Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Advertisements

KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
NázevKarboxylové kyseliny I Předmět, ročníkChemie, 2. ročník Tematická oblast Deriváty uhlovodíků Anotace Prezentace sloužící k výkladu učiva, obsahuje.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Alkoholy a Fenoly.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Alkoholy a fenoly.
chemické složení organismů
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Karbonylové sloučeniny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Nejznámn ě jší karboxylové kyseliny Obrázek č.1 Obrázek č.15.
zástupci karboxylových kyselin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,
KARBOXYLOVÉ KYSELINY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
CHEMIE 9. ROČNÍK KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11
Karboxylové kyseliny látky, které obsahují ve své molekule - C - OH Názvosloví Alkan Alken Alkyn Aren + ová kyselina.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Karbonylové sloučeniny
Významné karboxylové kyseliny
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Karboxylové kyseliny.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
ALKOHOLYFENOLY. DEFINICE Karboxylové sločeniny jsou deriváty uhlovodíků, které obsahují karboxylovou skupinu - COOH.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_01_Ch9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Organická.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Areny.
Chemické složení živých organismů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Organické látky.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
ALDEHYDY A KETONY chemie 9. ročník. ALDEHYDY A KETONY chemie 9. ročník.
Areny.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Karbonylové sloučeniny
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
JAKUB ŠULC 9.B MASTNÉ KYSELINY. = karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny patří mezi kyslíkaté deriváty. Jsou příbuzné alkoholům a aldehydům. Charakteristická.
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Karboxylové kyseliny.
aneb co všechno je v přírodě kyselé?
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Transkript prezentace:

Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve své molekule obsahují navázánu tzv. karboxylovou skupinu  Uveďte, kde v přírodě se karboxylový kyseliny vyskytují: Karboxylové kyseliny jsou součástí těl všech živých organismů i člověka (např. octová kyselina, mravenčí kyselina… Karboxylové kyseliny obsahující aminoskupinu (tzv. aminokyseliny), jsou základními stavebními jednotkami bílkovin.

Popište chemické vlastnosti karboxylových kyselin: Karboxylové kyseliny jsou výrazně slabšími kyselinami než kyseliny anorganické. Graficky znázorněte systematické rozdělení karboxylových kyselin: KARBOXYLOVÉ KYSELINY 1. NASYCENÉ KARBOXYLOVÉ KYSELINY 2. NENASYCENÉ KARBOXYLOVÉ KYSELINY 3. AROMATICKÉ KARBOXYLOVÉ KYSELINY Karboxylové kyseliny jsou nejdůležitějšími látkami metabolického štěpení živin v buňkách a uvolňování energie pro životní procesy.

Jako nasycené označujeme takové karboxylové kyseliny, které jsou deriváty nasycených uhlovodíků a mají v uhlíkatém řetězci pouze jednoduché vazby. Charakterizujte jednotlivé skupiny karboxylových kyselin: NASYCENÉ KARBOXYLOVÉ KYSELINY NENASYCENÉ KARBOXYLOVÉ KYSELINY Jsou to karboxylové kyseliny, jejichž uhlíkatý řetězec obsahuje alespoň jednu dvojnou nebo trojnou vazbu. AROMATICKÉ KARBOXYLOVÉ KYSELINY Jsou to karboxylové kyseliny u kterých je karboxylová skupina navázána na aromatický uhlovodíkový zbytek.

Je to bezbarvá, na vzduchu dýmající, ostře páchnoucí kapalina s leptavými účinky. ZÁSTUPCI KARBOXYLOVÝCH KYSELIN METHANOVÁ KYSELINA (mravenčí) Obr. 1.: Model molekuly methanové kyseliny. Je nejsilnější z karboxylových kyselin. Je obsažena v mravenčím a včelím jedu a také v žahavé látce kopřiv. Používá se k výrobě barviv, léčiv, plastů, rovněž v potravinářském průmyslu (E 236).

Je to bezbarvá kapalina ostrého zápachu, neomezeně mísitelná s vodou. ETHANOVÁ KYSELINA (octová) Obr. 2.: Model molekuly ethanové kyseliny. Její vodný roztok o koncentraci 8 % se nazývá „ocet“. Jako součást tzv. acetylkoenzymu A vzniká v organismu, kde plní funkci nejdůležitější sloučeniny metabolismu živin. Používá se na výrobu plastů, léčiv, jako konzervant v potravinářství (E 260), v domácnosti k odstraňování vodního kamene.

Je to slabá, trikarboxylová kyselina, nacházející se v citrusových plodech. 2-HYDROXYPROPAN-1,2,3-TRIKARBOXYLOVÁ KYSELINA (citronová) Obr. 3.: Model molekuly kyseliny citronové. Je obsažena v ovoci (i zelenině), nejvíce pak v citrusových plodech (citrony, limetky). Používá se především v potravinářství (E 330) jako konzervant a ochucovadlo, přidává se do mýdel a čisticích prostředků.

Je to aromatická, jednosytná karboxylová kyselina. BENZENKARBOXYLOVÁ KYSELINA (benzoová) Obr. 4.: Model molekuly benzenkarboxylové kyseliny. V přírodě se vyskytuje především jako složka rostlinných pryskyřic (tzv. balzámů). Používá se jako konzervační prostředek v potravinářství (E 210), na výrobu léčiv používaných v kožním lékařství, dále jako složka zubních past a kosmetických přípravků.