Co je hřích?  Oddělení se od Boha, odcizení, život „mimo zahradu“  Ztráta jakékoli vnitřní zkušenosti s tím, kdo jsem v Bohu  Cestou je probuzení a pokora  Brání tomu ego, které chce výkon

Sjednocení s Bohem  Spočívá v probuzení, v konverzi  Důsledkem je svoboda  Bůh chce darovat sám sebe

Co je prvotní hřích?  Tajemství zla  Základní stav porušenosti lidstva, zranění, za které nemůžeme  Význam: pojmenovává náš vnitřní konflikt  Starý a nový Adam  Nauka o prvotním hříchu je ve skutečnosti útěchou  Podobenství o koukolu a pšenici

Kdo tedy jsme?  Obraz Nejsvětější Trojice  Obrazy, které nesou tajemství i tíhu slávy i břemeno hříchu  Paradox inkarnace  Obraz Noemovy archy jako nahromadění protikladů  Odpuštění  Přijmout skutečnost znamená odpustit jí, že je taková, jaká je

Zahrada poznání  „Ze stromu poznání dobrého a zlého však nejez“ (Gn 2,16-17)  Neštěstí morální teologie jako projev škatulkujícího ega  Víra posunuta od významu „nevím“ k významu „vím“  Kosmická pokora  Kontemplace jako forma poznávání, odmítající dělení na dobré a zlé  Falešná morální jistota jako první hřích

Jak „padáme“?  „Nejprve pád a potom záchrana z pádu, obojí je dílem Božího milosrdenství.“  Každý z nás musí prožít příběh Adama a Evy  Evina pochybnost – nedůvěra – otevřené oči – rozpolcený vesmír  Každý z nás kolem 7. roku života opustil „zahradu“  Zranění poznání, stav odcizení  Pocit vlastní nedostatečnosti a nejistoty…  … vytváří touhu po obnovení společenství s Bohem  Spása jako tanec mezi Milencem a milovanou

Vyvolení  Bůh vyvoluje proto, protože potřebuje obrazy  Boží vyvolení chce dát pochopit všem ostatním, že i oni jsou vyvoleni  Sůl, kvas a světlo

Sjednocení s Bohem  Tři symboly spojení s Bohem jsou voda, krev a chléb  Voda jako pozvání k první subtilní náboženské zkušenosti, kdy touha zvítězí a mysl i srdce se otevřou  Krev symbolizuje proměňující zkušenost, jejíž podmínkou je vždy smrt starého  je obrazem smrti falešného já, tedy iluzí, na kterých jsme se stali závislými  z ukřižování bohužel výkupná oběť za hříchy, namísto zjevení věčnou podstatu Božího srdce, z něhož vytéká krev a voda (J 19,34)  Chléb vyjadřuje pozitivní, sytící rovinu náboženství  „Už nežiji já, ale žije ve mně Kristus“ (Ga 2,20)