Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BIBLE Starý zákon.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BIBLE Starý zákon."— Transkript prezentace:

1 BIBLE Starý zákon

2 1.a. Obecná charakteristika - otázky
Jaký význam má Bible? Co znamená slovo bible? Jak bývá Bible ještě nazývána? Je Bible pouze jednou knihou? Jaké existují nejznámější překlady Bible?

3 1.b.Obecná charakteristika - řešení
Bible je nejrozšířenější kniha na světě, je to nejvýznamnější kniha křesťanů „Biblios, biblia“ pochází z řečtiny, znamená „kniha, knihy“ Bible neboli též „Kniha knih“ či „Písmo svaté“ Bible zahrnuje velké množství knih, obsahuje spisy: historické, liturgické, literární , právnické

4 1.c. Překlady Bible Septuaginta - 3.st.př.n.l., překlad Starého zákona do řečtiny (úkol: Co znamená název překladu?) Vulgata - 5.st.n.l., překlad Starého zákona do latiny Neovulgata , revize Vulgaty naše překlady - 9.stol. překlady částí Bible, autoři Cyril a Metoděj, 16.stol. Jan Blahoslav přeložil Nový zákon, členové Jednoty bratrské přeložili Starý zákon, celá Bible vydána pod názvem Bible kralická (úkol: Proč nese překlad tento název?)

5 2. Členění Bible 1. Starý zákon – zapsán v 1.tis.př.n.l., hebrejsky a aramejsky, určen pro židy i křesťany, reprezentuje hebrejskou literaturu 2. Nový zákon – zapsán v 1. a 2.st.n.l., latinsky, uznávají jej pouze křesťané, reprezentuje středověkou literaturu

6 3.a. Starý zákon – První část
První část Bible se nazývá Tóra neboli Pentateuch neboli Pět knih Mojžíšových, je to soubor nejstarších textů 1.kniha – Genesis (příběhy, které se staly součástí obecného kulturního povědomí - úkol: Které příběhy znáš?) 2.kniha – Exodus (putování Židů z Egypta do země zaslíbené – Palestiny, součástí je i Desatero, které dostává na Sinajské poušti Mojžíš od Boha

7 3.a.a. Starý zákon – První část
3. kniha – Leviticus (obětní a obřadní řády a rituální předpisy pro Židy) 4. kniha – Numeri (obsahuje řadu početních údajů) 5.kniha – Deuteronomium (obsahuje různá právní ustanovení)

8 3.a.b. Desatero - úkoly Přečti si Desatero přikázání
Co je to Desatero? Přečti si jednotlivá přikázání a interpretuj je vlastními slovy Některá přikázání lze vyjádřit i formou lidské vlastnosti, dokaž toto tvrzení Komu jsou přikázání určena? Mohou přikázání použít i „ateisté“?

9 3.b. Starý zákon – Druhá část
Druhá část Bible se označuje jako Kniha proroků Druhá část obsahuje vyprávění z dějin Izraele, nejznámější jsou příběhy o Samsonovi, Davidovi a Goliáši, o králi Šalamounovi Úkol: Na základě četby příběhů vysvětli, co znamenají rčení „zrádná jako Dalila“, „chytrý jako Šalamoun“, „šalamounský rozsudek“. Uveď i jiná rčení z Bible.

10 3.c. Starý zákon – Třetí část
Třetí část se označuje jako Spisy Tato část obsahuje různé texty, např. Žalmy, Přísloví, Píseň písní, Jób aj.

11 3.c.a.Žalmy Žalmy jsou z poloviny připisovány králi Šalamounovi
Jedná se nejčastěji o chvalozpěvy či žalozpěvy, někdy mají též prosebný charakter Úkol: Vysvětli, co znamená, že žalmy mají „liturgický“ charakter Žalmy jsou součástí Bible, ale vydávají se též samostatně jako tzv. Žaltář (proč?)

12 3.c.b. Přísloví Jejich autorství je připisováno králi Šalamounovi
Úkol: Přečti si v čítance některá přísloví a interpretuj jejich význam, lze je považovat jen za historismy? Co je obecně podstatou přísloví, jak vznikají?

13 3.c.c. Píseň písní Píseň písní neboli Píseň Šalamounova
Jedná se o soubor svatebních písní z různých dob Ke kanonizaci textu (úkol: Vysvětli termín „kanonizace“) došlo až v 1.st.n.l. Interpretace textu je různá – vztah Hospodina k Izraeli, Krista k církvi, ale také doslovně vztah muže a ženy

14 3.c.d. Píseň písní - úkoly Přečti si ukázku v čítance (Krása milé a milého) Co je námětem? Posuď metrické a rýmové schéma básně Najdi příklady obrazných pojmenování (metafory a přirovnání) K jaké interpretaci se přikláníš?

15 3.c.e. Jób Drama Jób představuje hluboké zamyšlení nad otázkou lidského utrpení Jób je zpočátku šťastný a bohabojný člověk, Bůh ho na popud Satana vystaví těžké zkoušce, v níž Jób obstojí Úkol: na základě znalosti textu vysvětli, v čem spočívají božské zkoušky, charakterizuj postavu Jóba, co znamená rčení „Jobova zvěst“, jak zní její hovorová podoba?


Stáhnout ppt "BIBLE Starý zákon."

Podobné prezentace


Reklamy Google