1.Paralipomenon.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požehnání skrze autority Židům 13:17 Poslouchejte ty, kteří vás vedou, a podřizujte se jim, protože oni bdí nad vámi a budou se za vás zodpovídat. Kéž.
Advertisements

Bible – Písmo svaté Bible – z řečtiny; znamená kniha. Město Biblos bylo ve středověku známé výrobou papyru. Tak dalo vznik novému slovu, které se pak stalo.
Písmo svaté Bible (biblos= kniha knih), Písmo svaté vznikala 1500 let
STARÝ ZÁKON Vyškov, "Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti,..." 2.
5.1 Zjevení - konstitutivní moment Fundamentální teologie
STAROVĚK Malá Asie a Blízký východ
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
IZRAEL Možno uvést úryvkem „Na orlích křídlech“ z knihy „Lidé smlouvy“ od E. Giles Hlavní otázky: Jaké jsou hlavní události starověkých dějin Židů? Jak.
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
„ Hle, činím něco docela nového a už to raší. Nevíte o tom? Já povedu pouští cestu, pustou krajinou řeky.“ Izajáš
DUM - Digitální Učební Materiál
Bible 6. ročník.
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová. Učitelství ve starozákonní době Prorocká služba.
2. TEOLOGIE BIBLE KLÍČOVÁ BIBLICKÁ TÉMATA Vyškov, BŠ EBED Ježíš říká: Zkoumáte Písma a myslíte si, že v nich máte věčný život; a Písma svědčí.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Poselství starozákonní svatyně
Vypracoval: Jakub Moravec
Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová. Učitelství ve starozákonní době Přísloví.
Identifikátor materiálu: EU –
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Literatura hebrejská BIBLE.
Syropalestina.
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
4. Setkání – Důležité Osoby Starého zákona
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
5.1 Zjevení - konstitutivní moment Fundamentální teologie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
O zklamání Ageus 2,1-9.
ÚVOD DO STUDIA PŘEHLEDU BIBLE
1.Jaký byl Daniel? UPŘÍMNÝ, VĚRNÝ HOSPODINU 2. Co žádali protivníci Daniela po králi? ABY VYDAL ROZKAZ NEMODLIT SE K HOSPODINU, JEN UCTÍVAT KRÁLI 3. Co.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
MOJŽÍŠ-DAVID-UČEDNÍCI
Daniel.
LEVITICUS. Leviticus „lévitský“, „týkající se lévitů“ וַיִּקְרָא ‎ (wajjikrá) Autor: Mojžíš Datum sepsání: 1400 př.n.l. Jazyk: hebrejský.
Ezdráš.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
Jeremjáš.
RÚT. Rút „Rút“ - „přítelkyně“ Autor: Samuel ? Datum sepsání: př.n.l. Jazyk: hebrejský.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
Judaismus Klára Drahotová Pavel Hurt Jiří Kočka Kateřina Míková Alena Roušalová Šárka Švejdová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Eliška Krmelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
JAK SI UŽÍVAT? Jak žít, ať z toho něco mám? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? 7x VÍC.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CJ_1_5E_.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
STAROVĚKÁ LITERATURA LITERATURA ČÍNSKÁ LITERATURA PERSKÁ
5.1 Zjevení - konstitutivní moment
BIBLE Starý zákon.
Biblické verše....
Židovství - Judaismus Pavel Novák, Roman Budějský, Tereza Dvořáková, Veronika Velichová, Zuzana Veselá.
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
  Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava STARÝ ZÁKON ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_104.
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Transkript prezentace:

1.Paralipomenon

1.Paralipomenon 2.Paralipomenon „hebrejská Bible“ Kniha kronik „divrej ha-jamím“

39 KNIH STARÝ ZÁKON MOJŽÍŠŮV ZÁKON (PENTATEUCH) Genesis Exodus Leviticus Numeri Deuteronomium HISTORICKÉ KNIHY Jozue Soudců Rút 1.Samuelova 2.Samuelova 1.Královská 2.Královská 1.Paralipomenon 2.Paralipomenon Ezdráš Nehemjáš Ester PROROCKÉ KNIHY (velcí) Izajáš Jeremjáš Pláč Ezechiel Daniel (malí) Ozeáš Jóel Ámos Abdiáš Jonáš Micheáš Nahum Abakuk Sofonjáš Ageus Zacharjáš Malachiáš POEZIE Jób Žalmy Přísloví Kazatel Píseň písní 39 KNIH

24 KNIH STARÝ ZÁKON TANACH MOJŽÍŠŮV ZÁKON TÓRA (PENTATEUCH) Genesis Exodus Leviticus Numeri Deuteronomium PROROCI NAVÍM (starší) Jozue Soudců Samuel (2 knihy) Královské (2 knihy) (pozdní) Izajáš Jeremjáš Ezechiel 12 malých proroků SPISY KETUVÍM (poezie) Žalmy Přísloví Jób MEGILÓT-(5 svitků svátečních) Píseň písní Rút Pláč Kazatel Ester (historické) Daniel Ezdráš-Nehemjáš Paralipomenon (2 knihy) 24 KNIH

Autor a datum vzniku Ezdráš 4 – 5 st. př. Kr. (po návratu z exilu r.458 př.n.l.)

Účel vzniku Kniha Paralipomenon měla ukázat na: - Čistotu a zřetelnou Mesiášskou linii skrze krále Davida - Skutečnost, že David a Šalamoun obecně vzato dodržovali Boží smlouvu - Potřebu soustředit se na uctívání v chrámu a na poslušnost Bohu

Rozdělení knihy 1) (1-9) Izraelské kořeny 2) (10-29) Vláda krále Davida

Téma a cíl knihy Aby Ezdráš povzbudil vracející se zbytek Judy k novému soustředění se na uctívání a poslušnost Bohu, zaznamenal, jak Bůh žehnal a dopřával Izraeli zdar podle své smlouvy, když král David poslouchal Boha.

Aplikační poselství: Bůh žehná těm, kdo usilují poznat Ho a sloužit Mu z celého svého srdce.

Nejdůležitější učení: -Bůh skrze Davida věrně zachoval svou zaslíbenou mesiášskou linii -Bůh nemůže odměňovat nedostatečnou poslušnost svých vůdců -Dělat správnou věc, špatným způsobem vede ke katastrofě, zatímco dělat správnou věc, správným způsobem přináší požehnání -Satan nás často podněcuje k hříchu, ale za to, že hřešíme, jsme zodpovědní sami (neseme si následky)

Nejdůležitější učení: -Příprava na Boží dílo může být stejně důležitá jako dílo samo -Bůh si váží darů které dáváme -dobrovolně a svobodně -z celého srdce -na jeho dílo -kvůli tomu, kým On je a co udělal -První dar, po kterém však Bůh ale touží, jsme my sami

Nejdůležitější učení: -To co si o nás Bůh myslí je mnohem důležitější, než lidské hodnocení -(princip) – o druhých smýšlejme pozitivně a na vyznané hříchy nepoukazujme a nevzpomínejme na ně