Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_08 Socializace osobnosti Téma sady: Pedagogika a psychologie Obor, ročník: Sociální činnost, 4. ročník Datum vytvoření: říjen 2013 Anotace: Pojem socializace, její realizace, cíl, etapy Metodický obsah: Výklad nového učiva, pojmy, upevnění vědomostí

2 Socializace osobnosti
Je proces utváření osobnosti, a to začleňováním jedince do společnosti pro život v ní. Jedná se o celoživotní proces (těžiště v dětství a mládí jedince), v jehož průběhu si jedinec osvojuje specificky lidské formy chování a jednání, jazyk, určité zásady, hodnoty, postoje, kulturu atd.

3 Socializace se realizuje
sociálním učením a) nezáměrně a bezděčně: napodobováním vzorů, podmiňováním b) záměrně, řízeně: ve školním vyučováním, ve výchovných zařízeních, sebevýchovou, sebevzděláváním 2. sociální komunikací a interakcí

4 Cíl socializace Socializace osobnosti je:
a) rozvinutím vlastností člověka b) rozvinutím znaků jeho přináležitosti k lidstvu a k lidské kultuře, tzn. rozvinutí osobnosti člena daného společenství (daného národa, sociální vrstvy, vyznání, etnické minority) c) rozvinutí jeho individuálních zvláštností, a to začleňováním do společnosti, účastí na dění civilizace a kultury

5 Tři etapy socializace 1. dítě se identifikuje s matkou a nachází tak stabilitu vztahů ve společnosti (těhotenství a rané dětství) 2. dítě se snaží osamostatnit, najít své místo v síti sociálních vztahů, v níž se vytváří základ vlastností jedince a jeho hodnot (mladší školní věk) 3. dítě se začleňuje do širších sociálních vztahů a systému sociálních rolí

6 Socializační činitele a zvláštnosti jejich působení
1. Osoby během prvních dnů a měsíců života dítěte jde o matku, otce, sourozence a další osoby z okruhu rodiny, následují učitelé, kamarádi, vzory, modely,…

7 Socializační činitele a zvláštnosti jejich působení
2. Instituce (zařízení, sociální útvary) zejména jsme ovlivňováni rodinou, dále školou, výchovnými zařízeními, sociálními skupinami, působením televize, zaměstnáním, kulturními a sportovními zařízeními, … (socializace v nich není prioritní, ale určitým aspektem tyto útvary působí socializačně)

8 Socializační činitele a zvláštnosti jejich působení
Obr. 1 Socializační činitelé [1]

9 Zvláštnosti působení socializačních činitelů
Důležité je si uvědomit, že socializační činitelé nepůsobí všechny stejně a podle předem jasně daného schématu ale tak, jak je ten který vybaven, jak působit umí a chce.

10 Socializace v rodině Význam rodiny pro socializaci - je klíčový, prakticky nezastupitelný. Dítě zde nachází uspokojení potřeb: být druhým člověkem akceptován tj. přijímán takový, jaký jsem, že jsem a žiji být milován a moci milovat vciťovat se do druhého a vědět, že on se vciťuje do mě, tzn. identifikovat se (ztotožňovat) s druhým.

11 Otázky a úkoly 1. Objasněte pojem socializace. 2. Jakými způsoby se realizuje socializace? 3. Jaké cíle socializace naplňuje? 4. V jakých etapách probíhá socializace? 5. Rozlište socializační činitele.

12 Použitá literatura a obrázky
VÁGNEROVÁ M. Úvod do psychologie. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2001, 210 s. ISBN HELUS, Z. Psychologie pro střední školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1995, 119 s. ISBN HARTL P.; HARTLOVÁ H. Psychologický slovník.1. vyd. Praha: Portál, 2000, 774 s. ISBN X. Použitý obrázek: [1] Vlivy jednotlivých typů prostředí. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

13 Použité zdroje Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA.
Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora. Všechny neocitované kliparty a další grafické objekty jsou součástí prostředků výukového sw Smart Notebook a MS Office.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google