UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpůrný metodický seminář I.
Advertisements

Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
Socializace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov42 Autor Mgr.
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Vyučovací předmět Počítače Seznámit žáky s moderní informační a komunikační technologií a poznat její možnosti - PC, internet, mobilní telefon Umožnit.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
(komentovaný přehled)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Matematika v předškolním vzdělávání
Pedagogika & DIDAKTIKA
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
JAK TVOŘÍME UČEBNÍ TEXTY PRO ŠVP NA ZŠ LIBEREC, LESNÍ
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Mgr. Zuzana Kročáková …I KDYŽ TO MNOHDY NEVÍ.
Teorie vzdělávání dospělých
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
OPAKOVÁNÍ. Přetopená místnost Přehledné poznámky Příliš velká večeře Talent na jazyky Spolupráce se spolužáky Zábavné příklady Bolest hlavy Lehké učivo.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Učení, praktické aplikace principů učení
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Teorie vzdělávání dospělých
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Standardy pro základní vzdělávání
Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2011
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_12
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Sociální dovednosti učitele
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Transkript prezentace:

UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ

Definice Učení je jednou z podmínek trvalejší modifikace psychických a somatických funkcí, která vzniká na základě zkušenosti. Učení může vést k trvalejší změně v prožívání, uvažování i chování. Funkcí učení je adaptace na prostředí, ve kterém jedinec žije. Výsledkem učení je zkušenost, která má charakter nějaké změny (postoje, chování atd.). „Zkušenost je sdělitelná, nikoliv předatelná.“

Základní modely jednoduchého učení Klasické podmiňování Operativní podmiňování Významné lidské formy učení Kognitivní učení Poznávací strategie Sociální učení

Sociální učení Sociální učení je závislé na kontaktu se společností. Umožňuje jedinci, aby rozuměl pravidlům, která v této společnosti platí, a na jejich základě se přizpůsobil a začlenil se do ní. Nápodoba (učení pozorováním, sociální role) Učení identifikací Dodržování norem – odměny a tresty

Vztah HRA – UČENÍ – PRÁCE Co se učíme a co si zapamatujeme? Řekni mi a já zapomenu, ukaž mi a já si zapamatuji, nech mě to udělat a já pochopím. Čínské přísloví Vztah HRA – UČENÍ – PRÁCE Co se učíme a co si zapamatujeme? 10% co slyšíme 15% co vidíme 20% co současně vidíme a slyšíme 40% o čem diskutujeme 80% co přímo zažijeme, nebo děláme 90% z toho co se pokoušíme naučit druhé Skinerova teorie programového učení Princip aktivní odpovědi Princip minimálních kroků Princip průběžného odměňování Princip individuálního tempa

Vývoj učení mladší školní věk 6 – 8let Mechanický způsob učení střední školní věk 9 - 11let Ubývá tendence učit se pouze mechanicky Učivo začínají rozdělovat podle souvislostí Starší školní věk 12 – 15let Umí si zvolit účelné způsoby učení – selektivní opakování náročnějšího učiva Vytváří si systém, který jim ulehčí zapamatování

RVP Kompetence k učení Žák využívá vhodné naučené metody, strategie učení včetně mnemotechnických pomůcek a jiné pomocné techniky Pracuje s učebnicemi, a učebními pomůckami Poznává vlastní pokroky a uvědomuje si problémy, které mu brání v učení Dokáže vyhledávat a využívat informace v praktickém životě Chápe obecně používané termíny, znaky a symboly Uvědomuje si význam vzdělávání v kontextu s pracovním uplatněním

Literatura ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-463-X. FONTANA, D. Psychologie ve školní praxi. 2. vyd. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-626-8. MAREŠ, J. Styly učení žáků a studentů. Praha : Portál, 1998. ISBN 80-7178-246-7.